Μαρίνα Καλαμάτας: Σε αχαρτογράφητα νερά η τύχη της

Μαρίνα Καλαμάτας: Σε αχαρτογράφητα νερά η τύχη της

Το επόμενο διάστημα κρίνεται το μέλλον της

Τα περίφημα…μπάνια του λαού έχουν…παγώσει σημαντικά αναπτυξιακά θέματα του δήμου Καλαμάτας. Ένα από αυτά είναι και η τύχη της μαρίνας, η οποία θα αποκαλυφθεί, μόλις μπούμε στην κανονικότητα του Σεπτεμβρίου. Και ποια είναι αυτή;

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της δημοτικής αρχής θα κατατεθεί και η αγωγή έξωσης απόδοσης μισθίου, για να εξαναγκάσει την εταιρεία, που διαχειρίζεται ακόμα τη μαρίνα, να την παραδώσει στο Δήμο.

Επόμενο βήμα, σύμφωνα με τα λεχθέντα, είναι η ανάθεση της μελέτης σχεδιασμού νέου master plan θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης μαρίνας, η επαναχωροθέτηση στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου 2160/1993, η ανάθεση σε χρηματοοικονομικό και νομικό σύμβουλο για τη διαδικασία αξιοποίησης (είναι σε εξέλιξη) και η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας.

Το δεύτερο βήμα είναι, όμως, μετέωρο, αν δεν ευοδωθεί το τρίτο. Κι αυτό είναι η κατάθεση αιτήματος στο υπουργείο Οικονομικών και στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για παράταση παραχώρησης της μαρίνας τουλάχιστον μέχρι το 2060.

Κι αυτό, γιατί αν δεν παραχωρηθεί τουλάχιστον μέχρι τότε, κανένας σοβαρός επενδυτής δε θα καταθέσει πρόταση για μία μαρίνα που έχει ημερομηνία λήξης το 2035. Και όχι μόνο αυτό. Ουσιαστικά, εδώ και ένα χρόνο η χερσαία ζώνη έχει περάσει στην ΕΤΑΔ, 100% θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο), η οποία λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, υιοθετώντας κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Μάλιστα, από την εταιρεία έχει ζητηθεί από το Δήμο όλο το ιστορικό της μαρίνας (σ.σ. τεχνικό και μη), ώστε να γνωρίζει, τι πρόκειται να διαπραγματευθεί το επόμενο διάστημα. Η ψηφιοποίηση του απαραίτητου φακέλου έχει γίνει, και τις επόμενες εβδομάδες θα γνωρίζει και ο δήμος Καλαμάτας τις απαιτήσεις της ΕΤΑΔ για να “συνυπογράψει” την εκ νέου παραχώρηση της μαρίνας.

Τα δύσκολα έπονται λοιπόν για το δήμο Καλαμάτας. Αν δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, η μαρίνα θα “ανήκει” στο Δήμο μέχρι το 2035, αλλά μετά θα πρέπει να περάσει στον κάτοχό της, που είναι το Ελληνικό Δημόσιο.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι στην κρίσιμη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, η αποστολή του Δήμου δε θα είναι…πολιτικά γυμνή. Επαφές κορυφής έχουν γίνει, συγκλίσεις έχουν υπάρξει, αλλά ακόμη περιμένουμε την απάντηση, αν και ο Δήμαρχος είναι αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα.

Όμως, η πιο διάσημη φράση από τον κόσμο της όπερας “It ain’t over ’til the fat lady sings” (“Τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία”) έχει μπολιάσει όχι μόνο την καθημερινή ζωή, αλλά και το θετικό ή αρνητικό πρόσημο μιας προσπάθειας…
Α.Π.