Ολοταχώς προς εξώσεις σε Ξενοδοχείο «Βασιλικόν» και κτήριο Αναγνωστόπουλου

Ολοταχώς προς εξώσεις σε Ξενοδοχείο «Βασιλικόν» και κτήριο Αναγνωστόπουλου

Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η 20ή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, με την παράταξη Τζαμουράνη να βάλλει κατά ριπάς εναντίον της Δημοτικής Αρχής, ειδικά όταν συζητήθηκαν δύο θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, τα οποία αφορούσαν ακίνητα – φιλέτα του Δήμου Καλαμάτας που έχουν νοικιαστεί στην ίδια εταιρεία.

Ειδικότερα, πρόκειται για το Ξενοδοχείον «Βασιλικόν» και το κτήριο Αναγνωστόπουλου, με τις οφειλές να φθάνουν περίπου τα 70.000 ευρώ και την εταιρεία να έχει σταματήσει να πληρώνει τα μισθώματα, ενώ εξυπηρετεί μόνο τις ρυθμίσεις covid που είχε κάνει και αφορούν προηγούμενα μισθώματα.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και ο δήμαρχος Καλαμάτας παραδέχθηκε ότι υπήρξε ολιγωρία και θα έπρεπε ο Δήμος να έχει κινηθεί πολύ πιο γρήγορα.

Ένταση
Στις ερωτήσεις που προηγήθηκαν δεν έλειψε επίσης η ένταση, με τον Βασίλη Τζαμουράνη να ζητά εξηγήσεις για τις δηλώσεις του δημάρχου περί μελετών πριν από το 2018 και τον Θανάση Βασιλόπουλο να δηλώνει ότι άλλα είπε και άλλα γράφτηκαν, με τον ίδιο να απορεί. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ποτέ δε θα κατηγορούσε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, που τότε ήταν μέλος της, ενώ δήλωσε περήφανος, ούτε τον Βασίλη Τζαμουράνη, ο οποίος τότε ήταν διευθυντής στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Δεν το έχει κάνει ποτέ, σχολίασε, αν και θα μπορούσε, θεωρώντας ότι δεν είναι δίκαιο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Τζαμουράνης αναφέρθηκε σε σκηνές, τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες και διαδραματίστηκαν στο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, και οι οποίες ακολούθησαν το ατυχές περιστατικό στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως είπε, έγινε μια συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή και όλοι κατέληξαν ότι θα πρέπει τα πράγματα στο μέλλον, και για το καλό της πόλης, να κινούνται σε άλλους ρυθμούς και με άλλη ένταση. Έτσι ρώτησε το δήμαρχο Καλαμάτας αν αυτός μπορεί να τους συγκρατήσει, έκφραση που, όπως είπε, ο κ. Βασιλόπουλος του είχε αναφέρει για το προηγούμενο περιστατικό.

Απαντώντας ο Παναγιώτης Λύρας, για το ατυχές, όπως το χαρακτήρισε, περιστατικό που ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, είπε ότι ζητά συγγνώμη ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας, ενώ ξεκαθάρισε ότι το συμβούλιο είναι ανοιχτό και μπορεί να το παρακολουθήσει ο καθένας, ειδικά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

Επίσης, πρόσθεσε ότι δε θα σταματήσει να τηρεί τη νομιμότητα σε κάθε Συμβούλιο της Κοινότητας, έστω και αν υπάρχουν προσωπικές σκοπιμότητες ή μεθοδεύσεις. Συνέχισε δε, λέγοντας πως το συμφέρον του καλαματιανού λαού είναι πριν και πάνω απ’ όλα.

Για το ίδιο θέμα, ο Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι συμφωνεί με αυτό που είπε ο Βασίλης Τζαμουράνης και ειπώθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, ότι δηλαδή πρέπει να μπει μια τελεία και το Συμβούλιο να ασχολείται με την ουσία, χωρίς προστριβές και αντεγκλήσεις, που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα. Υπερασπίστηκε, δε, τον Παναγιώτη Λύρα, κι όπως είπε, όλοι ξέρουν πόσο σέβεται τις διαδικασίες, τους θεσμούς, τα όργανα, κι αυτό το έχει αποδείξει.

