Οι εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή και την τιμή ελαιολάδου

Οι εκτιμήσεις για τη φετινή  παραγωγή και την τιμή ελαιολάδου

Ανησυχία για τις υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη βροχοπτώσεων

Ευοίωνες είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Realnews», οι προβλέψεις για την πορεία της παραγωγής και των τιμών του ελαιολάδου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις -και εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές λόγω του καιρού- η παραγωγή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα βελτιωμένη σε σχέση με την περσινή, με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται από τα 4 μέχρι τα 6 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι ξεπερνούσαν ακόμη και τα 9.

Σήμερα οι τιμές στην πλειονότητα των ελαιολάδων είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς κυμαίνονται από τα 11 έως τα 16 ευρώ το λίτρο. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αν εξελιχθεί ομαλά η παραγωγή, εκτιμάται ότι η τιμή για τους καταναλωτές είναι πολύ πιθανόν να μειωθεί 20% με 30%. Δηλαδή, ένα ελαιόλαδο που πωλείται σήμερα 14 ευρώ το λίτρο, δεν αποκλείεται να φτάσει να πωλείται και 10 ευρώ. Για τη διαμόρφωση, όμως, της τιμής υπολογίζονται και άλλα κόστη, όπως είναι η ενέργεια, τα υλικά συσκευασίας κ.ά.

Αύξηση παραγωγής

Εάν ολοκληρωθεί η συγκομιδή χωρίς προβλήματα και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αύξηση της παραγωγής κατά 100.000 τόνους, τότε θα υπάρξει και μείωση της τιμής στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η αποκλιμάκωση των τιμών, όμως, θα φανεί προς το τέλος του χρόνου, οπότε και οι περισσότερες εταιρείες εκτιμάται ότι θα τυποποιήσουν με τη νέα σοδειά.

Στη μείωση της τιμής του ελαιολάδου, εκτός από την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, θα συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό και η αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία, καθώς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 1 εκατ. τόνους από 850.000 τόνους πέρυσι. Αυξημένη κατά 20% περίπου αναμένεται να είναι και η παραγωγή ελαιολάδου στην Πορτογαλία, η οποία μπορεί να φτάσει στους 200.000 τόνους φέτος από 145.000 πέρυσι.

Στον αντίποδα, αναφέρει η Realnews, έντονος προβληματισμός επικρατεί για την αναμενόμενη μειωμένη παραγωγή του ιταλικού ελαιολάδου, μιας χώρας που καταναλώνει 50.000 με 60.000 τόνους το μήνα. Ποσότητα ιδιαίτερα μεγάλη, αν αναλογιστεί κάποιος ότι η ετήσια παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας, σε μια καλή χρονιά, φτάνει τους 300.000 τόνους. Φέτος η παραγωγή εκτιμάται ότι δε θα ξεπεράσει τους 260.000 με 290.000 τόνους, από 330.000 που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το 90% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου γίνεται από τις μεσογειακές χώρες, με το 45% μόνο από την Ισπανία.

Εκτιμήσεις

Αναλυτικά φέτος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η παραγωγή του ελαιολάδου στη χώρα μας αναμένεται να ξεπεράσει τους 250.000 τόνους και πολύ πιθανόν να φτάσει τους 280.000, από 150.000 τόνους πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση της τάξης άνω του 50%.

Φυσικά, η παραγωγή θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.

Αυτό που προβληματίζει τους παραγωγούς είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων. Από την άλλη, στόχος είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και για τους αγρότες, αλλά και για τους καταναλωτές. Δηλαδή, οι αγρότες να εισπράξουν μια λογική τιμή για το ελαιόλαδο, για να μπορέσουν να συνεχίζουν να καλλιεργούν, αλλά και οι καταναλωτές να μπορέσουν να το αγοράσουν φθηνότερα.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της χαμηλής παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία η τιμή παραγωγού προσέγγισε ακόμη και τα 9,5 ευρώ το κιλό, ενώ σήμερα είναι στα 7 ευρώ το κιλό για το παρθένο ελαιόλαδο, με καθοδική τάση.

Μείωση κατανάλωσης

Η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει και αύξηση της κατανάλωσης, καθώς αρκετοί έχουν στραφεί σε άλλα είδη ελαίων, με μοναδικό κριτήριο την τιμή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατανάλωση του ελαιολάδου έχει μειωθεί σε ποσοστό που προσεγγίζει ακόμη και το 40%. Τα δε αποθέματα ελαιολάδου που έχουν στις αποθήκες τους παραγωγοί και εταιρείες είναι αρκετά προκειμένου να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα στις τιμές και στην κατανάλωση μέχρι να τυποποιηθεί το ελαιόλαδο της νέας σοδειάς.

«Εκτιμώ ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου θα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την περσινή και, συνεπώς, θα υπάρξει αποκλιμάκωση της τιμής του», δηλώνει στη Realnews ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανώλης Γιαννούλης.

Μάλιστα, εκτιμά ότι η τιμή του παραγωγού σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα κυμαίνεται στα 4 με 6 ευρώ το κιλό.

Σε κάθε περίπτωση, φέτος αναμένεται σημαντική πτώση της τιμής του ελαιολάδου για τους καταναλωτές, οι οποίοι αναγκάστηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν τον «ελληνικό χρυσό».

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πάνω από 800 εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου, με τον ανταγωνισμό να είναι ιδιαίτερα έντονος. Εκτός από το επώνυμο ελαιόλαδο, όλες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαθέτουν και ελαιόλαδα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία σημειώνουν σημαντικές επιδόσεις τα τελευταία δύο χρόνια κατά τα οποία η τιμή του ελαιολάδου έχει εκτοξευθεί.