Θαλάσσια ιππασία στη Μεσσηνιακή ακτή: Γνωρίζοντας την Καλαμάτα… αλλιώς

Θαλάσσια ιππασία στη Μεσσηνιακή ακτή: Γνωρίζοντας την Καλαμάτα… αλλιώς

Αναζητώντας κανείς να βρει τι είναι αυτό που ορίζει την πόλη της Καλαμάτας ως προς τις δυνατότητες που έχει να προσφέρει σ’ έναν επισκέπτη (και δη στους ντόπιους), σίγουρα θα εκπλαγεί ευχάριστα. Κι αυτό, γιατί, πέρα από τα προφανή, που είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα βόλτα στα πολιτιστικά αξιοθέατα της πόλης, θα ανακαλύψει ότι υπάρχει και μια σειρά από επιλογές που μπορεί κανείς να αξιοποιήσει, δίνοντάς του την ευκαιρία να γνωρίσει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα μέσα από… άλλα μάτια.

Κατ’ εξοχήν χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παραθαλάσσια ιππασία και οι περιηγήσεις με άλογα, που προσφέρονται τα τελευταία χρόνια από τον Ιππικό Όμιλο Καλαμάτας κι έχουν καταφέρει, επάξια, να κερδίσουν φανατικό κοινό από Έλληνες και ξένους επισκέπτες της πόλης. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η αφορμή που το «Θάρρος» βρέθηκε στον χώρο του Ιππικού Ομίλου, στη δυτική παραλία της Καλαμάτας, εκεί όπου ο ιδρυτής του, Νίκος Δρούγας, μας μίλησε για τις περιηγήσεις των επισκεπτών πλάι στη θάλασσα, την αθλητική ιππασία αλλά και την εικοσαετή δραστηριότητα του ομίλου.

Ο λόγος, λοιπόν, στον ίδιο…

-Τι είναι και τι περιλαμβάνει ένα μπάνιο ή μια περιήγηση στη θάλασσα με τα άλογα του ομίλου;

Το μπάνιο με τα άλογα, η τουριστική βόλτα, όπως το ονομάζουμε, είναι καταρχήν μια πολύ-πολύ ωραία εμπειρία! Την προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε κόσμο που έρχεται σε επικοινωνία μαζί μας, όπου αρκετοί βρίσκονται για διακοπές στην Καλαμάτα ή τη Μεσσηνία, κι ενδιαφέρονται για αυτή τη δραστηριότητα. Αυτό που τους εξηγούμε εμείς, είναι ότι το να πάει κανείς βόλτα στην παραλία με ένα άλογο, μπορεί να το κάνει σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Αυτό που διαφοροποιείται εδώ, είναι ότι τους προσφέρουμε επιπλέον τη δυνατότητα να κάνουν και οι ίδιοι μπάνιο και να κολυμπήσουν μαζί με τα άλογα στη θάλασσα. Αυτό είναι εύκολο να γίνει τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το άλογο, μιας και δεν υπάρχει κάποια καταπόνηση στα άλογα, λόγω της άνωσης της θάλασσας. Είναι πολύ εύκολη και όμορφη εμπειρία, αφού ο ιππέας έχει τη δυνατότητα να ανέβει στο άλογο, ανεξάρτητα με το εάν έχει κάποια προηγούμενη εμπειρία ή όχι. Εμείς είμαστε εδώ για να τους εξηγούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν πριν τη βόλτα, αλλά και κατά τη διάρκειά της, αφού βρισκόμαστε στο πλάι τους.

Παράλληλα, πρόκειται για μια δραστηριότητα άκρως ενδυναμωτική και για τα άλογα, μιας και το κολύμπι δέκα λεπτών για αυτά ισούται με μια ώρα δουλειάς έξω. Είναι πολύ τρομερή γυμναστική.

