Σε επιφυλακή για την πανώλη των αιγοπροβάτων οι υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας

Σε επιφυλακή για την πανώλη των αιγοπροβάτων οι υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας

Ενημερωτική συνάντηση για την πανώλη των αιγοπροβάτων πραγματοποιήθηκε, προχθές, στον Μελιγαλά, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλου, καθώς και στελεχών της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας.

Η συνάντηση, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εξάπλωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, την εμφάνιση κρούσματος στην περιοχή της Κορινθίας και την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής μας.

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης, η διευθύντρια της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Ευσταθία Γεωργακοπούλου, καθώς και η προϊσταμένη κτηνιατρικής, Μαρία Κωταντούλα, ανέλυσαν τις ενέργειες ελέγχου και προστασίας των αιγοπροβάτων που έχουν υλοποιηθεί και έδωσαν σχετικές οδηγίες προς τους κτηνοτρόφους.

Ειδικότερα, η προϊσταμένη κτηνιατρικής αναφέρθηκε στις απαιτήσεις που τίθενται από το ΥΠΑΑΤ για τη διαχείριση κρούσματος (θανάτωση όλων των ζώων της εκτροφής, υγειονομική ταφή, απολύμανση σταβλικών εγκαταστάσεων), στις ζώνες διαχείρισης (3 και 10 χιλιομέτρων) και στα μέτρα επιτήρησης που λαμβάνονται σε κάθε ζώνη αντίστοιχα.

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε ότι οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή και έχουν συνεχή επικοινωνία με τις κτηνοτροφικές μονάδες, με στόχο την αποφυγή της εμφάνισης και διασποράς της νόσου, προς εξασφάλιση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, ερωτηματικά ανακύπτουν για την προέλευση των αμνοεριφίων που θα υπάρχουν στην αγορά για τις ανάγκες του Δεκαπενταύγουστου. Όπως ήδη έχει προειδοποιήσει με προηγούμενες δηλώσεις του ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, «αν για τον Δεκαπενταύγουστο ισχύσουν τα μέτρα τα οποία προβλέπουν ότι εμείς οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούμε να σφάξουμε ζώα, τα αρνιά που θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά από πού θα είναι; Θα είναι σφάγια τα οποία θα έχουν έρθει από Ρουμανία, καθώς συνεχίζονται οι εισαγωγές από τη χώρα αυτή.

 Η Ρουμανία λέει ότι στέλνει στην Ελλάδα από τις καθαρές περιοχές της. Εμείς, όμως εδώ, από τις καθαρές περιοχές, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία, δεν μπορούμε να σφάξουμε για να στείλουμε στα κρεοπωλεία. Λογική πού υπάρχει εδώ;».

Πάντως, οι διαστάσεις που έχει πάρει η ζωονόσος, από την ημέρα που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα, στις 11 Ιουλίου στη Θεσσαλία, και τη διασπορά που έχει ο ιός, με εστίες από την Κομοτηνή έως την Κρήτη, δεν εφησυχάζουν κανέναν. Ήδη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι και τις 7 Αυγούστου, είχαν θανατωθεί ή έχει προγραμματιστεί να θανατωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα, 18.335 αιγοπρόβατα.