Μιναγιώτικο φράγμα: Στόχος η επιλογή αναδόχου εταιρείας τους επόμενους μήνες

Μιναγιώτικο φράγμα: Στόχος η επιλογή  αναδόχου εταιρείας τους επόμενους μήνες

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το Μιναγιώτικο φράγμα μέσα στους επόμενους μήνες είναι ο στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του ypodomes.gr

Για πέντε μεγάλα έργα-ΣΔΙΤ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα στο Σεπτέμβριο οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δώσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές. Τα έργα αυτά που αφορούν διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχουν συνολικό εκτιμώμενο κόστος που φτάνει τα 770 εκατ. ευρώ, ενώ με τη λειτουργία τους θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση μεγάλων αγροτικών περιοχών σε Ξάνθη, Μεσσηνία, Πέλλα, Κρήτη και Θεσσαλία.

Μιναγιώτικο
Στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαγωνισμών τους επόμενους μήνες και η έναρξη των έργων από τα σχήματα που διεκδικούν τα μεγάλα αυτά έργα, που έρχονται μάλιστα σε μια περίοδο στην οποία η απειλή της ξηρασίας δείχνει να είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Τα δε έργα έχουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για το Μιναγιώτικο φράγμα στη Μεσσηνία οι δεσμευτικές προσφορές έχουν οριστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου. Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ ύψους 145,08 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 117 εκατ. ευρώ).

Στο διαγωνισμό που ξεκίνησε στις 19/12/2022, μέχρι και τη δεύτερη φάση έχουν ενδιαφερθεί τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Χ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΕΤΚΑ- INΤRΑΚΑΤ– ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ.

Το έργο αφορά στην κατασκευή του Μιναγιώτικου φράγματος και του αρδευτικού δικτύου για την άρδευση έκτασης 35,000 στρεμμάτων. Επίσης, των συνοδών έργων οδοποιίας, ήτοι:

–Αποκατάσταση τμημάτων υφιστάμενων αγροτικών οδών που πρόκειται να κατακλυστούν

–19,5χλμ. οδικών προσβάσεων στη θέση του φράγματος, του κεντρικού αντλιοστασίου και περιμετρικά του ταμιευτήρα

–Μικρά τμήματα προσβάσεων κατά μήκος των αγωγών μεταφοράς νερού

-Εκπόνηση μελέτης υδραγωγείων Λαχανάδας και Μηλίτσας, και τυχόν υποστηρικτικές μελέτες κατά τη φάση κατασκευής

-Υλοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Πληροφοριών (ΔΠ) απομακρυσμένου ελέγχου.

-Συντήρηση και λειτουργία του φράγματος και του αρδευτικού δικτύου για την Περίοδο Λειτουργίας.