Στο θέμα των καθαριστριών στα σχολικά συγκροτήματα αναφέρεται σε παρέμβασή της η Ένωση Γονέων του Δήμου Καλαμάτας, με αφορμή τις προσλήψεις που ανακοίνωσε ο Δήμος.
Συγκεκριμένα: «Τις προηγούμενες μέρες ο Δήμος Καλαμάτας ανακοίνωσε την πρόσληψη 152 καθαριστριών για 76 συνολικά σχολικά συγκροτήματα. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Δήμου προσλαμβάνονται:
-83 καθαρίστριες (ΙΔΑΧ) μερικής απασχόλησης: 83*3,5 ώρες =290,5 ώρες
-43 καθαρίστριες (ΙΔΑΧ) πλήρους απασχόλησης: 43*6,5 ώρες= 279,5 ώρες
-10 καθαρίστριες (ΙΔΟΧ) πλήρους απασχόλησης: 10*6,5 ώρες=65 ώρες
-16 καθαρίστριες ((ΙΔΟΧ) μερικής απασχόλησης: 16*3,5 ώρες = 56 ώρες
Επομένως, σύμφωνα με τα παραπάνω, στα σχολεία του Δήμου μας φέτος θα έχουμε 691 ώρες καθαριότητας.
Διαβάζοντας κάποιος τον τίτλο του δελτίου Τύπου, φαντάζεται πως σε κάθε σχολείο θα αντιστοιχούν τουλάχιστον 2 καθαρίστριες. Δυστυχώς, η πραγματικότητα, όπως πολύ καλά γνωρίζει ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα, είναι διαφορετική: Στα 76 σχολικά συγκροτήματα που βρίσκονται στο Δήμο Καλαμάτας υπάρχουν συνολικά 97 σχολεία (μερικά συστεγάζονται), δηλαδή κατά μέσο όρο με 7 ώρες περίπου ημερησίως για κάθε σχολείο (691 ώρες / 97 σχολεία).
Προφανώς, οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ανακοίνωσε ο Δήμος, γιατί: Τα σχολεία, που στην πλειοψηφία τους είναι παλιές κατασκευές, διαθέτουν συνολικά χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (αίθουσες διδασκαλίας, κοινόχρηστοι χώροι, προαύλια, γραφεία κ.α.), και χώρους στους οποίους δραστηριοποιούνται εκατοντάδες μαθητές, για πάνω από οχτώ ώρες ημερησίως.
Η Ένωση Γονέων του Δήμου Καλαμάτας έχει επισημάνει εδώ και χρόνια (ακόμη και πριν από την περίοδο της πανδημίας) το φλέγον πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων μας, που παρά τις υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες των καθαριστριών, είναι αδύνατον να έχουν το επίπεδο καθαριότητας που θα έπρεπε.
Επιτέλους, θα πρέπει η Πολιτεία, και πόσο μάλιστα μετά την υγειονομική κρίση, να αντιμετωπίσει τα σχολεία με την ανάλογη σοβαρότητα.
Διεκδικούμε την άμεση πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους απασχόλησης για τα σχολεία, που θα παραμένουν στα σχολεία τουλάχιστον καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας».