Στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης χθες το αιολικό πάρκο στο «Γαϊδοροβούνι»

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης χθες το αιολικό πάρκο στο «Γαϊδοροβούνι»

Με αρνητική εισήγηση και σχεδόν 4000 υπογραφές διαμαρτυρίας

Με αρνητική εισήγηση είχε τεθεί προς συζήτηση χθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης το θέμα της γνωμοδότησης του Σώματος για την εγκατάσταση 37 ανεμογεννητριών στο «Γαϊδοροβούνι» και τους διπλανούς λόφους, απέναντι ακριβώς από τα χωριά Πλάτσα, Νομιτσί, Θαλάμες, Λαγκάδα και Άγιο Νίκωνα και ορατές από όλη την παραλιακή Μάνη.

Τη δημιουργία αιολικού πάρκου έχει ζητήσει η εταιρεία «Volton Ελληνική Ενεργειακή Α.Ε.» και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από κατοίκους και φορείς.

Μάλιστα, κάτοικοι τα περιοχής έχουν δημιουργήσει τη διαδικτυακή ομάδα Save Manis Mountains και έχουν συγκεντρωθεί περίπου 4.000 υπογραφές διαμαρτυρίας.

Στο Συμβούλιο
Όπως είχε γράψει το «Θ» στις 20 Αυγούστου, οι ανεμογεννήτριες θα έχουν ύψος πυλώνα η κάθε μία ίσο με 82 μ. και διάμετρο ρότορα 136 μ., ονομαστικής ισχύος 4,2 MW εκάστη.

Να σημειωθεί ότι το αιολικό πάρκο εντάσσεται σε περιοχή εντός του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών του Ν. 3937/2011 (Α’60) και συγκεκριμένα στην ΕΖΔ GR2550006 «Όρος Ταΰγετος – Σπήλαιο Τραχήλας – Σπήλαιο Βατσινίδη» και στη ΖΕΠ GR2550009 «Όρος Ταΰγετος – Λαγκάδα Τρύπης».

Επιπλέον, το έργο χωροθετείται εντός των ορίων περιοχών οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ευρώπης (Important Bird Areasin Europe – priority sitesfor conservation).

Τη γνώμη του (καθώς μόνο αυτό έχει δικαιοδοσία να κάνει) για το έργο θα εξέφραζε χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Μάνης, παρουσία κατοίκων και φορέων της περιοχής, με την εισήγηση να είναι αρνητική, όπως είχε προϊδεάσει με δηλώσεις του τότε στο «Θ» ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Γιώργος Χιουρέας.

Για υπογραφές
Οι κάτοικοι, πάντως, μέχρι χθες το πρωί είχαν συγκεντρώσει 3.801 υπογραφές διαμαρτυρίας.

Όσοι δεν έχουν λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα για να επικοινωνήσουν με την ομάδα που έχει δημιουργηθεί, μπορούν να στείλουν email στο savemanismountains@gmail.com και να συμπληρώσουν τις φόρμες με τα στοιχεία τους:

-για ιδιώτες στη διεύθυνση: https://forms.gle/Dfk4geCLA4dLqkJM7

– για νομικά πρόσωπα στη διεύθυνση: https://forms.gle/acD6DKPEqSTLfEg9A

Εάν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική  φόρμα, μπορούν απλώς να στείλουν στο email τα εξής:

-Για φυσικά πρόσωπα: πλήρες όνομα, πατρώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, και

-Για νομικά πρόσωπα: πλήρες όνομα και έδρα (πλήρης διεύθυνση).

Της Βίκυς Βετουλάκη