Σε άλλο σημείο, Σπύρος Χανδρινός και Βασίλης Κανάκης ανέφεραν ότι η Αυτοδιοίκηση έχει μια συνέχεια, άρα ο δήμαρχος Καλαμάτας φέρει ευθύνες για μελέτες που είχαν προβλήματα και δεν έκανε τροποποιήσεις, ενώ κατηγόρησαν τη Δημοτική Αρχή ότι εκτελεί μόνο έτοιμες μελέτες του παρελθόντος. Με τον αντιδήμαρχο Βασίλη Κουτραφούρη να απαντά για το δεύτερο ότι το θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ. Στο σημείο αυτό ξεκίνησε να αναφέρει έργα, όπως την ολοκλήρωση του Ανοιχτού Θεάτρου με αριθμό μελέτης του 2020, την ανακαίνιση των ΚΕΠ με μελέτη του 2022, το κτήριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας, το προπονητήριο του Σταδίου κ.ά. Για το λόγο αυτό χαρακτήρισε επιεικώς άδικο το να λέγεται ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή εκτελεί μόνο μελέτες προηγούμενων ετών.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι η Δημοτική Αρχή δε συντάσσει μελέτες, αλλά παίρνει τις μελέτες που έχουν συντάξει εξωτερικοί συνεργάτες ή οι υπηρεσίες του Δήμου, με τις δεύτερες μάλιστα να έχουν ελάχιστα προβλήματα. Όταν τις συντάσσουν, επισήμανε, εξωτερικοί συνεργάτες, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και αυτό έχει φανεί σε πολλές περιπτώσεις.

Καταγγελίες μίσθωσης σε Ξενοδοχείο «Βασιλικόν» και κτήριο Αναγνωστόπουλου
Μετά τις ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις που δόθηκαν, το Σώμα κλήθηκε να αποφασίσει αρχικά για δύο θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης και αφορούσαν το μεν πρώτο το Ξενοδοχείο «Βασιλικόν», το δε δεύτερο το κτήριο Αναγνωστόπουλου, στη συμβολή των οδών Φαρών και Ασίνης.

Να σημειωθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις μισθώτρια εταιρεία είναι η ίδια, με την καταγγελία να γίνεται για μη καταβολή μισθωμάτων.

Ο εισηγητής των δύο θεμάτων, Γιώργος Φάβας, ανέφερε ότι το κατεπείγον της συζήτησης έγκειται στο γεγονός ότι πλέον η οφειλή είναι πολύ υψηλή, και παρά τις οχλήσεις προς το μισθωτή. Την 1η Σεπτεμβρίου που θα ανοίξουν τα δικαστήρια, συνέχισε, «θα ανοίξει» και η διαδικασία για να μπορέσει ο Δήμος να διαφυλάξει τα συμφέροντά του, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτό δε θα γίνει αν ο μισθωτής σπεύσει να καταβάλει τα οφειλόμενα μισθώματα.

Σε παρέμβαση που έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας είπε ότι προφανώς και δεν είναι κατεπείγον, καθώς υφίσταται εδώ και μήνες ως ζήτημα, αλλά μόλις ενημερώθηκε για το ποσό των οφειλών, ζήτησε να τεθεί άμεσα ως τακτικό θέμα. Όμως, επειδή εκ παραδρομής δεν μπήκε, ζήτησε να συζητηθεί με αυτό τον τρόπο.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζαμουράνης σημείωσε ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κατ’ επείγον ένα θέμα που «σέρνεται» από το 2022, καθώς από τότε έπρεπε να έχουν γίνει ενέργειες. Έτσι, δήλωσε ότι διαφωνεί με το χαρακτηρισμό, όμως κατά πλειοψηφία τα δύο θέματα τέθηκαν προς συζήτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Φάβα, για τις δύο μισθώσεις είχαν γίνει οχλήσεις στις 19/6/20, 10/8/20 και 15/9/20, ακολούθησαν οι διατάξεις περί covid και στις 18/6/2021 ήρθε εισήγηση για καταγγελία της σύμβασης. Τότε, όπως όριζαν οι διατάξεις του covid, δόθηκε η δυνατότητα στην εταιρεία να ρυθμίσει μισθώματα, κάτι που έγινε. Μέχρι σήμερα δε, η εταιρεία εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Από εκεί και πέρα, ακολούθησαν νέες οχλήσεις.

Ο κ. Τζαμουράνης ζήτησε να ενημερωθεί αν, από τον Απρίλιο του 2017 που υπογράφηκε η σύμβαση για το «Βασιλικόν» μέχρι την αρχή του covid η εταιρεία ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της, με τον κ. Φάβα να απαντά ότι ήταν προβληματική. Έπειτα, ρώτησε αν με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του covid προς τις επιχειρήσεις ο Δήμος εισέπραττε το 40% του ενοικίου, ποσό που έδινε το κράτος, με την απάντηση να είναι πάλι αρνητική.

