«Ο θησαυρός του Ταϋγέτου» στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Αλαγονίας

«Ο θησαυρός του Ταϋγέτου» στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Αλαγονίας

Με μια απολαυστική και συγκινητική θεατρική παράσταση ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του Θερινού Ορεινού Σχολείου Ταϋγέτου την Κυριακή 11 Αυγούστου στο κατάμεστο θεατράκι της Αλαγονίας. Ήταν το καλύτερο δώρο για τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης που πραγματοποιήθηκαν λίγο νωρίτερα στο κτήριο της Κοινότητας Αλαγονίας παρουσία του Αντιδήμαρχου κ. Σαράντου Μαρινάκη και προσκεκλημένης της συγγραφέως Μαρίας Ρουσάκη, η οποία κατάγεται από το χωριό της Αλαγονίας και έχει γράψει το ομώνυμο βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας που αποτέλεσε και τον «οδηγό» του φετινού προγράμματος.

Ο ηθοποιός Αλέκος Κολλιόπουλος, που συμμετείχε φιλικά στην παράσταση – παρουσίαση της εκδήλωσης, μας χάρισε μια εξαίρετη ερμηνεία που άγγιξε και συγκίνησε όλους, αποτέλεσμα της «μαθητείας» του – όπως ο ίδιος λέει – στο χώρο του Θεάτρου. Ερμήνευσε το ρόλο του παππού, χαρίζοντάς μας την απλότητα και τη μαγεία της αληθινής υποκριτικής τέχνης, καταστάλαγμα της σπουδαίας πορείας του στην τέχνη. Ενός παππού, που μαζί με τα εγγόνια του αναζητούν τους θησαυρούς που κρύβει ο Ταΰγετος. Στην παράσταση, ο παππούς, προσπαθεί μέσα από το παιχνίδι, την εξερεύνηση και την επαφή με τη φύση να  βοηθήσει να γνωρίσουν τα νέα παιδιά τις ρίζες τους, τους ανθρώπους, τον τόπο τους και ταυτόχρονα να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, θάρρος, γνώσεις, ώστε να μεγαλώσουν με μοναδικές παιδικές αναμνήσεις, στήριγμα για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Με όμορφο όμως τρόπο προσεγγίζουν και την απώλεια των αγαπημένων μας και προετοιμάζονται για τη διαχείριση αυτού του δύσκολου αποχαιρετισμού.

Αν αναζητήσουμε τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν και μας χάρισαν αυτή την αξέχαστη βραδιά, θα διαπιστώσουμε   ότι δεν ήταν μόνο ο Αλέκος Κολλιόπουλος με τα καταπληκτικά παιδιά που έστησαν την παράσταση σε μία εβδομάδα, δεν ήταν μόνο τα πενήντα παιδιά και οι γονείς τους  που βρέθηκαν στο βουνό κατά τη διάρκεια του Θερινού Ορεινού Σχολείου Ταϋγέτου, δεν ήταν μόνο οι ταλαντούχοι φίλοι – συνεργάτες που «δίδαξαν» αφιλοκερδώς την τέχνη τους στα παιδιά, δεν ήταν μόνο οι επίσημοι φορείς – σύλλογοι και πρόεδροι των Κοινοτήτων του Ταΰγετου, ούτε μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες που αγκάλιασαν το πρόγραμμα.

Ήταν το σύνολο όλων των παραπάνω και πάνω από όλα αυτό που ο Νικηφόρος Βρεττάκος αναφέρει στο ποίημα του  «Έτσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος». Είναι το συναίσθημα που αισθάνονται όλοι να γεννιέται μέσα τους στο βουνό … η ποίηση και η αγάπη.

Η Εκδήλωση ολοκλήρωσης του Θερινού Ορεινού Σχολείου Ταϋγέτου συνδυάστηκε με τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Αλαγονίας, που φιλοξενεί εξαντλημένες, σπάνιες ελληνικές εκδόσεις αλλά και τρέχουσες εκδόσεις που θα λειτουργούν ως δανειστικό τμήμα. Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η κατασκευή της υποδομής στη νέα βιβλιοθήκη και στους αποθηκευτικούς χώρους στο κοινοτικό κατάστημα έγιναν από τους Μέλανη Αλεξέα και Evan Walsh.

Οι συντελεστές της παράστασης «Αναζητώντας τον θησαυρό του Ταϋγέτου»
Μαζί με τον Αλέκο Κολλιόπουλο, έπαιξαν τα παιδιά (αλφαβητικά): Άννα Κρέπη, Γιώργος Μαλιάκας, Σπύρος Μάντζιος,  Αφροδίτη Μάντζιου, Μελία Σαρρή Λούρα, Δημήτρης Σκαλιδάκης.

Η θεατρική διασκευή κειμένου ήταν της Ελένης Λούρα, ο φωτισμός του Evan Walsh και η οπτικοακουστική επιμέλεια του Δημητρίου Σαρρή. 

Για την πραγματοποίηση του Ορεινού Θερινού Σχολείου και των δραστηριοτήτων που παρουσιάστηκαν συνεργάστηκαν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων και οι πολιτιστικοί σύλλογοι των δημοτικών διαμερισμάτων Πηγών, Λαδά, Καρβελίου, Νέδουσας, Αρτεμισίας καθώς και ο Σύλλογος «Κουτσαβίτικη Φορεσιά».

Το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας παρείχε ευγενική στήριξη  με εκπτωτικό πρόγραμμα για τους μεταφερόμενους της διοργάνωσης.

Δημιουργικοί εθελοντές και εμψυχωτές των εργαστηρίων της διοργάνωσης ήταν (αλφαβητικά):  Ηρώ Θεοδώρου κουκλοπαίχτρια – παιδαγωγός μέλος της ομάδας Κοκου – Μουκλό, Ιωάννα Καραμήτρη  και Βάνα Λούρα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου και οδηγοί πεζοπορίας, Γιώργος Μάλαμας, εκπαιδευτικός ορειβασίας, αναρρίχησης και ορεινής διάσωσης, Παναγιώτης Μανίκης γεωπόνος – φυσικός καλλιεργητής, Ιωάννης Μάστορης βοτανολόγος, Βασίλης Μιχαλόπουλος Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και Μυρτώ Φοίφα, εκπαιδευτικός, καλλιτέχνης και καλλιεργήτρια.

Η διοργάνωση ευχαριστεί: την Τζίνα Πετροπούλου υπεύθυνη του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ, τις επιχειρήσεις εστίασης και τα καφενεία της Αλαγονίας, τους γονείς, παππούδες και γιαγιάδες των παιδιών που συμμετείχαν και μας φρόντισαν, τον Δημήτριο Σαρρή, Επιστημονικό Υπεύθυνο της Ορεινής Ακαδημίας Ταϋγέτου.

Την εκδήλωση και τις εργασίες υποστήριξαν η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου και ο Δήμος Καλαμάτας.