Προβλήματα με τα GPS για τη δακοκτονία έχουν αναφερθεί στη ΔΑΟΚ

Προβλήματα με τα GPS για τη δακοκτονία έχουν αναφερθεί στη ΔΑΟΚ

Καταγγέλλουν ότι δεν φέρουν πιστοποιητικό καταλληλότητας και κατασκευαστή

Αναφορά για την καταλληλόλητα των καταγραφικών GPS που έχουν χορηγηθεί για το έργο της δακοκτονίας έχει υποβληθεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας και συγκεκριμένα ότι αυτές δεν είναι εφοδιασμένες με πιστοποίηση CE, ενώ δεν αναγράφουν κανένα στοιχείο για την εταιρία κατασκευής τους.

Η αναφορά που έχει υποβληθεί στην υπηρεσία υπογράφεται από τον ανάδοχο ψεκασμών Ηλία Ζωντανό και ενημερώνει ότι αυτός και το συνεργείο του επιφυλάσσονται να διεκδικήσουν ό,τι προβλέπει ο νόμος για κάθε βλάβη υλική των τρακτέρ ή υγείας που τυχόν τους συμβεί.

Χωρίς CE

Όπως σημειώνει στην αναφορά του ο ανάδοχος, στο πλαίσιο της εκτέλεσης της εργασίας ψεκασμών δακοκτονίας, η ΔΑΟΚ του παρέδωσε 15 καταγραφικά θέσης (GPS) με την υπόδειξη να τοποθετηθούν στα τρακτέρ και να συνδεθούν με το ρευματοδότη που διαθέτει.

Σημειώνει στην αναφορά του ότι οι συσκευές που του δόθηκαν δεν είχαν καμία συσκευασία και ήταν όλες χύμα σε ένα σάκο. Όπως διαπίστωσε, οι συσκευές δεν ήταν εφοδιασμένες με κανένα συνοδευτικό έγγραφο και δεν έφεραν το γνωστό σήμα CE, με το οποίο        ο κατασκευαστής δηλώνει ότι το προϊόν του συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των ισχυουσών οδηγιών της ΕΕ.

Μάλιστα, αναφέρει ότι υπέγραψε το πρακτικό παράδοσης και παραλαβής με την επιφύλαξη ότι «η συσκευή δεν συνοδεύεται από έγγραφο πιστοποιητικό CE».

Επίσης, οι συσκευές δεν αναφέρουν πουθενά ποιος είναι ο κατασκευαστής τους και φέρουν μόνο ένα αυτοκόλλητο που αναφέρει «Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Διευκρινίζει, ακολούθως, ότι εξαρχής έχουν δηλώσει πως επιθυμούν τα καταγραφικά θέσης για να αποδεικνύεται ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους, όμως θέλουν τα ηλεκτρονικά συστήματα να είναι σωστά και με την ανάλογη ένδειξη δήλωσης συμμόρφωσης.

Προβλήματα

Στη συνέχεια της αναφοράς του περιγράφει προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί κατά τη χρήση των GPS στα ηλεκτρικά κυκλώματα των τρακτέρ. Ένα, όπως λέει, έμεινε επί τόπου από βλάβη στα ηλεκτρικά του κυκλώματα και πήγε συνεργείο. Ένα άλλο έσβησε από ρεύμα και για να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή του, ο χειριστής του αναγκάστηκε να αποσυνδέσει τους πόλους του συσσωρευτή του για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να γίνει reset. Ένα τρίτο τρακτέρ, βγάζει στο καντράν το μήνυμα «STOP», το οποίο παύει να εμφανίζεται όταν δεν είναι συνδεδεμένη το GPS με τον ρευματοδότη του.

Προσθέτει ακόμα ότι έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από ψεκαστές, ότι κατά τη διάρκεια χρήσης των GPS, έχουν κεφαλαλγίες, ασυνήθιστο αίσθημα σύγχυσης, φόβου και ναυτία.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι κάθε συσκευή, όσο απλή και να είναι, συνοδεύεται από φυλλάδιο οδηγιών που αναφέρουν τη συχνότητα που εκπέμπουν και αν βλάπτουν την υγεία, αλλά οι συγκεκριμένες δεν διαθέτουν. Παρακαλεί, λοιπόν, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας να τους ενημερώσει για το πιστοποιητικό καταλληλόλητας CE των συσκευών ή σε περίπτωση που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό καταλληλότητας να τις αποσύρει και να τους εφοδιάσει με άλλη συσκευή GPS αναγνωρισμένου κατασκευαστή.

Της Βίκυς Βετουλάκη