Οικοδομικός οργασμός: Καλαμάτα Βέργα και Μάνη κρατούν τα σκήπτρα

Οικοδομικός οργασμός: Καλαμάτα Βέργα και Μάνη κρατούν τα σκήπτρα

Τέλος του 2025 λήγει η παράταση για τις οικοδομικές άδειες

Καλαμάτα, Βέργα και ιδιαίτερα Μάνη… «δίνουν τα ρέστα τους» φέτος όσον αφορά στην έκδοση οικοδομικών αδειών, με την κατασκευαστική δραστηριότητα να έχει αυξηθεί σημαντικά αυτό το χρόνο.

Στο μεταξύ, το Δεκέμβριο του 2025 εκπνέει και η τελευταία προθεσμία που δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος για αξιοποίηση παλιών οικοδομικών αδειών που δεν είχαν ενεργοποιηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και εν συνεχεία λόγω της πανδημίας.

Εκτός, λοιπόν, από το ενδιαφέρον που υπάρχει γενικότερα για νέες κατασκευές, και αυτή η παράμετρος έχει ενισχύσει την πρόθεση ιδιοκτητών και επενδυτών να ξεκινήσουν οικοδομές, προκειμένου να μη χάσουν τις άδειες που έχουν εκδώσει από τα προηγούμενα χρόνια.

Άλλωστε, όπως μας διευκρίνισε η διευθύντρια της Πολεοδομίας Καλαμάτας, Σταυρούλα Αγρίου, όταν ξεκινήσει μια οικοδομή και φτάσει «στα μπετά», τότε η οικοδομική άδεια αποκτά «επ’ αόριστον διάρκεια».

Μέχρι τέλος του 2025
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την κα Αγρίου, οι οικοδομικές άδειες από τη στιγμή που εκδίδονται έχουν διάρκεια 4 χρόνια. Γι’ αυτές, όμως, που εκδόθηκαν από το 2011 και μετά, λόγω της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα, δόθηκε παράταση πλέον των 4 ετών, προκειμένου οι κάτοχοί τους να μπορέσουν να τις αξιοποιήσουν και να μην τις χάσουν.

Μετά την οικονομική κρίση ακολούθησε η πανδημία του κορωνοϊού και από την Πολιτεία εκτιμήθηκε πως πρέπει να υπάρξει και πάλι παράταση των οικοδομικών αδειών που είχαν εκδοθεί, καθώς ήταν ολοφάνερο πως οι πολίτες και οι επενδυτές που τις είχαν εκδώσει δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να χτίσουν. Η τελευταία παράταση έληγε το Δεκέμβριο του 2024, όμως τον Απρίλιο αποφασίσθηκε εκ νέου παράταση, η οποία τελεσίδικα – τουλάχιστον απ’ όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα – εκπνέει το Δεκέμβριο του 2025.

Σε λιγότερο, λοιπόν, από 1,5 χρόνο, όποιος μετά το 2011 έχει εκδώσει οικοδομική άδεια και δεν την αξιοποιήσει, τη χάνει. Μέχρι τότε μπορούν να ενεργοποιηθούν οικοδομικές άδειες που έμειναν στα χαρτιά ή εγκαταλείφθηκαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και του κορωνοϊού.

Μία οικοδομική άδεια αποκτά παράταση για αόριστο χρόνο, εφόσον μέχρι τη λήξη της ισχύος της ή της πράξης αναθεώρησής της έχουν περατωθεί ο φέρων οργανισμός, οι όψεις και η στέγη του κτηρίου, όπου αυτή είναι υποχρεωτική, και εφόσον ο ιδιοκτήτης και ο επιβλέπων μηχανικός υποβάλλουν υπογεγραμμένο χρονοδιάγραμμα προόδου της εκτέλεσης του έργου στην αρμόδια ΥΔΟΜ (Πολεοδομία).

Καλαμάτα, Βέργα, Μάνη
Η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές έχει αυξηθεί σημαντικά, κάτι που μας επιβεβαίωσε και η κα Αγρίου.

«Τον τελευταίο χρόνο υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα, η οποία εντοπίζεται μέσα στην πόλη της Καλαμάτας, στην περιοχή της Βέργας και στο Δήμο Δυτικής Μάνης, τον οποίο υποστηρίζουμε πολεοδομικά», σημείωσε η κα Αγρίου όταν τη ρωτήσαμε ποιες είναι οι περιοχές που παρουσιάζουν έντονη οικοδομική δραστηριότητα και στις οποίες έχει αρμοδιότητα η ΥΔΟΜ Καλαμάτας.

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της (καθώς πλέον η κατάθεση των οικοδομικών αδειών γίνεται σε ηλεκτρονικό σύστημα που αφορά όλη την Ελλάδα), έχει διαπιστώσει πως σχεδόν το 50% των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί αυτό το χρόνο, αφορά στο Δήμο Δυτικής Μάνης.

Το αρνητικό, βέβαια, σε αυτή την περίπτωση είναι ότι, δυστυχώς, στην περιοχή της Μάνης δεν υπάρχει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ώστε να προσδιορίζονται το αναπτυξιακό προφίλ, τα οικιστικά χαρακτηριστικά και τα στοιχεία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του Δήμου.

Της Βίκυς Βετουλάκη