Πάει πίσω η παραχώρηση των χώρων στάθμευσης του Νέδοντα

Πάει πίσω η παραχώρηση των χώρων στάθμευσης του Νέδοντα

Μετά την αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον διαγωνισμό

Εκπλήξεις έκρυβε η προχθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής για το θέμα της διαχείρισης των χώρων στάθμευσης από ιδιώτη, μετά τον διαγωνισμό που διεξήχθη από τον δήμο Καλαμάτας.

Κι αυτό, γιατί το θέμα, όταν εξετάστηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, «άναψε» το κόκκινο φως. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της αρνητικής απόφασης του οργάνου ελέγχου αναφέρεται ότι, «δεν τεκμηριώνεται ειδικά και εμπεριστατωμένα η σκοπιμότητα της ελεγχόμενης σύμβασης παραχώρησης (…) τόσο σε σχέση με την απόφαση για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης έναντι άλλων τρόπων κάλυψης της σχετικής δημοτικής ανάγκης (π.χ. με ίδια μέσα και προσωπικό του Δήμου ή με σύμβαση παροχής υπηρεσιών κατά τις διατάξεις του ν. 4412/2016), όσο και σε σχέση με τον προσδιορισμό των βασικών μεγεθών του αντικειμένου της σύμβασης (παραχώρηση και των δύο υπαίθριων σταθμών, μίσθωμα, δεκαετής διάρκεια, εικοσιτετράωρη ημερήσια λειτουργία, τιμολόγιο, θέσεις μηνιαίας στάθμευσης κ.λπ.). Επίσης, δεν αναφέρεται, στη διακήρυξη, την προκήρυξη και γενικά στα έγγραφα της ελεγχόμενης σύμβασης παραχώρησης, η εκτιμώμενη συνολική αξία της, ήτοι ο εκτιμώμενος κύκλος εργασιών του παραχωρησιούχου για την παροχή των υπηρεσιών στάθμευσης καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, χωρίς ΦΠΑ, μαζί με τις παρεπόμενες προμήθειες, ούτε η τεκμηρίωση της αξίας αυτής».

Η δημοτική αρχή υποστήριξε, στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, ότι το πρόβλημα είναι διαδικαστικό και, συγκεκριμένα, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε πως έπρεπε να έχει ακολουθηθεί η διαδικασία της μίσθωσης ακινήτου και παραχώρησης υπηρεσιών, ενώ ο Δήμος εφάρμοσε τη διαδικασία της μίσθωσης δημοτικού ακινήτου. Κατά της πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου προσέφυγε η μοναδική συμμετέχουσα στον διαγωνισμό, ενώ ο δήμος Καλαμάτας έκανε παρέμβαση υπέρ της.

Ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, σημείωσε ότι για τη δημοτική αρχή η πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι σεβαστή, γι’ αυτό και αποφάσισε να μην προσφύγει εναντίον της. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι, για να παρουσιάσει τις απόψεις του, αποφασίστηκε να γίνει παρέμβαση υπέρ της μοναδικής συμμετέχουσας στον διαγωνισμό και πλειοδότριας.

Τέλος, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «ακολουθήθηκε η διαδικασία σωστά, όπως ακριβώς μας την περιέγραψαν οι υπηρεσίες του Δήμου. Αν είναι έτσι ή όχι, θα βγει η απόφαση της Ολομέλειας και το θέμα θα ξεκαθαρίσει».

Στο ίδιο πλαίσιο και ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Φάβας, τόνισε ότι η απόφαση εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο προαιρετικά, για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δήμου, σε περίπτωση ελέγχου.

Από την πλευρά της, βέβαια, η μείζονα αντιπολίτευση έκρινε αρνητικά την πρακτική που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή, κάτι που σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Βασίλη Τζαμουράνη, είχε επισημανθεί κατά τη συζήτηση του θέματος.

Α.Π.