Συνεχίζονται οι εγγραφές για τον «Σπανίδειο» αγώνα δρόμου 10 χλμ. στη Μικρομάνη

Συνεχίζονται οι εγγραφές για τον «Σπανίδειο» αγώνα δρόμου 10 χλμ. στη Μικρομάνη

Μια ακόμη δρομική συνάντηση αποκτά η Μεσσηνία, καθώς ο Σύλλογος Απανταχού Μικρομανιατών, με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, θα διοργανώσει τον 1ο Σπανίδειο αγώνα δρόμου 10 χλμ. την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024. Η διαδρομή είναι επίπεδη και η εκκίνηση θα δοθεί στις 18: 30 από Μετόχι Μονής Μεγίστης Λαύρας με κατεύθυνση τα Ρωμαϊκά λουτρά και επιστροφή για τον τερματισμό στην πλατεία Μικρομάνης. Παράλληλα θα διεξαχθεί παιδικός αγώνας 1 χλμ (εκκίνηση στις 18:40), στον οποίο  δικαίωμα συμμέτοχης  έχουν τα παιδιά και γονείς.

Στον αγώνα δρόμου 10χλμ  δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι, είναι γεννημένοι το 2008 ή και νωρίτερα (≥16 ετών) για μικρότερους των 16 ετών η εγγραφή θα γίνεται από τον γονέα/κηδεμόνα. (Στην περίπτωση ανηλίκου, συμπληρώνονται υποχρεωτικά τα στοιχεία του γονέα που ασκεί την επιμέλειά του και η υποβολή της αίτησης συμμετοχής σημαίνει ότι ο γονέας δίνει τη συγκατάθεσή του για τη συμμετοχή του παιδιού του στον αγώνα και συμφωνεί με το περιεχόμενο της αίτησης συμμετοχής).  Οι εγγραφές ηλεκτρονικά στο WWW.MIKROMANI-MESSINIAS.GR και στη πλατεία από τις 17:00 μέχρι τις 18:15 την ημέρα του αγώνα και είναι ΔΩΡΕΑΝ. Θα βραβευτούν οι 3 πρώτες νικητές και νικήτριες  του αγώνα. Σε όλους όσοι συμμετάσχουν στον αγώνα θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο  και t-shirt

Για την κάλυψη της διαδρομής  τίθεται χρονικός περιορισμός 1 ώρα και 45 λεπτά  για τον αγώνα δρόμου10χλμ.  Μετά από αυτό το χρονικό όριο, οι δρομείς που θα συνεχίζουν την προσπάθεια τους θα συνεχίζουν με δική τους ευθύνη.  

Για περισσότερες πληροφορίες: Σταματόπουλος Γιάννης 6992915493

Ποιος ήταν ο Αθανάσιος Σπανίδης
Ο αγώνας είναι αφιερωμένος στην μνήμη του Ναυάρχου Αθανάσιου Σπανίδη, και εντάσσεται στο πλαίσιο διήμερων εκδηλώσεων προς τιμήν του. Αυτές περιλαμβάνουν το πρωί του Σαββάτο 7/9 επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, ομιλίες και προβολή σπάνιου οπτικοακουστικού και την Κυριακή, εκτός από το τρέξιμο, θα πραγματοποιηθεί φεστιβάλ χορού με την συμμετοχή συλλογών της Μεσσηνίας και άλλων Νομών. Παράλληλα και τις 2 ημέρες θα υπάρξει έκθεση με αρχειακό υλικό και κειμήλια.

Αξίζει να σημειώσουμε, σύμφωνα με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ), ότι ο Αθανάσιος Σπανίδης γεννήθηκε στις 30.7.1906 στην Μικρομάνη-Θουρία Καλαμών. Φοίτησε στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων (1921-1926) από όπου αποφοίτησε με το βαθμό του σημαιοφόρου. Υπηρέτησε σε διάφορα πλοία ως το 1929 οπότε και προήχθη σε ανθυποπλοίαρχο. Το 1930 ανέλαβε ως κυβερνήτης το πλοίο «Αρετούσα» και ως το 1934 εκπαιδεύτηκε στο «Αβέρωφ» και στο «Ψαρά». Το 1934 προήχθη σε υποπλοίαρχο και εντάχθηκε ως ύπαρχος στη δύναμη του «Παπανικολής» όπου και εξειδικεύτηκε στις τορπίλες και τις τορπιλάκατους. Το 1937 έγινε κυβερνήτης του «Παπανικολής» και το 1938 στο «Νηρέας» ως ύπαρχος. Μετεκπαιδεύτηκε στη Σχολή Υποβρυχίων στην Αγγλία (1939-1940) και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ανέλαβε ως κυβερνήτης το υποβρύχιο «Κατσώνης». Το ίδιο έτος προήχθη σε πλωτάρχη και το 1941 σε αντιπλοίαρχο. Τον Απρίλιο του 1941 αποστρατεύτηκε και έφυγε για τη Μέση Ανατολή όπου ανέλαβε το «Αβέρωφ». Το 1942 ανέλαβε το «Παπανικολής» και στη συνέχεια το «Έλλη». Το 1943 πήγε με την κυβέρνηση Κριεζή στην Αγγλία και έπειτα ανέλαβε το «Χίος». Το 1944 έγινε κυβερνήτης του «Πάνθηρα». Το 1946 τοποθετήθηκε αρχιεπιστολέας της Ανώτατης Εκπαίδευσης και το 1947 προήχθη σε πλοίαρχο. Στη συνέχεια διορίσθηκε διοικητής της Σχολής Ναυτικού Πολέμου και ανώτερος διοικητής αντιτορπιλικών. Προήχθη σε υποναύαρχο. Υπηρέτησε στο Ανώτ. Αρχηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων και έγινε υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ (1952). Το 1954 αποστρατεύτηκε με το βαθμό του αντιναυάρχου.

Το 1955 διορίσθηκε πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Από το 1965 ως το 1967 ήταν Γενικός Διευθυντής της ΕΡΕ. Την περίοδο της Δικτατορίας τάχθηκε εναντίον των συνταγματαρχών και επέστρεψε στην πολιτική σκηνή με τη μεταπολίτευση. Το 1981 κατέβηκε υποψήφιος στις εκλογές με την ΕΔΗΚ. Από το 1985 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Πολιτικής Εταιρίας (ΕΛΠΕ) και πρόεδρος της Εταιρίας Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας (Ε.Μ.Ε.ΙΣ.). Συνέγραψε και δημοσίευσε διάφορα βιβλία που αφορούν τη δράση του, όπως το Πώς αυτοκαταλύθηκε η Δημοκρατία του 1944.