Σάρωσε τη Μεσσηνία το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης»

Σάρωσε τη Μεσσηνία  το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης»

Καταιγίδες, κεραυνοί, αλλά και έντονες βροχοπτώσεις ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του φαινομένου της «Ψυχρής Λίμνης» που σάρωσε προχθές τις παραλιακές πόλεις της Μεσσηνίας.

Το φαινόμενο ξεκίνησε απότομα, με αποτέλεσμα κάτοικοι σε αρκετές περιοχές του νομού να μην προλάβουν να μαζέψουν και να ασφαλίσουν αντικείμενα.

Ειδικά στο Πεταλίδι, το πέρασμα του ανέμου άφησε πίσω του αρκετές πληγές, ενώ στην περιοχή του Κορδία στην Καλαμάτα η σφοδρότητά του ήταν τόσο μεγάλη που κατάφερε να… ξηλώσει ναυαγοσωστικούς πύργους και να προκαλέσει ζημιές μικρής έκτασης σε ορισμένα από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ειδικότερα, ο ισχυρός άνεμος ξήλωσε δένδρα, ενώ ξεκόλλησαν λαμαρίνες από σπίτια, δημόσιες τουαλέτες ΑμεΑ, ακόμα και κατασκευές από παραλιακά καταστήματα, παρασύροντας ομπρέλες από την αμμουδιά μέχρι την πλατεία του χωριού του Δήμου Μεσσήνης. Επίσης, είχαμε πτώση δέντρου.

Τι είναι η «Ψυχρή Λίμνη»
Σύμφωνα με το meteo.gr, ως «Ψυχρή Λίμνη» στη Μετεωρολογία ονομάζεται μια ψυχρή περιοχή της ατμόσφαιρας που περιβάλλεται από θερμές αέριες μάζες.

Η κατακόρυφη έκταση αυτών των ψυχρών αερίων μαζών καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της Τροπόσφαιρας και η κίνηση του αέρα είναι κυκλωνική (αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού).

Η ύπαρξη ψυχρών αέριων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία «αστάθειας», δηλαδή μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας καθ’ ύψος.

Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων, ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αέριων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αέριων μαζών. Αν λείπει έστω ένα από αυτά τα τρία στοιχεία, τότε η δημιουργία καταιγίδων είναι αδύνατη.

Μάλιστα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε χθες έκτακτη ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι άστατος θα είναι ο καιρός τόσο σήμερα όσο και αύριο σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι έντονα, προειδοποιώντας και για μπουρίνια.

Για σήμερα τα φαινόμενα θα πλήξουν τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου. Από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) και την ανατολική Μακεδονία.

Αύριο, από τις πρωινές ώρες, προβλήματα θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στην Ήπειρο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Πελοπόννησο.

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο και θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).