-Απευθύνεται και σε αρχάριους το μπάνιο στη θάλασσα;

Ακριβώς, κι αυτή είναι η μαγεία. Ότι μπορεί να το κάνει κάποιος πολύ έμπειρος έως πολύ αρχάριος. Η ασφάλεια για εμάς είναι το Α και το Ω, και μετά ακολουθούν τα υπόλοιπα. Για να ευχαριστηθεί ο ιππέας, πρέπει να έχει εξασφαλιστεί νωρίτερα η ασφάλειά του. Από εκεί κι έπειτα όλα τα άλλα κυλούν ομαλά, και ευτυχώς όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιούμαστε δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα ατύχημα.

Επιλέγουμε το μπάνιο και η βόλτα στη θάλασσα να γίνεται τις πρωινές ώρες, γιατί τότε η ακτή είναι πιο ήρεμη από οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας, ενώ μετά τις έντεκα σηκώνει λίγο κύμα, οπότε είναι δύσκολο για τα άλογα, που κουράζονται, και οι επισκέπτες αγχώνονται λίγο.

-Πρόκειται για μια δραστηριότητα μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες;

Είναι μια δραστηριότητα την οποία εμείς την ξεκινάμε από το Μάρτιο. Βέβαια, τότε η θάλασσα είναι πάρα πολύ κρύα, όμως, δεν μας επηρεάζει το κρύο κι έτσι συνεχίζουμε μέχρι τον Δεκέμβριο. Τα άλογα που έρχονται για ξεκούραση ή για θεραπείες μπορεί να έρθουν και τον Μάρτιο, για παράδειγμα, οπότε ξεκινάμε τότε τα θαλάσσια μπάνια.

-Αναφερθήκατε σε άλογα που έρχονται για ξεκούραση. Υπάρχει, δηλαδή, η δυνατότητα φιλοξενίας αλόγων στον χώρο του ομίλου;

Ακριβώς! Κι αυτό, γιατί, παράλληλα με όλες τις άλλες δραστηριότητες, στον όμιλο μπορούμε να φιλοξενούμε και άλογα τα οποία έρχονται εδώ για ξεκούραση! Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αθλητές από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου φέρνουν τα άλογά τους εδώ, για.. διακοπές!

Αυτό, βέβαια, περιλαμβάνει το καθημερινό πρωινό τους μπάνιο στη δυτική παραλία της Καλαμάτας, τη διαμονή τους σ’ ένα διαφορετικό περιβάλλον από αυτό των μεγάλων πόλεων, δίνοντάς του τη δυνατότητα να βρίσκονται πιο κοντά στη φύση. Αυτό, παράλληλα, δουλεύει και θεραπευτικά για τα ίδια, μιας και ανάμεσά τους υπάρχουν κάποια άλογα, τα οποία, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, έχουν εμφανίσει κάποια μικρά προβλήματα και μέσα από τη διαμονή και τα θαλάσσια μπάνια βοηθιούνται πάρα πολύ, -όπως συμβαίνει άλλωστε και στον άνθρωπο.

-Ευρύτερα, όμως, όλα αυτά τα χρόνια ο όμιλος δραστηριοποιείται και στην αθλητική ιππασία. Θεωρητικά πρόκειται για ένα χόμπι ή ένα άθλημα που απευθύνεται σε όλους;

Αρχικά, να πω ότι στις 19 Ιουλίου ο Ιππικός Όμιλος έκλεισε τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του. Ξεκινήσαμε σε πολύ ερασιτεχνικό επίπεδο και σήμερα έχουμε φτάσει στο επίπεδο να είμαστε –ίσως- ο πιο δυνατός επαρχιακός όμιλος της Ελλάδας, στο αθλητικό κομμάτι. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια έχουμε εντάξει, πέραν του αθλητικού κομματιού, το τουριστικό, αλλά και το ερασιτεχνικό, καταφέρνοντας να καλύψουμε τις ανάγκες για όλους όσοι δείχνουν ένα ενδιαφέρον γύρω από τα άλογα.