Ο κ. Φάβας επανέλαβε ότι στις 18/6/2021, οπότε έγινε καταγγελία της σύμβασης, η εταιρεία εμφανίστηκε και ρύθμισε σύμφωνα με τη δυνατότητα που τις έδιναν οι διατάξεις covid, ενώ συμπλήρωσε ότι από το 2017 μέχρι το 2021 είχε καταβάλει κάποια ενοίκια, αλλά υπολείπονταν πολλά. Έτσι, η εταιρεία καταβάλει τα ενοίκια που προβλέπει η ρύθμιση, αλλά δεν καταβάλλει τα τρέχοντα (από 5/2/2022 έως σήμερα).

Πρόσθεσε, λοιπόν, ότι για να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα του Δήμου θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο, ενώ ήδη έχει γίνει δέσμευση του ΑΦΜ της εταιρείας.

Ο κ. Τζαμουράνης ρώτησε γιατί το θέμα δεν ήρθε προς συζήτηση το 2022, αλλά έπειτα από δύο χρόνια και το Δήμο να χάνει 45.000 ευρώ, με τον κ. Φάβα να παρεμβαίνει, απαντώντας ότι ο Δήμος δεν έχει χάσει τίποτα.

Με τη σειρά του ο Σπύρος Χανδρινός ζήτησε να ενημερωθεί για το ποσό που θα έπρεπε να έχει λάβει ο Δήμος Καλαμάτας και τι τελικά έχει λάβει, με τον Γιώργο Φάβα να του απαντά ότι αντικείμενο συζήτησης δεν είναι το ποσό που έχει μπει σε ρύθμιση και η εταιρεία εξυπηρετεί, αλλά η οφειλή που έχει διαμορφωθεί και είναι ύψους 43.552,99 ευρώ.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, ο Βασίλης Τζαμουράνης ανέφερε επίσης ότι η εισήγηση ήταν ελλιπής, αφού δεν αναφέρονταν όλες οι οφειλές της εταιρείας. Αν η εταιρεία δεν είναι σωστή στις υποχρεώσεις της, τόνισε, θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, όμως αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί ακόμα και πριν τον covid, αν από τότε η μισθώτρια ήταν κακόπιστη και δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της.

Σώφρον, κατά τον ίδιο, θα ήταν το θέμα να αποσυρθεί και να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση με πλήρη εισήγηση.

Από πλευράς της, η κυρία Ευγενία Κούβελα ζήτησε να διερευνηθεί αν θα έπρεπε η εταιρεία να έχει χάσει το δικαίωμα πληρωμής της ρύθμισης, αφού δεν πλήρωνε επόμενα μισθώματα, με τον Γιώργο Φάβα να απαντά ότι ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων δεν απαγορεύει σε κανέναν να καταβάλει χρήματα στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Έτσι, είναι δυνατόν να εισπράττονται και χαμένες ρυθμίσεις, που στη συνέχεια ενσωματώνονται στο κεφάλαιο, η δε υπηρεσία συνεχίζει να εισπράττει το ποσό της ρύθμισης, αλλά πλέον είναι απαραίτητο να γίνει η καταγγελία της σύμβασης προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του Δήμου, επαναλαμβάνοντας ότι ο Δήμος δεν έχει χάσει τίποτα, καθώς υπάρχουν τρόποι να εισπράξει τα μισθώματα.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Καλαμάτας είπε ότι μέχρι και τον Μάρτιο του 2021 που έγινε η ρύθμιση δεν μπορούσε να κάνει κάτι ο Δήμος, όμως έπρεπε από τον Ιούνιο του 2022, οπότε σταμάτησε η εταιρεία να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα. Γίνονταν οχλήσεις και η εταιρεία δεσμευόταν ότι θα δώσει κάποια μισθώματα, κάτι που όμως δεν έκανε, με τον Θανάση Βασιλόπουλο να παραδέχεται ότι κακώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Έτσι, όταν ενημερώθηκε ποια είναι η υποχρέωση, αμέσως ζήτησε να μπει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς καμία καθυστέρηση.

Επανέλαβε δε, ότι η ρύθμιση που εξυπηρετείται δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση καταγγελίας της μίσθωσης, ευχήθηκε δε να έρθει η εταιρεία και να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Ακολούθησε ψηφοφορία, με τον Βασίλη Τζαμουράνη να δηλώνει ότι η παράταξή του θα ψηφίσει υπέρ, αφού δε γίνεται να καταψηφίσει μια απόφαση που κατοχυρώνει τα συμφέροντα του Δήμου, αλλά εξέθεσε τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις του για τον τρόπο που τέτοια θέματα έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπέρ ψήφισε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας.

