Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Από τι περιλαμβάνεται η άρθρωση του γόνατος;

Η άρθρωση του γόνατος είναι μεταξύ των μηριαίου οστού από πάνω, της κνήμης από κάτω, της επιγονατίδας μπροστά και της τροχιλίας (μέρος του μηριαίου οστού που εφάπτεται με την επιγονατίδα) από πίσω.

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η φθορά και ρήξη του χόνδρου μιας άρθρωσης λόγω μηχανικής φθοράς. Η φυσιολογική λεία επιφάνεια του αρθρικού χόνδρου γίνεται τραχιά, χάνει τις προστατευτικές της ιδιότητες και σε προχωρημένα στάδια εκτίθεται το υποκείμενο οστό το οποίο είναι ευαίσθητο για αυτό και πονάει μια άρθρωση που έχει οστεοαρθρίτιδα.

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Η ολική αρθροπλαστική (αντικατάσταση) του γόνατος περιλαμβάνει την αφαίρεση λεπτού στρώματος της αρθριτικής (φθαρμένης) επιφάνειας του μηριαίου οστού (η πάνω επιφάνεια του γόνατος) και της κνήμης (η κάτω επιφάνεια του γόνατος) και την αντικατάστασή του με μέταλλο το οποίο καθηλώνεται στη θέση του με ειδικό οστικό τσιμέντο. Μεταξύ των δύο μεταλλικών επιφανειών τοποθετείται ένα πλαστικό ένθετο (πολυαιθυλένιο). Με αυτή τη μέθοδο φεύγει ο πόνος και το πρήξιμο στο γόνατό επειδή έχει αντικατασταθεί η φθαρμένη αρθρική επιφάνεια με το εμφύτευμα της αρθροπλαστικής.

Πως βοηθάει η αρθροπλαστική γόνατος στην ανακούφιση του πόνου;

Ο αρθρικός χόνδρος που επικαλύπτει την επιφάνεια μιας άρθρωσης δεν έχει νεύρα και άρα επιτρέπεται η ομαλή κίνηση χωρίς πόνο. Στην αρθρίτιδα ο αρθρικός χόνδρος φθείρεται και εκτίθεται το οστό το οποίο είναι ευαίσθητο. Με την ολική αρθροπλαστική καλύπτεται η ευαίσθητη επιφάνεια του οστού με τσιμέντο και μετά μέταλλο και άρα δεν τρίβεται πια το ευαίσθητο οστό προκαλώντας ανακούφιση από τον πόνο

Ποια είναι η διαγνωστική διερεύνηση για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος;

Ακτινογραφίες του γόνατος από μπροστά και από πλάι με τον ασθενή σε όρθια θέση είναι απαραίτητες και τις περισσότερες φορές είναι το μόνο που χρειάζεται. Εάν η αρθρίτιδα είναι σε ήπια ή μέτρια επίπεδα τότε η μαγνητική τομογραφία είναι χρήσιμη για περαιτέρω διερεύνηση.

Ποιοι ασθενείς ωφελούνται από μια ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Ασθενείς που θα ωφεληθούν από μια ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι αυτοί που έχουνε σοβαρή και εκτεταμένη αρθρίτιδα στο γόνατο που τους προκαλεί πόνο στο περπάτημα, στις σκάλες ακόμα και όταν κοιμούνται τη νύχτα και περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες. Σε πιο προχωρημένα στάδια παρατηρείται δυσκαμψία και παραμόρφωση του κάτω άκρου.

Τι αποτελέσματα μπορεί να περιμένει ένας ασθενής από μια ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και είναι η πιο συχνή αντικατάσταση μιας άρθρωσης στο σώμα. 90% των ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος αναφέρουν άριστα αποτελέσματα με σημαντική βελτίωση στη λειτουργία και απώλεια πόνου. Στην ιατρική βιβλιογραφία έχει αποδειχθεί ότι 95% των ολικών αρθροπλαστικών γόνατος λειτουργούν καλά μετά από 10 χρόνια και 80-85% εξακολουθούν να λειτουργούν καλά μετά από 20 χρόνια.

Πώς να επιλέξετε τον ορθοπαιδικό σας και η σημασία της υπερεξειδίκευσης;

Η επέμβαση μιας μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής στο γόνατο είναι τεχνικά πιο δύσκολη από μια ολική αρθροπλαστική άρα θα πρέπει να επιλεχθεί ένας κατάλληλος εξειδικευμένος ορθοπαιδικός κατά προτίμηση κάποιος που έχει κάνει υπερεξειδίκευση (fellowships) στην αρθροπλαστική γόνατος σε εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς στο εξωτερικό. Τα fellowships στο εξωτερικό δίνουν τις ιδανικές ευκαιρίες στον χειρουργό να μάθει σωστά υπό επίβλεψη και αξιολόγηση από κάποιον διευθυντή χειρουργικής ο οποίος έχει αναγνωριστεί ευρέως για τα εξαιρετικά του κλινικά αποτελέσματα.

