Μύρισε… καύση απορριμμάτων στη συνεδρίαση του Πε. Συ Πελοποννήσου

Μύρισε… καύση απορριμμάτων στη συνεδρίαση του Πε. Συ Πελοποννήσου

Πριν από ένα μήνα περίπου η… Κασσάνδρα του “Θ” ανέφερε ότι μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο είναι κι αυτό της καύσης. Κι όλα αυτά που ακούγαμε τα προηγούμενα χρόνια για πολιτικές επένδυσης στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, ήταν λόγια του αέρα.

Η πρακτική είναι να πριμοδοτηθεί η καύση. Μια μέθοδος περιβαλλοντικά και οικονομικά επιβλαβής, που εξυπηρετεί ομάδες συμφερόντων και δεσμεύει τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια.

Κι όλα αυτά, γιατί ο στόχος της μείωσης των απορριμμάτων που θάβονται στο 10% έως το 2030 είναι πολιτικός. Η Ε.Ε. έχει δώσει ως προθεσμία το 2035, ενώ για τις χώρες με χαμηλές επιδόσεις θα μπορούσε να είναι το 2040. Αντ’ αυτού, επιλέχθηκε η πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων που καθιστά αναγκαιότητα την καύση  τους, χωρίς καμία προσπάθεια να βρεθούν άλλοι τρόποι.

Μάλιστα, στα κυβερνητικά σχέδια υπήρχε και μια ενδεικτική γεωγραφική κατανομή των περιοχών που μπορεί να φιλοξενήσουν τις μονάδες: μία στην Κρήτη, μία σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα, μία σε Αττική και Στερεά και μια τέταρτη που θα καλύπτει όλη την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία).

Είναι, δε, ενδεικτικά και όλα όσα ακούστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σε αυτή ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Ανδρέας Τσουκαλάς, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα με αφορμή θέμα που έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, μετά τις δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, για την οικονομική επιβάρυνση του Δήμου από το τέλος ταφής, καθώς τα ποσοστά ταφής υπολείμματος στη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Μεσσηνίας (Καλλιρρόη) φτάνουν το 70 και 80%.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσουκαλάς είπε για το ζήτημα της καύσης απορριμμάτων: «Για να φτάσουμε στα πολύ χαμηλά ποσοστά του υπολείμματος ενδεχομένως αυτό το οποίο θα προχωρήσει, το θεωρούμε ότι είναι η πιο λογική για κάποιους λύση, στο να γίνει μια κάποια διαδικασία καύσης του υπολείμματος, έτσι ώστε να πέσουν πάρα πολύ χαμηλά τα ποσοστά των σκουπιδιών τα οποία θα θάβονται».

Βέβαια, μετά την πρόκληση αντιδράσεων, ο αντιπεριφερειάρχης σχολίασε: “Εγώ δεν είπα για καύση. Είπα ότι στην επίτευξη των στόχων του 10% υπολείμματος οι περισσότεροι αυτό που λένε είναι ότι κινούμαστε προς την καύση. Μπορεί να μην το διατύπωσα σωστά. Και είπα, επίσης, ότι στο έργο το δικό μας δεν περιλαμβάνεται η καύση».

Πάντως, από την πλευρά του ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Νίκος Κουτουμάνος, ήταν περισσότερο σαφής. “Όποιος ακούει για πρώτη φορά την καύση, είναι ψεύτης. Είναι στο περιφερειακό σχέδιο, ως ενεργειακή ανάκτηση, και αναφέρεται σε δέκα διαφορετικά σημεία. Ήδη υπάρχει μελέτη του υπουργείου, που έχει ανατεθεί σε εταιρεία, και μιλάει για εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα και, μάλιστα, ένα θα κατασκευαστεί στην Πελοπόννησο”.

Απορίες, τέλος, προκάλεσε η στάση του περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού. Παρότι ήταν παρών στη συζήτηση, δε θέλησε να δώσει κάποιες διευκρινίσεις για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Α.Π.