Στο δεύτερο θέμα, που αφορούσε στο ακίνητο Αναγνωστόπουλου, ο κ. Τζαμουράνης ανέφερε ότι δεν ήταν μόνο η εκμίσθωση, καθώς ο μισθωτής είχε επίσης την υποχρέωση εντός έτους (που ξεκινούσε από τις 12 Σεπτεμβρίου 2018) να επισκευάσει το κτήριο. Ρώτησε, λοιπόν, αν έγιναν επισκευές, κι αν όχι, γιατί ο Δήμος έπρεπε να αφήσει το θέμα μέχρι το 2024 για να του «ζητήσει τα ρέστα. Γιατί δεν έγινε κάτι το 2019, το 2020 κ.ο.κ. και έτσι η απώλεια σήμερα είναι 29. 457 ευρώ;»

Ο Γιώργος Φάβας απάντησε ότι έγιναν οι ίδιες ακριβώς νομικές ενέργειες με το «Βασιλικόν». Όσο για τις εργασίες στο ακίνητο, είπε ότι από την εταιρεία δεν έχει γίνει καμία.

Στην τοποθέτησή του ο Βασίλης Τζαμουράνης υποστήριξε ακόμη πως αποδεικνύεται ότι με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας η Δημοτική Αρχή «δεν το ’χει», για να προσθέσει ότι αυτό έχει αποδειχθεί και με σειρά άλλων παραλείψεων και ολιγωριών, όπως με το Κληροδότημα Παναγιώταρου που εδώ και μια πενταετία βολοδέρνει, με το Κληροδότημα Δραγώνα, με το Αχίλλειον, με το Κληροδότημα Χανδρινού, και τώρα με το Βασιλικόν και του Αναγνωστόπουλου.

«Δεν είναι δυνατόν μια μίσθωση να μην πηγαίνει καλά και να τη θυμόμαστε έπειτα από 4 χρόνια» σχολίασε ο κ. Τζαμουράνης, ενώ αναρωτήθηκε τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, καθώς και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου.

Κλείνοντας δήλωσε απογοητευμένος από τους αδέξιους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής, καθώς και την αναποτελεσματικότητά της, ενώ συμπλήρωσε ότι όχι απλά ολιγωρεί, αλλά γίνεται και ζημιογόνα για τα συμφέροντα του Δήμου.

Για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις ο δήμαρχος Καλαμάτας επισήμανε ότι ο Δήμος έπρεπε πραγματικά να έχει κινηθεί πολύ πιο γρήγορα. Το πρόβλημα, όπως είπε, δημιουργείται από τον Ιούνιο του 2022 και μετά, αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή η εταιρεία πλήρωνε τα ενοίκια, αλλά εξυπηρετούσε και τη ρύθμιση, και μετά σταμάτησε.

Ζήτησε, δε, από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο και ο Δήμος να κινείται όσο γρηγορότερα γίνεται, προκειμένου να προστατεύονται τα δικαιώματά του.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε ο Βασίλης Τζαμουράνης δήλωσε ότι η παράταξή του αναγκαστικά θα ψηφίσει υπέρ, όπως και πριν, αλλά εξέφρασε εκ νέου τη διαφωνία του για τον όλο χειρισμό. Υπέρ ψήφισε και ο πρόεδρος της Κοινότητας, με το θέμα να περνά ομόφωνα.

Ανεξαρτητοποιηθήκαν από την παράταξη «Καλαμάτα _Μετά» δύο κοινοτικοί σύμβουλοι
Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του Σώματος διάβασε δύο ανακοινώσεις ανεξαρτητοποίησης κοινοτικών συμβούλων που είχαν εκλεγεί με την παράταξη του Βασίλη Τζαμουράνη.

Ειδικότερα, η πρώτη αφορούσε στον Θεόδωρο Σταυριανόπουλο, που είναι σύμβουλος στην Κοινότητα Καλαμάτας.

Η δεύτερη ανακοίνωση ήταν από τον κ. Ηλία Φράγκο, που είναι σύμβουλος της Κοινότητας Άριος, που επίσης εκλέχθηκε με την παράταξη του Βασίλη Τζαμουράνη, αλλά συνεχίζει ως ανεξάρτητος.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση