Στο «κόκκινο» οι ελαιοπαραγωγοί με πέντε μήνες ανομβρία

Στο «κόκκινο» οι ελαιοπαραγωγοί με πέντε μήνες ανομβρία

Ελαιοπαραγωγή: Αν δεν βρέξει μέχρι το Σεπτέμβριο, οι ζημιές θα είναι τεράστιες -Γ. Κόκκινος: «Κάνουμε την προσευχή μας, να έρθουν γρήγορα τα πρωτοβρόχια»

Πέντε μήνες ανομβρίας μετράει η Μεσσηνία και οι ελαιώνες εκπέμπουν sos! «Εάν μέχρι τις 20 Αυγούστου δεν βρέξει, οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή θα είναι τεράστιες. Είμαστε έρμαια του καιρού», τονίζει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας», Γιώργος Κόκκινος, και προτρέπει την πολιτεία να μεριμνήσει για την προώθηση κατάλληλων έργων, που θα δημιουργήσουν αποθέματα υδάτινων πόρων, καθώς πλέον η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη απειλή για τα αγροτικά προϊόντα.

Κι όπως διευκρινίζει ο κ. Κόκκινος, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους αγρότες και την παραγωγή τους, αλλά όλη την κοινωνία, καθώς είδαμε τι έγινε φέτος με το ελαιόλαδο και τις τιμές.

Παρατεταμένη ανομβρία

Ο κ. Κόκκινος μίλησε για τεράστια ανασφάλεια που έχει κυριέψει τους ελαιοπαραγωγούς στη Μεσσηνία, καθώς σε δύο μήνες θα πρέπει να ξεκινήσουν τη συγκομιδή της μαυρολιάς και δεν ξέρουν τι θα γίνει.

«Η ξηρασία πλήττει όλη τη μεσογειακή ελαιοκομία. Εμείς γνωρίζουμε προβλήματα πρωτόγνωρα. Άνθρωποι που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν θυμούνται κάτι ανάλογο. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η παρατεταμένη ανομβρία. Να σας αναφέρω ότι τις τελευταίες βροχές στην περιοχή μας τις είχαμε αρχές Μαρτίου, μετά κάτι επιπόλαιες βροχοπτώσεις την άνοιξη και από τότε τίποτα. Άρα, πέντε μήνες είμαστε χωρίς βροχή και ταυτόχρονα πολύ ψηλές θερμοκρασίες. Οι καύσωνες ξεκίνησαν από τον Ιούνιο, συνεχίστηκαν και τον Ιούλιο και αναμένονται και τώρα. Συνεπώς, με μία λέξη, είμαστε έρμαια του καιρού, πλέον.

Η παραγωγή που αναμένουμε είναι καλή, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αργήσουν να έρθουν τα πρωτοβρόχια. Αν έχουμε βροχές μέχρι τις 20 Αυγούστου, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής θα σωθεί. Έχουν γίνει βέβαια ζημιές. Αν όμως οι βροχές έρθουν μετά από ένα μήνα, δηλαδή 15 -20 Σεπτεμβρίου, η ζημιά που θα γίνει στην παραγωγή θα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αν οι βροχές έρθουν τέλος Σεπτεμβρίου, δεν θα πάμε να μαζέψουμε καν. Τα πράγματα θα είναι δραματικά και δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος, έτσι όπως είναι η κατάσταση σήμερα. Περνάμε σε μια νέα εποχή, με την κλιματική αλλαγή να είναι πανταχού παρούσα, που σημαίνει ότι, αν θέλουμε να σώσουμε την αγροτική παραγωγή, κάτι πρέπει να κάνουμε, να ληφθούν μέτρα», σημείωσε με έμφαση ο κ. Κόκκινος.

«Ζούμε σε μία ανασφάλεια»

Το πόσο όλα αυτά επηρεάζουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος, ο   πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας» σημείωσε ότι αυτό θα το γνωρίζουν με τις πρώτες αναλύσεις που θα γίνουν με τη συγκομιδή, ωστόσο, απ’ όσα γνωρίζουν μέχρι τώρα, την έχει ήδη επηρεάσει.

«Ο καρπός που έχει πληγεί από την ξηρασία, δίνει μεν περισσότερες πολυφαινόλες, αλλά έχει χαμηλή ελαιοπεριεκτικότητα, γιατί δεν έχει γίνει σωστά η διαδικασία της ελαιοποίησης και πολλές φορές έχει μια πικρή γεύση και δεν έχει και τα αρώματα που περιμένουμε. Σίγουρα την επηρεάζει και, μάλιστα, η μείωση της παραγωγής θα είναι με δύο τρόπους. Πρώτον, θα έχουμε μικρό καρπό και, δεύτερον, χαμηλή ελαιοπεριεκτικότητα σε αυτόν τον καρπό», συμπλήρωσε. Πέρυσι είχαμε πολύ μειωμένη παραγωγή και γι’ αυτό είχαμε τις υψηλές τιμές. Φέτος είμαστε σε μία κατάσταση που ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ζούμε σε μία ανασφάλεια και δεν ξέρουμε αν τελικά θα κάνουμε συγκομιδή».

Αποθέματα υδάτινων πόρων

Σε ό,τι αφορά τις τιμές που πέρυσι πρώτη φορά είδαμε να ανεβαίνουν τόσο ψηλά, ο κ. Κόκκινος σημείωσε ότι πλέον είναι χαμηλότερες, αλλά τα αποθέματα σιγά σιγά εξαντλούνται.

«Πιθανόν να έχουμε ανατιμήσεις, για να φύγουν και τα τελευταία αποθέματα από τις δεξαμενές προς την αγορά, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό ότι είμαστε σε μια εποχή αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Η αγροτική παραγωγή πλήττεται. Αυτό έχει τρομερές συνέπειες και για μας τους αγρότες αλλά και για τους καταναλωτές. Κι   αν δεν ληφθεί μερίμνα τώρα, στο μέλλον μπορεί κάποιοι να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά ή, αν έχουν, να είναι εισαγόμενα και να τα πληρώνουν πάρα πολύ ακριβά», συμπλήρωσε.

Για τη φετινή χρονιά, το μόνο που μπορεί να γίνει τώρα είναι μόνο… προσευχές, ώστε να έρθουν γρήγορα τα πρωτοβρόχια.

«Αυτό, όμως, που πρέπει να γίνει και θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει, είναι να δημιουργήσουμε αποθέματα υδάτινων πόρων με κατάλληλα έργα που πρέπει να γίνουν όπου υπάρχει αγροτική παραγωγή, για να μπορέσουμε, σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι αδυσώπητη, να παράγουμε προϊόντα και οι καταναλωτές να μπορούν να τα αγοράζουν σε λογικές τιμές και να μην έχουμε φαινόμενα με μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να μην έχει πρόσβαση σε τρόφιμα. Πρέπει να καταλάβει η πολιτεία ότι έχουμε περάσει το κατώφλι μιας άλλης εποχής, εξαιρετικά δύσκολης, που δεν μπορεί πλέον η γεωργία να παράγει χωρίς υποστήριξη. Και υποστήριξη δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση επιδοτήσεις που θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι, αλλά επιδοτούμενα έργα που θα μπορέσουν να μας δώσουν ανάσα και να μπορούμε να συνεχίσουμε», κατέληξε ο κ. Κόκκινος.

Της Βίκυς Βετουλάκη