Οιχαλία: Δεκάμηνη διακοπή εργασιών σε έργο, γιατί είναι απλήρωτος ο εργολάβος

Οιχαλία: Δεκάμηνη διακοπή εργασιών σε έργο, γιατί είναι απλήρωτος ο εργολάβος

Πέντε παρατάσεις για τον λόγο αυτό σε αντιπλημμυρικό έργο

Η έκτη παράταση εγκρίθηκε για την ολοκλήρωση του έργου «Καθαρισμός ρεμάτων και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές του Δ. Οιχαλίας», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, καθώς ο εργολάβος που έχει αναλάβει να το εκτελέσει έχει μείνει απλήρωτος! Το έργο βρίσκεται σε διακοπή εργασιών εδώ και περίπου 10 μήνες.

Η εργολήπτρια εταιρία, «Αφοι Παναγιωτόπουλοι ΟΕ», ανέλαβε την υλοποίηση του έργου με έκπτωση 27,29% και η αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου ήταν τον Ιούνιο του 2023. Από τότε έχουν δοθεί πέντε παρατάσεις.

Καθαρισμοί ρεμάτων

Το έργο περιλαμβάνει καθαρισμούς ρεμάτων και κατασκευή συρματοκιβωτίων σε ρέματα της πυρόπληκτης περιοχής του Δήμου Οιχαλίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα πλημμυρών, ύστερα από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021.

Μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί εργασίες καθαρισμού και εκβάθυνσης του ρέματος «Κωνσταντινέικου» (από τη γέφυρα Πολίχνης προς Αγριλόβουνο), καθαρισμοί και εκβαθύνσεις ρεμάτων και τεχνικών: στην Κάτω Μέλπεια, καθαρισμοί και εκβαθύνσεις στον ποταμό «Βία», στο Διαβολίτσι, στις θέσεις Μάσταινα, Άγιοι Θεόδωροι και Μοναστηράκι, διευθέτηση του χειμάρρου «Χάραδρου» πάνω από το πρώτο φράγμα στο Δεσύλλα, καθαρισμός ρεμάτων σε Φίλια και Χρυσοχώρι, καθαρισμός παραποτάμου της Μαυροζούμαινας στο Νεοχώρι και στην Κόκλα εκατέρωθεν της γέφυρας στην 9α Ε.Ο. Τσακώνα –Καλό Νερό, κατασκευή συρματοκιβωτίων στον χείμαρρο «Βία», με κόστος εργασιών που φτάνει περίπου στο 80% της αρχικής σύμβασης.

Υπολείπονται ακόμα εργασίες κατασκευής συρματοκιβωτίων σε διάφορες θέσεις των ρεμάτων εντός του πυρόπληκτου Δήμου Οιχαλίας.

Απλήρωτος

Ο ανάδοχος, τον Απρίλιο του 2023, υπέβαλε δήλωση διακοπής εργασιών, καθώς δεν είχε πληρωθεί ο 1ος λογαριασμός, ποσού 18.042,30 ευρώ. Ξεκίνησε και πάλι τις εργασίες τον Ιούλιο του 2023, αλλά τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου υπέβαλε 2η δήλωση διακοπής εργασιών, λόγω μη πληρωμής του 2ου και του 3ου λογαριασμού.  

Αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται σε διακοπή εργασιών, σύμφωνα με την απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας, λόγω μη πληρωμής των οφειλόμενων λογαριασμών.

Ιδιαίτερα, πρέπει να σημειωθεί ότι οι πιστώσεις του έργου προέρχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και η μη συνέχισή του θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των πιστώσεων από την Περιφέρεια, καθώς τα υπολειπόμενα χρήματα θα επιστέψουν στο Υπουργείο ως μη απορροφούμενα.

Πριν την τελευταία διακοπή εργασιών, ο ανάδοχος προχώρησε στην τοποθέτηση συρματοκιβωτίων για την αντιδιαβρωτική προστασία των πρανών του ποταμού «Βία», εκατέρωθεν του γεφυριού «Μάστενας», σε ποσοστό 80%, αλλά οι υπόλοιπες εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Γι’ αυτό, η αρμόδια υπηρεσία έκρινε ότι είναι απαραίτητο να χορηγηθεί νέα παράταση για την ολοκλήρωση του έργου, καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση συρματοκιβωτίων στον ποταμό «Βία», για την προστασία της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα.

Έτσι, εγκρίθηκε παράταση ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου έργου έως τέλος Σεπτεμβρίου του 2024.

Της Βίκυς Βετουλάκη