Ποια είναι εξειδίκευση και εμπειρία του ορθοπαιδικού Dr Αντώνη Θεοδωρίδη;

Ο Dr Αντώνης Θεοδωρίδης έζησε στο Ηνωμένο Βασίλειο 32 χρόνια. Αποφοίτησε από το Imperial College, London. Όλη η εκπαίδευση, η εξειδίκευση, και υπερεξειδίκευση (fellowship) στο γόνατο πραγματοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μοναδική υπερεξειδίκευση στο γόνατο ακόμα και για δεδομένα Ηνωμένου Βασιλείου. Κατέχει 5 υπερεξειδικεύσεις (fellowships) στο γόνατο σε 3 χρόνια και έχει πραγματοποιήσει πάνω από 6000 πιστοποιημένες χειρουργικές επεμβάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολύχρονη εμπειρία σε εξειδικευμένα κέντρα αρθροπλαστικής γόνατος στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύπτοντας όλο το φάσμα αρθροπλαστικής από μονοδιαμερισματική, επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης, ολικής και αναθεώρησης.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Μόνοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος

Αρθροπλαστική της Επιγονατιδομηριαίας Άρθρωσης

Αρθρίτιδα του Γόνατος

Άρθρωση του γόνατος

Διαταραχές ευθυγράμμισης κάτω άκρου

Οστεοτομίες γύρο από το γόνατο


Βιογραφικό

Ο Dr Αντώνης Α. Θεοδωρίδης MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth) είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματολόγος. Έχει εξειδικευθεί και μετεκπαιδευθεί στα γόνατα και στις αθλητικές κακώσεις σε διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο (όπου έζησε για 30 και πλέον χρόνια), σε διάφορες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης στην Αυστραλία και στην Αμερική. Αν και γεννήθηκε και σπούδασε στο Λονδίνο, αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.


Έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS), όπου εργάστηκε για πάνω από 17 χρόνια. Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 6.000 πιστοποιημένες χειρουργικές επεμβάσεις. Τώρα συνεργάζεται με: το Ιασώ στο Μαρούσι.

Ο Dr Θεοδωρίδης είναι απόφοιτος της επίλεκτης Ιατρικής Σχολής του Imperial College, London (MBBS). Διαθέτει επίσης πτυχίο (BSc) στις νευροεπιστήμες από το Imperial College, London και μεταπτυχιακό (MSc) στην ορθοπαιδική εμβιομηχανική, φημισμένο τομέα του Cardiff University. Μέσα από επίπονες εξετάσεις όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων έγινε Mέλος του Bασιλικού Kολλεγίου των Xειρουργών του Εδιμβούργου (MRCS). Ακολούθως, κατόπιν ιδιαιτέρως απαιτητικών εξετάσεων, έγινε Fellow του Βασιλικού Κολλεγίου των Χειρουργών της Μεγάλης Βρετανίας (FRCS). Πρόκειται για την ανώτερη τιμητική διάκριση για έναν χειρουργό στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη θέση Διευθυντή. Επίσης, απέκτησε στην Αγγλία τον τίτλο της ειδικότητας της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (Certificate of Completion of Training, CCT), που αφορά τόσο τις εξετάσεις του FRCS όσο και την αξιολόγηση της κλινικής και χειρουργικής ικανότητας.

Αποπεράτωσε 5 Senior Knee Fellowships (υπερεξειδικεύσεις) στα γόνατα επί 3 συνεχή έτη σε διακεκριμένα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία σε Λονδίνο, Coventry, Bristol, Leeds και Southampton. Εργάστηκε δίπλα σε πρωτοπόρους στον συγκεκριμένο τομέα, οι οποίοι συνεχίζουν να καθοδηγούν την παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα δημιουργώντας καλύτερες χειρουργικές και συντηρητικές θεραπείες. Έχει δει διάσημους πρωταθλητές όλωντων αθλημαάτων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ομάδων ποδοσφαίρου της Αγγλικής Premier League και Rugby. Έχει οριστεί υπεύθυνος ορθοπαιδικός των Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Ειδικότερα, θεωρείται κορυφαία η υπερεξειδίκευσή του στις αθλητικές κακώσεις, όπως είναι: η πρόληψη τραυματισμών στα γόνατα και κάτω άκρα, η ανακατασκευή και αναθεώρηση των συνδέσμων (π.χ. πρόσθιος χιαστός), η εξωαρθρική τενόδεση (που μειώνει το ρίσκο ρήξης του πρόσθιου χιαστού σχεδόν κατά το ήμισυ), η συρραφή και μεταμόσχευση μηνίσκου, η αποκατάσταση βλαβών στον αρθρικό χόνδρο, η πρόσθια γοναλγία, η αστάθεια επιγονατίδας, η τροχιλιοπλαστική και οι οστεοτομίες γύρω από το γόνατο.

Μία ακόμα ξεχωριστή υπερεξειδίκευσή του είναι στην αρθροπλαστική γόνατος (ολική, μονοδιαμερισματική, επιγονατιδομηριαίας και αναθεώρηση), η οποία αποκτήθηκε σε πολυάριθμα τριτοβάθμια εξειδικευμένα κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας. Σε όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνικές, που συμβάλλουν στην σύντομη αποθεραπεία του ασθενούς. Τέλος, διαθέτει μεγάλη και αναγνωρισμένη εμπειρία στην αντιμετώπιση όλου του φάσματος της ορθοπαιδικής και τραυματολογίας (π.χ. ισχίο, ποδοκνημική, ώμος, χέρι, σπονδυλική στήλη, κατάγματα κ.λπ.).

Προσπαθεί πάντοτε να ενημερώνεται σχετικά με την πρόοδο της χειρουργικής του γόνατος.  Πιστεύει στη συντηρητική αγωγή των ασθενών, όπου απαιτείται, καθώς επίσης και στην παροχή της υψηλότερης ποιότητας θεραπείας, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές και τεκμηριωμένες τεχνικές.


Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης

MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)

Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος

Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις

Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Imperial College, London

Μαρούσι, Αθήνα

www.theodorideskneesurgeon.gr

6940869069