«Λουκέτο» μπαίνει σε 6 σχολεία στη Μεσσηνία

«Λουκέτο» μπαίνει  σε 6 σχολεία στη Μεσσηνία

Δε θα χτυπήσει φέτος κουδούνι σε 13 Δημοτικά Σχολεία και 21 Νηπιαγωγεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -Κώδωνας κινδύνου η φθίνουσα πορεία του δημογραφικού

Την ολοένα αυξανόμενη ερήμωση της ελληνικής επαρχίας και των χωριών της αντικατοπτρίζει το κλείσιμο 34 σχολείων, λίγο πριν από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με βάση την απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημήτρη Οικονομόπουλου.

«Βουβά» θα παραμείνουν τα κουδούνια και για έξι σχολεία της Μεσσηνίας για λόγους έλλειψης μαθητικού δυναμικού ή μηδενικών εγγραφών. Πρόκειται για τα εξής: Νηπιαγωγείο Λογγά, Ειδικό Νηπιαγωγείο Φιλιατρών, Νηπιαγωγείο Πύργου Τριφυλίας, καθώς και Δημοτικό Σχολείο Πύργου Τριφυλίας, Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας και Δημοτικό Σχολείο Τρικόρφου.

Εν τω μεταξύ, η αναστολή λειτουργίας σχολείων στην υπόλοιπη περιφέρεια, με βάση το ΦΕΚ που εκδόθηκε, αφορά στο κλείσιμο 5 Νηπιαγωγείων και 1 Δημοτικού Σχολείου στην Αργολίδα, 6 Νηπιαγωγείων και 5 Δημοτικών Σχολείων στην Αρκαδία, 6 Νηπιαγωγείων και 4 Δημοτικών Σχολείων στη Λακωνία, καθώς και 1 Δημοτικού Σχολείου στην Κορινθία.

Σε κάθε περίπτωση, τη φθίνουσα πορεία του δημογραφικού, που έχει ως συνέπεια τη σημαντική μείωση των μαθητών στα σχολεία πανελλαδικά, διαπιστώνει και η τελευταία έκθεση της σειράς μελετών “Sectors in focus”, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από ένα μήνα για λογαριασμό της Alpha Bank. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αξιοσημείωτη είναι η μείωση που καταγράφεται στον αριθμό των εγγεγραμμένων μαθητών κατά τη χρονική περίοδο 2017-2022.

Αναλύοντας αυτή την εικόνα, επισημαίνεται ότι η πτώση μπορεί να αποδοθεί σε δημογραφικές εξελίξεις, με την οικονομική κρίση του 2009 να παίζει ακόμα και σήμερα καταλυτικό ρόλο.

Το θέμα είναι πότε η Πολιτεία θα σταθεί αντάξια των περιστάσεων, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου…

Χρ.Μ.