Νοτιοκορεάτικη ταινία για τη Δημοκρατία με φόντο αρχαιολογικούς χώρους και της Μεσσηνίας

Νοτιοκορεάτικη ταινία για τη Δημοκρατία με φόντο αρχαιολογικούς χώρους και της Μεσσηνίας

Μια ταινία με… ιδιαίτερο τίτλο θα γυρίσει νοτιοκορεάτικο τηλεοπτικό δίκτυο σε αρχαιολογικούς χώρους και της Μεσσηνίας. Μάλιστα, η σχετική έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη δοθεί.

Το νοτιοκορεάτικο τηλεοπτικό δίκτυο Chosun TV κατέθεσε στις ελληνικές Αρχές αίτημα για χορήγηση άδειας κινηματογράφησης και αεροκινηματογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Πιερία, Ημαθία, Σάμο, Ικαρία, Μεσσηνία και Λακωνία, στο πλαίσιο παραγωγής ταινίας τεκμηρίωσης ιστορικού περιεχομένου, με τίτλο “How Democracy die: Impatient Politics” (Πώς πεθαίνει η Δημοκρατία: Ανυπόμονη πολιτική), εντός του Σεπτεμβρίου.

Χορηγήθηκε άδεια
Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, η έγκριση δόθηκε για τους εξής αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία:

-Αρχαιολογικός χώρος της Γιάλοβας – Παλαιοναβαρίνου (επίγειες και από αέρος λήψεις)

-Αρχαιολογικός χώρος Νήσου Σφακτηρίας  (επίγειες και από αέρος λήψεις)

-Νιόκαστρο Πύλου (επίγειες και από αέρος λήψεις).

Τα τέλη κινηματογράφησης προσδιορίζονται στο ποσό των 100 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24% (συνολικά 124 ευρώ) ανά ημέρα και χώρο γυρισμάτων για τους τρεις αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας, ενώ τα τέλη αεροκινηματογράφησης προσδιορίζονται στο ποσό των 800 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24% (συνολικά 992 ευρώ) ανά ημέρα.

Για την αεροκινηματογράφηση με τη χρήση drone θα ζητηθεί έγκριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και θα εξασφαλιστεί η άδεια των αρμόδιων στρατιωτικών Αρχών. Πρέπει δε να πραγματοποιηθεί εντός των περιφραγμένων αρχαιολογικών χώρων, σε ώρες που θα καθοριστούν σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους υπαλλήλους, και με χαμηλή επισκεψιμότητα για λόγους ασφαλείας.

Όσον αφορά στην ασφάλεια των μνημείων, ο μηχανισμός θα πρέπει να κρατά σταθερή απόσταση 30 τουλάχιστον μέτρων από οποιοδήποτε μνημείο οριζόντια και να πετά σε ύψος 70 τουλάχιστον μέτρων.
Β.Β.