Πλήθος κόσμου στην 37η Γιορτή Πατάτας στην Αλαγονία

Πλήθος κόσμου  στην 37η Γιορτή Πατάτας στην Αλαγονία

Πλήθος κόσμου συμμετείχε το περασμένο Σάββατο στη φημισμένη Γιορτή Πατάτας στην Αλαγονία, στο προαύλιο του Κέντρου Πατατόσπορου. 

Στη 37η Γιορτή Πατάτας, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαγονίας, με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, της Κοινότητας Αλαγονίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, κάτοικοι και επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν το γευστικό τοπικό προϊόν και να ψυχαγωγηθούν.

Τις εντυπώσεις μικρών και μεγάλων κέρδισε με την παρουσία του στην εκδήλωση ο κύριος “Πατάτας”, η μασκότ της Αλαγονίας!

Η πατάτα της Αλαγονίας είναι ιδιαίτερη ποικιλία που παράγεται στα χωριά του Ταϋγέτου και κυρίως στην Αλαγονία. Έχει στρογγυλό σχήμα, χονδρή φλούδα, με αποτέλεσμα να διατηρείται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.

Αυτό που καθιστά τις πατάτες τόσο ιδιαίτερο τρόφιμο συνίσταται στο γεγονός ότι συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά των αμυλούχων τροφίμων και των λαχανικών.

Ως αμυλούχο τρόφιμο είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο), αποτελώντας πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στο αίσθημα του κορεσμού και ενισχύει την υγιή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Αυτό που τις προσομοιάζει με τα λαχανικά είναι η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β6), φυλλικό οξύ και κάλιο.

Η κατανάλωσή τους με τη φλούδα, ειδικότερα ψητές, συμβάλλει στο να επωφεληθεί ο οργανισμός από την αντιοξειδωτική τους δράση, τις φυτικές ίνες, καθώς και από την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.