Με επιτυχία στέφθηκε και η δεύτερη βραδιά που πραγματοποίησαν, στο νεοσύστατο Πάρκο αστροπαρατήρησης, στους Κάτω Αμπελόκηπους του Δήμου Πύλου Νέστορος, ο Αστρονομικός Όμιλος Καλαμάτας και το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας. Αυτή τη φορά συμμετείχαν 40 επισκέπτες, που είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον γαλαξία μέσα από 4 τηλεσκόπια.
Ο Θανάσης Ρήγας μάς εξοικειώνει με αστερισμούς, τις θέσεις τους και αστρονομικούς όρους και δεδομένα, ξεχωρίζοντας φωτογραφικά την «περιοχή του ουρανού μεταξύ των αστερισμών του Τοξότη (αριστερά) και του Σκορπιού (δεξιά) και περιλαμβάνει το Γαλαξιακό κέντρο και το μεγαλύτερο μέρος του Γαλαξιακού σφαιροειδούς. Στη χθεσινή (σ.σ. 5/8) λήψη 15′, που λήφθηκε από το Πάρκο Αστροπαρατήρησης Μεσσηνίας, διακρίνεται η περιοχή μεταξύ των δύο αστερισμών, καθώς και τμήματα των αστερισμών του Οφιούχου και της Ασπίδας. Η χαρακτηριστική λωρίδα φωτός και σκόνης είναι ενδεικτική του Γαλαξιακού επιπέδου, δηλαδή του επιπέδου στο οποίο βρίσκεται η πλειοψηφία της ύλης του Γαλαξία. Αξιοσημείωτα αντικείμενα βαθέως ουρανού που διακρίνονται είναι το σμήνος του Πτολεμαίου (Μ7), το νεφέλωμα “Λιμνοθάλασσα” με το ανοικτό σμήνος που περιέχει (Μ8) και η συνάθροιση αστέρων Μ24».
Από την άλλη, οι υπεύθυνοι του δραστήριου Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας κάνουν λόγο για δυνατότητα παρατήρησης της μαγείας του γαλαξία από το νέο Πάρκο, εκφράζοντας τη συγκίνησή τους «για αυτό το νέο πάρκο που ανοίγει μια νέα σελίδα εκπαίδευσης και επιστήμης για τη Μεσσηνία». Όλοι οι συμμετέχοντες έμειναν εντυπωσιασμένοι, επιβεβαιώνοντας ότι η περιοχή, μακριά από τα αστικά φώτα, είναι αρκετά ιδανική για αστροπαρατήρηση. Αξιολογείται υψηλά στην κλίμακα Bortle ως αγροτική περιοχή, με την 3η υψηλότερη διαύγεια, και φυσικά έπεται συνέχεια στις συναντήσεις για αστροπαρατήρηση στο εντοπισμένο Πάρκο των Κάτω Αμπελοκήπων.
Εκδήλωση και στην Καλαμάτα για την παρατήρηση της σελήνης
Όπως έχει ενημερώσει ο υπεύθυνος του Αστρονομικού Ομίλου Καλαμάτας, Άρης Μιλωνάς, για τους φίλους της αστροπαρατήρησης και οικογένειες με παιδιά κάτω των 2 ετών, θα πραγματοποιηθεί άλλη βραδινή εκδήλωση στην περιοχή της Καλαμάτας, για παρατήρηση της σελήνης, καιρού επιτρέποντος, μετά τις 11 Αυγούστου (αναμένεται να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες).
Όσοι ενδιαφέρονται για τις δράσεις του Αστρονομικού Ομίλου Καλαμάτας και επιθυμούν να ενημερώνονται με e-mail για τις διάφορες δράσεις (παρατηρήσεις με τηλεσκόπια, διαλέξεις, σεμινάρια κτλ), μπορούν να αποστέλλουν τα στοιχεία τους στο messenger https://www.facebook.com/milonasastro/ή στο milonasastro@hotmail.com, ενώ πλούσιο υλικό υπάρχει στη σελίδα του Ομίλου στο facebook (Αστρονομικός Όμιλος Καλαμάτας -Α.Ο.Κ.).
Χ.Ε.