Λειψυδρία: Μείζον το αίτημα για έργα άρδευσης στη Μεσσηνία

Λειψυδρία: Μείζον το αίτημα για έργα άρδευσης στη Μεσσηνία

Η ορθολογική χρήση των υδατικών πόρων στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων είναι μια αναγκαιότητα σε περιοχές με έλλειψη νερού. Το ύψος της παραγωγής μιας καλλιέργειας αυξάνεται με την αύξηση του νερού άρδευσης, μέχρι ενός σημείου, βέβαια.

Το 20% περίπου του εφαρμοζόμενου αρδευτικού νερού χάνεται, λόγω έλλειψης σχεδιασμού άρδευσης, και σε συνδυασμό με την κλιματική αστάθεια μπορεί να οδηγήσει σε περιοδικές ξηρασίες αυξανόμενης έντασης και συχνότητας.

Ειδικότερα, στην περιοχή μας, μια σειρά σοβαρών προβλημάτων έχει δημιουργήσει η έλλειψη άρδευσης, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στη Μεσσηνία.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σύκων και Ξηρών Καρπών «ΣΥΚΙΚΗ», Γιώργου Αγγελόπουλου, ο οποίος επισημαίνει ότι «ήδη καταγράφεται φυλλόπτωση, αφού μεσολάβησαν πέντε ημέρες καύσωνα, και πλέον περιμένουμε από τον ΕΛΓΑ για να πάμε σε αναγγελίες ζημιών». Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «εκτός από τη φυλλόπτωση, έχουμε και τα εγκαύματα πάνω στα σύκα αλλά και μικροκαρπία».

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, «εάν υπήρχε η δυνατότητα άρδευσης, τότε θα είχαμε πάλι εγκαύματα, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, αν και θα εξακολουθούσε να υπάρχει φυλλόπτωση».

Όσο για το πώς θα μπορούσε να επιλυθεί σε μεγαλύτερο βαθμό το πρόβλημα, ο ίδιος υποστηρίζει τα εξής: «Η δημιουργία φραγμάτων είναι μία καλή, αλλά μακρινή λύση, αφού αυτήν τη στιγμή όλα παραμένουν σε επίπεδο μελέτης. Εμείς, ως ΣΥΚΙΚΗ, θα καταφύγουμε στη λύση των γεωτρήσεων».