Όπως δήλωσε, χθες, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος
Για την πορεία των αντιπλημμυρικών και αρδευτικών έργων που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας μίλησε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος.
Όπως σημείωσε, παρότι οι ανάγκες για παρέμβαση είναι τεράστιες, εντούτοις το όλο έργο γίνεται δύσκολο λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης.
Αντιπλημμυρικά έργα
Αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά, ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε ότι το εν λόγω έργο, με προϋπολογισμό 320 χιλιάδες ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειδικότερα, εξήγησε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή έχει γίνει καθαρισμός ενός μεγάλου τμήματος στο ρέμα Δεσπότης στον Μελιγαλά (από τη ΒΙΠΕ προς τον Τριπόταμο), ενώ έχει καθαριστεί το ρέμα Μουρτιάς στην Ανάληψη (από τις εκβολές και για περίπου 500 μέτρα).
Σύμφωνα με τον ίδιο, από προχθές ξεκίνησε ο καθαρισμός του Νέδοντα (από το τμήμα πάνω από την αγορά έως τη γέφυρα του αυτοκινητοδρόμου). Με τη συγκεκριμένη εργολαβία, δε, αναμένεται να γίνουν εργασίες στο Βέλιουρα, και στον ποταμό Άρι κοντά στις πηγές, καθώς πρόκειται για σημείο το οποίο δεν είχε καθαριστεί κι έχει δώσει πλημμύρες στο παρελθόν.
Όσον αφορά στις αντιπλημμυρικές εργασίες στον Νέδοντα (ανάντη του πεδινού τμήματος), ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας σημείωσε ότι την Τρίτη, 21 Αυγούστου, πραγματοποίησαν αυτοψία με το δασάρχη Σπύρο Κατσίποδα και υπηρεσιακούς παράγοντες, για να διαπιστώσουν την εξέλιξή τους. Συγκεκριμένα, κατά την αυτοψία τονίστηκε η ανάγκη απομάκρυνσης των ξερών πλατάνων που βρίσκονται στην κοίτη και τα πρανή του Νέδοντα, προκειμένου να αποφευχθεί η παράσυρσή τους από το χείμαρρο και να διευκολυνθεί η απρόσκοπτη κίνηση του νερού.
Όπως εξήγησε ο κ. Αναστασόπουλος, πρόκειται για μια εργασία η οποία έχει έτοιμη πίστωση, ενώ το επόμενο διάστημα θα προκύψει ανάδοχος για την εκρίζωση και την επακόλουθη καύση των ξερών κορμών που έχουν προσβληθεί από μύκητα.
Εν τω μεταξύ, το προηγούμενο διάστημα η ΠΕ Μεσσηνίας εργάστηκε με τα δικά της μηχανήματα για τον καθαρισμό ρεμάτων στις θέσεις: Παλιά Σφαγεία Καλαμάτας, Καλαμίτσι στην Καλαμάτα, Αγριλιά στη Βέργα, Ελαφρογκρέμι, Πολιτέικο, ρέμα Αγίας Τριάδας και ρέμα Ακοβίτικων.
Ανάλογες παρεμβάσεις έχουν υλοποιηθεί και στο δίκτυο του ΓΟΕΒ άνω και κάτω ζώνης, όπως καθαρισμός αποστραγγιστικής τάφρου στη Λιγδού, περιμετρικά του αεροδρομίου, καθαρισμός τάφρων στη Βαλύρα, καθαρισμοί αποστραγγιστικών καναλιών του ΓΟΕΒ Παμίσου σε μήκος 20 χιλιομέτρων, καθαρισμός παρόδιας τάφρου Παμίσου πλησίον Αγίου Φλώρου σε μήκος 2 χιλιομέτρων, καθώς και καθαρισμοί τάφρων στο Πλατύ.
Ολοκλήρωση εργασιών
Ερωτώμενος για το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών, ο αντιπεριφερειάρχης σχολίασε: «Δεν τελειώνουν τα ρέματα, ενώ τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ανεπαρκή και οι ανάγκες είναι τεράστιες». Όπως πρόσθεσε δε, η υπηρεσία θα συνεχίσει τις δράσεις αντιπλημμυρικής προστασίας και με τη συνδρομή των δικών της μηχανημάτων, τα οποία χαρακτήρισε ως «αξιόμαχα».
Αρδευτικά έργα
Ακολούθως, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας αναφέρθηκε στο έργο συντήρησης και αναβάθμισης των γεωτρήσεων και των αρδευτικών δικτύων του ΓΟΕΒ Παμίσου, προϋπολογισμού 320 χιλιάδων ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μιλώντας σχετικά, εξήγησε ότι στην Ασπροπουλιά γίνονται εργασίες επισκευών και αναβάθμισης του μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και κατασκευής δικτύου άρδευσης, μήκους περίπου 1400 μέτρων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι αυτή την ώρα έχουν αντικατασταθεί 1.000 μέτρα δικτύου με Φ200, γιατί οι παλιές σωλήνες είναι σκουριασμένες και έχουν τεράστιες απώλειες, ενώ επίκειται να αντικατασταθούν 300 μέτρα με Φ125.
Για τον κ. Αναστασόπουλο, πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας έργο, που θα δίνει τη δυνατότητα να αρδεύονται μεγάλες εκτάσεις με λιγότερο ενεργειακό κόστος και λιγότερες απώλειες. Έχουν υλοποιηθεί, συμπλήρωσε, μέχρι σήμερα εργασίες κατασκευής δικτύου άρδευσης στο κλειστό δίκτυο άνω ζώνης ΓΟΕΒ, και ειδικότερα στον Άγιο Κωνσταντίνο, με μήκος 1.250 μέτρων και πλησίον του Αγίου Φλώρου, για μήκος 250 μέτρων, ενώ στο Μαντζάρι έχει εγκατασταθεί δίκτυο άρδευσης, μήκους 350 μέτρων.
Ο προγραμματισμός δε, περιλαμβάνει την υλοποίηση ανάλογων εργασιών αναβάθμισης γεωτρήσεων και δικτύων στο Αγριλόβουνο και το Διαβολίτσι.
Κλείνοντας, ο κ. Αναστασόπουλος επισήμανε την ανάγκη αντικατάστασης της άρδευσης με κατάκλιση με στάγδην άρδευση ή μικρούς εκτοξευτήρες, μιας και δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες ποσότητες νερού για τέτοιου είδους ποτίσματα. Πρόσθεσε, δε, και την ανάγκη ποτίσματος τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, για να αποφεύγεται η εξάτμιση.
Χρ.Μ.
φωτογραφία αρχείου