Σε 18 οικισμούς του Δήμου Μεσσήνης θα δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες

Σε 18 οικισμούς του Δήμου Μεσσήνης  θα δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες

Η τεχνική έκθεση του Δήμου Μεσσήνης για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, μέσα από το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α΄ βαθμού με περιαστικά δάση», εγκρίθηκε από το Δασαρχείο Καλαμάτας.

Το έργο προβλέπει τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε 18 οικισμούς του Δήμου Μεσσήνης.

Οι οικισμοί
Ειδικότερα, ο Δήμος Μεσσήνης είχε υποβάλει την τεχνική έκθεση από τα τέλη Ιουνίου, η οποία και έχει συνταχθεί από το γενικό γραμματέα του Παναγιώτη Καρνούσκο, που είναι δασολόγος, τη μηχανικό Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης Χαρά Αλεβιζάκη  και τον τοπογράφο μηχανικό Τ.Ε., Γεώργιο Σταθακόπουλο.

Αφορά, δε, στην επέμβαση σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα για τη δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών ζωνών πλάτους έως 10 μ. με αφαίρεση υπορόφου βλάστησης και κλάδεμα δένδρων σε ύψος 2,5 μ. από την επιφάνεια του εδάφους.

Αυτό προβλέπεται να γίνει περιμετρικά των εξής οικισμών: Αετοφωλιάς, Δραΐνας, Δάρα, Κεφαλληνού, Κεφαλοβρύσου, Κορομηλέας, Κουκλάδας, Κεφαλοβρύσου, Κυνηγού (τμήμα 1 και 2), Λευκοχώρας, Μαγγανιακού (Τμήμα 1 και 2), Μαθίας (τμήμα 1 και 2), Μάκρενας, Μαυροματίου Ιθώμης, Περδικόβρυσης (τμήμα 1) και Ρευματιάς (τμήμα 1 και 2) και Τρικόρφου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δασαρχείου, οι επεμβάσεις που θα γίνουν θα περιορισθούν αυστηρά εντός των εγκεκριμένων επιφανειών όπως αυτές περιγράφονται στην Τεχνική Έκθεση, ενώ για την περιοχή του Μαυροματίου Ιθώμης, καθώς και όπου αλλού υπάρχει αρχαιολογικός χώρος, πρέπει να εξασφαλισθεί η σχετική αδειοδότηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Τα δασικά προϊόντα που θα προκύψουν από τους καθαρισμούς συνιστούν δασική βιομάζα των δημόσιων δασικών οικοσυστημάτων και θα εφαρμοσθεί η ανάλογη διάταξη.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Μεσσήνης.

Της Βίκυς Βετουλάκη