Στο πέρασμα των δεκαετιών σε κεντρικές λαϊκές αγορές της Ελλάδας η Λογγά ήταν και είναι πασίγνωστη. Τα προϊόντα της γης της «ταξίδευαν» και «ταξιδεύουν» ακόμη και στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η «Ελευθεροτυπία» πριν από αρκετά χρόνια είχε πραγματοποιήσει αφιέρωμα στο εγχείρημα μαθητών να προβάλλουν και να προωθήσουν διαδικτυακά τα προϊόντα της Αίπειας.
Στη Λογγά, που αντιστέκεται στην πληθυσμιακή συρρίκνωση και παραμένει μαζί με το επίνειό της, τον Άγιο Ανδρέα, κοιτίδα πολιτισμού, αλλά και τουριστική πύλη, όπως και εμπορικό κέντρο, πραγματοποιείται από τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Στην ομορφιά που χάνεται» ένα μεγάλο αφιέρωμα.
Μέσα από το αφιέρωμα διαφαίνεται η δυναμική του χωριού και της περιοχής, καθώς και τα προβλήματα που αναχαιτίζουν την ευημερία του, τα οποία έχουν δει το φως της επικαιρότητας πολλές φορές.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο χωριό δραστηριοποιούνται σύλλογοι, υπάρχει μια θεατρική ομάδα με πλούσια καλλιτεχνική δράση και προσφορά και, φυσικά, ποδοσφαιρική ομάδα με μεγάλη ιστορία και πολλούς λάτρεις.
Τα σχολικά συγκροτήματα του χωριού είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ λειτουργεί ακόμη το Γυμνάσιο και το Δημοτικό. Η δε επαγγελματική δραστηριότητα και τα καταστήματα εστίασης είναι οι θεματοφύλακες της διατήρησης της ζωντάνιας του χωριού.
Η περιήγηση στη Λογγά είναι ευχάριστη και διαρκεί αρκετή ώρα. Στα σοκάκια του χωριού ο επισκέπτης θα «αναμετρηθεί» με το χρόνο, καθώς σε πολλά σημεία και πολλά σπίτια, η παλαιά αρχοντική αρχιτεκτονική διατηρείται αναλλοίωτη. Άλλοτε πάλι η ανεμπόδιστη θέα μαγεύει, καθώς σε πολλά σημεία το βλέμμα πέφτει στο απέραντο γαλάζιο.
Το κέντρο του χωριού έχει παλμό, ιδίως όταν συγκεντρώνονται τα παιδιά, αλλά και οι κάτοικοι, στα καφενεία.
Η Λογγά έχει τη δυναμική να φιλοξενήσει παράρτημα ΙΕΚ που θα αφορά στον αγροτουρισμό, καθώς έχει τις υποδομές, όπως και επάξια θα μπορούσε να διατηρεί έναν πολυχώρο για τις καλλιτεχνικές δράσεις δραστήριων κατοίκων της, και όχι μόνο, αλλά και ένα λαογραφικό μουσείο, καθώς πληροί τις προδιαγραφές ενός χώρου με πλούσια λαογραφική παράδοση.
Του Γιάννη Λάσκαρη