Οι «Δρόμοι της Ελιάς» αποχώρησαν από τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης

Οι «Δρόμοι της Ελιάς» αποχώρησαν από τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ως διαμαρτυρία κατά της συνεχιζόμενης γενοκτονίας στην Παλαιστίνη

Την απόφασή του να αποχωρήσει από το πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο συμμετείχε ως πιστοποιημένο μέλος από το 2005, ανακοίνωσε χθες ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς».

Όπως αναφέρεται, η απόφαση ελήφθη ως άμεση αντίδραση στη στάση του Συμβουλίου της Ευρώπης απέναντι στην τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα και την ευρύτερη περιοχή.

Κατά της σιωπής

«Ο οργανισμός μας θεωρεί ότι η σιωπή και η αδράνεια του Συμβουλίου της Ευρώπης σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα δε συνάδουν με τις αξίες του διαπολιτισμικού διαλόγου και της ειρήνης που υποστηρίζουμε. Παρά την αποχώρησή μας από το πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οργανισμός μας παραμένει προσηλωμένος στην αποστολή του. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να πραγματοποιούμε πολιτιστικές διαδρομές “Δρόμοι της Ελιάς”, φέρνοντας κοντύτερα πολιτισμούς και παραδόσεις, και αναδεικνύοντας το διαπολιτισμικό διάλογο ως προϋπόθεση για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του οργανισμού.

Προτάσεις

Υπενθυμίζεται ότι το 2003 η UNESCO ανακήρυξε τους «Δρόμους της Ελιάς» ως Πολιτιστική Διαδρομή Διαπολιτισμικού Διαλόγου για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου τους. «Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους του πολιτισμού και καλούμε το Συμβούλιο της Ευρώπης να σταματήσει να σιωπά στο έγκλημα της γενοκτονίας, σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τον ΟΗΕ, και να αναλάβει τις ευθύνες του!» σημειώνεται.

Στην επιστολή που απέστειλαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης παρατίθενται αναλυτικά οι λόγοι της αποχώρησής τους, καθώς και προτάσεις για συγκεκριμένες δράσεις που καλούν το Συμβούλιο της Ευρώπης να αναλάβει.

Οι προτάσεις προς το Συμβούλιο είναι να:

-λάβει επίσημη θέση αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία στη Γάζα

-ασκήσει πίεση για άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό των εχθροπραξιών

-υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ και τη δίκη των υπευθύνων για εγκλήματα πολέμου

-προωθήσει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη με το Κράτος του Ισραήλ

-καταδικάσει τα εγκλήματα των εποίκων στη Δυτική Όχθη και να απαιτήσει τον άμεσο τερματισμό τους

-αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη Μεσόγειο και την πρόληψη περαιτέρω απωλειών ζωών, αναγνωρίζοντας τη γενεσιουργό αιτία του γενοκτονικού πολέμου στη Γάζα

-πιέσει το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.