Πίσω από τη «βιτρίνα»

Πίσω από τη «βιτρίνα»

Οι ανισότητες θεριεύουν, οι αποκλεισμοί περισσεύουν, οι μικρομεσαίες δεν έχουν ευκαιρίες, η φοροδιαφυγή ανθεί και το μοντέλο του υπερτουρισμού κλονίζει τις αντοχές των δημοφιλών ελληνικών προορισμών.

Αν είχατε την ευκαιρία να ρωτήσετε τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το πιθανότερο είναι να σας απαντούσαν αυτάρεσκα και οι δύο ότι, τηρουμένων των γεωπολιτικών αναστατώσεων και εν γένει των διεθνών συνθηκών, «εμείς εδώ τα πάμε μια χαρά».

Ωστόσο, η «βιτρίνα» θολώνει, αν διεισδύσει κανείς στο βάθος των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας. Όσοι παρακολουθούν στενά τις ελληνικές οικονομικές υποθέσεις επιμένουν ότι περισσεύουν τα διαρθρωτικά προβλήματα, ότι η υγεία των δημοσίων οικονομικών είναι πεπερασμένη, με δεδομένη την αδυναμία της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει πραγματικά το φορολογικό σύστημα της χώρας, ώστε να δημιουργήσει συνθήκες αυτοχρηματοδότησης των αυξανόμενων στον χρόνο νέων δαπανών και αναγκών, για την αντιμετώπιση του πλήθους των κρίσεων, κλιματικών και άλλων, που μας περιβάλλουν.

Α.Π.