Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ή PCOS είναι μια γυναικεία ορμονική διαταραχή που εμφανίζει σειρά ιδιαιτεροτήτων με την πιο σημαντική από αυτές: πως δεν είναι ολοκληρωτικά ιάσιμη. Και μόνο αυτή η πληροφορία είναι σε θέση όχι μόνο να σας αποτρέψει να διαβάσετε αυτό το άρθρο, αλλά ακόμα χειρότερα, να ωθήσει κάθε πάσχουσα σε μια παραδοχή ήττας χωρίς μάχη. Είναι όμως αυτός ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης;
Αυτό ακριβώς το σκεπτικό θα πρέπει να αποδομήσει πρώτιστα ο γυναικολόγος – ιατρός, εξειδικευμένος στο PCOS, γιατί ενώ μεν οι πολυκυστικές ωοθήκες δεν θεραπεύονται πλήρως, τα αποτελέσματα του συνδρόμου στη ζωή και την καθημερινότητα της ασθενούς και αντιμετωπίζονται και -εν πολλοίς – κατανικούνται. Ας δούμε λοιπόν πως μπορεί να γίνει αυτό.
Μια κοινή Ορμονική Διαταραχή
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γίνει κατανοητό από την ασθενή είναι πως σε αυτή την πάθηση, η οποία όπως ήδη εξηγήσαμε πρόκειται για κοινή ορμονική διαταραχή…δεν είναι μόνη. Και δεν είναι μόνη αρχικά για στατιστικούς λόγους, αφού επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, ταλαιπωρώντας τες με ανωμαλίες περιόδου, αυξημένα ανδρογόνα, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και πολλές ακόμα δευτερεύουσες εκδηλώσεις, αλλά επίσης δεν είναι πλέον μόνη στη πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία – διαχείριση της κατάστασης, αφού η ιατρική κοινότητα γνωρίζει σήμερα σε βάθος τις πολλαπλές διαστάσεις (και ψυχολογικές) του προβλήματος και είναι σε θέση τόσο να καθοδηγήσει την ασθενή όσο και να απαλύνει τις εκδηλώσεις του συνδρόμου.
Ο ειδικευμένος στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών γυναικολόγος θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της ασθενούς, να σταθεί στις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης -αφού το σύνδρομο εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άτομο- και να επικοινωνήσει μαζί της τον τρόπο που η ίδια το βιώνει τόσο παθολογικά όσο και ψυχολογικά, ώστε να εξετάσει στη συνέχεια πως με τη συνεργασία της θα βελτιωθεί η κλινική της εικόνα.
Γιατί η συνεργασία έχει κομβικό χαρακτήρα
Η αξιολόγηση των συμπτωμάτων της ασθενούς χωρίς να ξεφεύγει από την επιστημονική της βάση, έχοντας πάντα δηλαδή στον πυρήνα της σκέψης της πως πρόκειται για ένα σοβαρό ενδοκρινολογικό πρόβλημα που επηρεάζει τόσο την αναπαραγωγική δυνατότητα αλλά και την ευρύτερη υγεία και ευεξία των γυναικών, θα πρέπει να οδηγήσει στο αίτημα για τη διαμόρφωση κοινών στόχων μεταξύ ιατρού – ασθενή που με εμπιστοσύνη και συνεργασία θα επιδιωχθούν προς άμεση βελτίωση της καθημερινότητας της πάσχουσας.
Ακόμα και ένα μικρό δείγμα βελτίωσης είναι ικανό να αποτελέσει το θεμέλιο λίθο ή το αποφασιστικότερο βήμα για την συνέχεια στην επιδίωξη της θεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να είναι σαφές πως πέραν της εφαρμογής κάποιας φαρμακευτικής αγωγής είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ζητηθεί από την ασθενή να καταβάλει προσπάθεια σε διαφορετικά πεδία (βάρος, διατροφή, άσκηση, ψυχολογία) , να υιοθετήσει νέες πιο υγιεινές συνήθειες ή να αποβάλει άλλες επιζήμιες.
Αυτή η συνεργασία που θα βασίζεται σε ειλικρινή διάθεση για επιστημονική καθοδήγηση και δέσμευση για συνέπεια στην διαρκή επιδίωξη μικρών – καθημερινών αλλά και μεγαλύτερων στόχων είναι κομβικής σημασίας καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας, αφού εντέλει αυτή θα την ανατροφοδοτήσει ψυχολογικά και θα της δώσει την ευκαιρία να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί, φέρνοντας τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η διάρκεια της θεραπείας θα αποτελεί συνεχώς πρόβλημα αφού θα προσκρούει διαρκώς στα ίδια αδιέξοδα.
Ο “παράγων” ιατρός
Τα ειδικά χαρακτηριστικά που περιγράψαμε παραπάνω (ορμονική διαταραχή με πολυεπίπεδη εκδήλωση και πολυπαραγοντικά αίτια, που δεν υπάρχει -ακόμα- η δυνατότητα ολοκληρωτικής ίασης) αλλά και το ψυχολογικά και σωματικά οδυνηρό επακόλουθο της υπογονιμότητας, καθιστά το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μια ιδιαίτερη περίπτωση πάθησης, όπου ο ιατρός – γυναικολόγος θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός σε επίπεδο διάγνωσης και εν συνεχεία να κατευθύνει την ασθενή στην πλέον αποτελεσματική διαχείριση – θεραπεία, αντιλαμβανόμενος και υπηρετώντας τους άμεσους στόχους που έχουν τεθεί.
Οφείλει δε με αυτόν τον τρόπο να θέσει τόσο την επιστημονική του ειδίκευση όσο και την επαγγελματική του εμπειρία στην υπηρεσία της ασθενούς προσφέροντάς της πλήρη πληροφόρηση, πολύπλευρη υποστήριξη, εξατομικευμένη θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή, επιδιώκοντας την πλήρη σύμπλευση σε μια θεραπεία που απαιτεί οργανωμένη προσπάθεια και συνεργασία και εν πολλοίς προϋποθέτει αλλαγή τρόπου ζωής από την ασθενή.
Με απλά λόγια, ο γιατρός θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα και ο ειδικός επιστήμων αλλά και ο άνθρωπος εμπιστοσύνης που θα στηρίξει με όλους τους δυνατούς τρόπους και σε όλα τα πιθανά επίπεδα την επιλογή της ασθενούς του να καταπολεμήσει το PCOS, είτε στόχος είναι η βελτίωση της αναπαραγωγικής της δυνατότητας, είτε η ευρύτερη υγεία και ευεξία, είτε όλα τα παραπάνω μαζί.
Του Δρ. Σάμερ Νικόλαου Αλ-Αχμάρ, Μαιευτήρα, Γυναικολόγου – Χειρουργού, MD, Msc,
Εξειδικευμένου στη Φροντίδα και Διαχείριση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS).
Ο Δρ. Σάμερ Νικόλαος Αλ-Αχμάρ είναι αφοσιωμένος στην παροχή ολιστικής και προσαρμοσμένης φροντίδας για κάθε ασθενή που πάσχει από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) ενώ επίσης ειδικεύεται στη λαπαροσκόπηση και στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές επιλογές. Με γνώση και βαθιά κατανόηση της πάθησης, στοχεύει στην ασφάλεια, την εμπιστοσύνη και την αποτελεσματική θεραπεία. Επενδύοντας στην ολιστική φροντίδα του ασθενούς, δίνει μια νέα διάσταση στην αντιμετώπιση της PCOS, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής κάθε ασθενούς.