Ραφτόπουλο: Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για την επόμενη μέρα του ελαιολάδου

Ραφτόπουλο: Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για την επόμενη μέρα του ελαιολάδου

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η εκδήλωση με θεματικό τίτλο «Ελαιόλαδο: Η επόμενη μέρα», στο Ραφτόπουλο, που φημίζεται για την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή εξαιρετικού βιολογικού ελαιολάδου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος των Απανταχού Ραπτοπουλαίων, με τη συμμετοχή του δήμου Τριφυλίας. Μίλησαν ο Χημικός ΜSc – Πρόεδρος Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, Νικόλαος Κουτσούκος, και ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνιος Παρασκευόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις μεθόδους προστασίας που πρέπει να εφαρμόζονται για παραγωγή ακόμα καλύτερης ποιότητας ελαιολάδου και μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στην ελαιοκαλλιέργεια, λόγω της κλιματικής κρίσης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Περικλής Μαντάς, και ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος. Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Ραπτοπουλαίων, Αναστάσιος Γυφτάκης, αφού καλωσόρισε κι ευχαρίστησε τους εκπροσώπους Αρχών και συλλόγων, τους συμπατριώτες του και φίλους, καθώς και τους διακεκριμένους ομιλητές, τόνισε πως ο Σύλλογος, στα 42 χρόνια λειτουργίας του, έχει έντονη δράση και έχει υλοποιήσει σημαντικές ακόμα δράσεις, παρεμβάσεις και έργα, με κορυφαίο την αναστήλωση του Παλαιού Ελαιοτριβείου και τη λειτουργία του ως Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο φέτος επισκέφθηκαν οκτώ σχολεία, με περισσότερα από 1.000 παιδιά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο δέντρο της ελιάς, από την αρχαία Ελλάδα έως σήμερα, καθώς και για το ελαιόλαδο στη θρησκεία και τις παραδόσεις, τονίζοντας ότι «το ελαιόλαδο, ο υγρός χρυσός, το εθνικό μας προϊόν, αποτελεί πολιτιστική αξία αιώνων, που συνδέεται με την ιστορία, το περιβάλλον αλλά και την τοπική οικονομία», προσθέτοντας πως «στο Ραπτόπουλο, με τα 30.000 ελαιόδεντρα και τους 170 έως 200 τόνους παραγωγή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, σε σύνολο 75.000 ελαιοδένδρων και περίπου κοντά στους 500 τόνους παραγωγή τον χρόνο, παράγεται ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, extra extra παρθένο, το οποίο αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και την επιβίωση των κατοίκων. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, να μείνουμε άπραγοι και να μην διοργανώσουμε μία εκδήλωση σαν και αυτή, που, και λόγω της κλιματικής κρίσης, το θεωρούμε υποχρέωσή μας».

Η εκδήλωση περιελάμβανε και γευσιγνωσία ελαιολάδου, κατά την οποία το ελαιόλαδο του χωριού εκτιμήθηκε ως ένα από τα καλύτερα, εξαιρετικό και με άρωμα πικραμύγδαλου.

Ακολούθησαν τραγούδια από ορχήστρα και χοροί από τμήμα του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, ενώ σε όλους τους παρευρισκομένους προσφέρθηκε κέρασμα φιλοξενίας από τον Σύλλογο και τις νοικοκυρές του χωριού.

Του Ηλία Γιαννόπουλου