Κίνδυνος να κλείσουν τα ΑΤ σε Κορώνη, Γαργαλιάνους και ίσως Δυτική Μάνη
Ολοένα και γιγαντώνεται στη Μεσσηνία το πρόβλημα έλλειψης αστυνομικού προσωπικού στα περιφερειακά τμήματα του νομού, ενώ αντί να αναπληρώνονται οι ελλείψεις, το υπουργείο «φροντίζει» να τις κάνει εντονότερες. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τοπικών διοικήσεων να κατανείμουν ορθά το προσωπικό για να μπορέσουν τα αστυνομικά τμήματα να ανταποκριθούν στις υψηλές ανάγκες ασφάλειας και προστασίας της περιφέρειας του νομού, υπάρχουν τμήματα σε καίριες περιοχές που λειτουργούν ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται λόγω τουρισμού, με ένα άτομο σε βάρδια…
Οι πραγματικές ανάγκες (και όχι αυτές που, δήθεν, δείχνει το «κουτσουρεμένο» οργανόγραμμα) της Μεσσηνίας σε αστυνομικό προσωπικό ποτέ δεν καλύφθηκαν, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα για την περιοχή και τους κατοίκους της επαρχίας ήταν η περιβόητη αναδιάρθρωση της Αστυνομίας το 2016 και το 2017, που έβαλε λουκέτο σε πολλά αστυνομικά τμήματα στην περιφέρεια, με την υπόσχεση δημιουργίας πολυδύναμων αστυνομικών υπηρεσιών, που τελικά παρέμεινε μια μεγάλη υπόσχεση!
Τους τελευταίους μήνες, και ιδιαίτερα μετά την ανάληψη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για πέμπτη φορά από τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, έχουν αρχίσει να ακούγονται ψίθυροι για νέα αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ, η οποία πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα φέρει σφράγισμα κι άλλων αστυνομικών τμημάτων.
Άλλωστε, σε συνέντευξή του τον Απρίλιο στην «Καθημερινή» ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν έκρυψε τις προθέσεις του όταν δήλωσε: «Η Αστυνομία χρειάζεται μία μεγάλη, συντριπτική αλλαγή, μία αναγέννηση. Υπάρχει πολλές φορές μία γραφειοκρατική αξιολόγηση των περιστατικών. Το μεγάλο στοίχημα και για εμένα προσωπικά, που έχω περάσει από αυτό το υπουργείο για πέμπτη φορά, είναι να βάλουμε την Αστυνομία σε μία νέα τροχιά».
Όλο και λιγότεροι αστυνομικοί
Στα αστυνομικά τμήματα της Μεσσηνίας τα «χαρτιά» δείχνουν αρκετό προσωπικό, που επαρκεί για τις ανάγκες. Όμως, μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις, μαζί με τις αποσπάσεις αστυνομικών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τις 100! Αυτοί οι 100 αστυνομικοί λείπουν από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Μεσσηνίας. Ελλείψεις δε σε προσωπικό δεν έχουν μόνο τα αστυνομικά τμήματα, αλλά και άλλες καίριες αστυνομικές υπηρεσίες.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει αποστρατευθεί ικανός αριθμός αστυνομικών από τις υπηρεσίες της Μεσσηνίας, ενώ εκτιμάται ότι στο τέλος του 2024 το κύμα αποστρατείας στο νομό θα είναι μεγάλο, κάτι που αναμένεται να συνεχισθεί και τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Έτσι, φτάνουμε στο σημείο τουριστικές περιοχές της Μεσσηνίας να μην μπορούν να αστυνομευτούν όπως πρέπει. Και μπορεί για το υπουργείο η μικροεγκληματικότητα να είναι «ψιλά γράμματα» και να στρέφει το βλέμμα του μόνο στη βαριά εγκληματικότητα, για τον απλό πολίτη όμως η διάρρηξη του σπιτιού του και η αφαίρεση των ελάχιστων οικονομιών του είναι ζήτημα ζωής και επιβίωσης του ίδιου και της οικογένειάς του.
Απ’ όλα τα περιφερειακά αστυνομικά τμήματα της Μεσσηνίας λείπει προσωπικό, με αστυνομικούς αποσπασμένους σε άλλες περιοχές της χώρας. Φυσικά, πρέπει να προστεθούν και οι αστυνομικοί που λαμβάνουν τις κανονικές τους άδειες.
Κι όσον αφορά στις μεταθέσεις; «Πλείστες»… Πέρυσι έγινε μόλις μία μετάθεση αστυνομικού στη Μεσσηνία!
Νέες καταργήσεις
Ίσως τα χειρότερα για την αστυνόμευση της περιφέρειας δεν έχουν έρθει ακόμα, καθώς φαίνεται πως το υπουργείο σχεδιάζει νέα αναδιάρθρωση. Από τους πρώτους μήνες του 2024 είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες από συνεργάτες του υπουργού ότι «σχεδιάζονται ανατροπές στην αναλογία των αστυνομικών που υπηρετούν στην Αττική και στην περιφέρεια, μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα και αξιολόγηση “από το μηδέν” δομών, υπηρεσιών και στελεχιακού δυναμικού».
Μάλιστα, το «Πρώτο Θέμα» ανέφερε για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι από τους αστυνομικούς της ΕΛΑΣ το 65% αστυνομεύει στην ελληνική περιφέρεια και το υπόλοιπο 35% στην Αττική, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν: «Οι ανάγκες είναι στην αντίθετη κατεύθυνση: το 65% της δύναμης θα έπρεπε να είναι στην Αθήνα και το 35% στην περιφέρεια».
Στη δε Realnews αναφερόταν σε πρόσφατο δημοσίευμα: «Στην Κατεχάκη ανώτεροι αξιωματούχοι παρομοιάζουν τις αλλαγές που έρχονται με επανίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας».
Όλα αυτά, όχι απλώς «μυρίζουν» νέες αλλαγές, αλλά σχεδιασμό που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Κι από αυτές θα «πληγεί» και η Μεσσηνία, παρά τις όποιες αντίθετες διαβεβαιώσεις, καθώς από μια τέτοια «αναγέννηση» πιθανότατα θα κινδυνεύσουν τα Αστυνομικά Τμήματα Κορώνης και Γαργαλιάνων, ίσως και της Δυτικής Μάνης.
Και τότε θα είναι αργά. Κραυγές βουλευτών και δημάρχων δε θα έχουν καμία σημασία, όπως δεν είχαν το 2016 και το 2017, όταν μεταξύ άλλων καταργήθηκαν τα Αστυνομικά Τμήματα Φιλιατρών, Κοπανακίου, Πεταλιδίου κ.ά. Ίσως, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει «να σηκώσουμε τα παντελόνια πριν δούμε το ποτάμι να κατεβάζει νερό…».
Της Βίκυς Βετουλάκη