Έτσι, η ηλικία που μπορεί να ξεκινήσει κάποιος την ιππασία -σε οποιαδήποτε μορφή της- είναι από δυόμιση χρόνων, και να συνεχίσει μέχρι εκατόν δυόμιση! Είναι ένα άθλημα κι ένα χόμπι μεικτό, το οποίο δεν περιορίζεται σε τίποτε, και φυσικά δεν έχει ούτε όριο ηλικίας για τους ενδιαφερόμενους.

-Μπορεί να ξεκινήσει κάποιος την αθλητική ιππασία σε οποιαδήποτε ηλικία ή πρέπει από νωρίς να είναι εξοικειωμένος κάποιος;

Η αλήθεια είναι ότι στην ιππασία δεν υπάρχει περιορισμός. Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει την ιππασία και σε μεγαλύτερη ηλικία και να το προχωρήσει, όμως, εάν κάποιος ξεκινήσει μικρός, έχει τη δυνατότητα να έχει πιο γρήγορη εξέλιξη. Ωστόσο, μπορεί κι ένας μεγάλος να ξεκινήσει και να μπορέσει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα –εάν του αρέσει. Είναι ένα άθλημα που θέλει συνεργασία, μιας και ο προπονητής έχει να κάνει με δύο αθλητές: το άλογο και τον ιππέα. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο, όμως, τον έχει το άλογο, αφού πρέπει να το γυμνάσουμε σωστά, και να του δώσουμε αυτοπεποίθηση, όπως πρέπει να έχει και ο ιππέας. Η ταύτιση ανάμεσα σε ιππέα και αναβάτη είναι αυτό που πρέπει να πετύχει ένας προπονητής, κάτι το οποίο μπορεί να κατακτηθεί με πολλή υπομονή κι επιμονή.

-Στον όμιλο υπάρχει μερίδα αθλητών που βρίσκονται σε αγωνιστικό επίπεδο;

Φυσικά. Συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία, έχουμε διακρίσεις στο πρωτάθλημα της Ελλάδας, αλλά και σε Βαλκανικούς αγώνες, μέσω των αθλητών μας. Παράλληλα, οι μαθητές του αγωνιστικού επιπέδου έχουν διακρίσεις σε αγώνες του εξωτερικού και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Φέτος δε, πήραμε το πρωτάθλημα Ελλάδας, με μια μαθήτριά μας που αγωνίζεται στην κατηγορία των «Παίδων», ενώ τον Σεπτέμβριο ετοιμαζόμαστε να πάμε στην Κωνσταντινούπολη, για αγώνες του Βαλκανικού πρωταθλήματος. Παράλληλα, έχουμε κι άλλους αθλητές που έχουν σαν βάση τους την Καλαμάτα κι έχουν ενταχθεί στην ομάδα της Εθνικής Ελλάδος της ιππασίας. Έτσι, προσδοκούμε ακόμα περισσότερες επιτυχίες για όλους τους αθλητές μας! Εμείς είμαστε εδώ να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και νομίζω ότι όταν κάτι το προσπαθείς συστηματικά, ακολουθεί και η επιτυχία.

-Άρα, πρόκειται για έναν ιππικό όμιλο, που, παρότι βρίσκεται στην επαρχία, θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν υπολείπεται, εν πολλοίς, από κάποιον σε μεγάλες πόλεις;

Εν μέρει, μιας κι εδώ δεν έχουμε τις υποδομές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, για παράδειγμα. Παρόλα αυτά, δεν υστερούμε σε κάτι άλλο. Υπάρχει πολλή όρεξη για δουλειά και προπόνηση από όλους μας, τα άλογά μας είναι χαρούμενα και πάνε σε αγώνες όπου κερδίζουν. Οπότε, εκεί βασιζόμαστε εμείς –στο ότι οι αθλητές και τα άλογα είναι ευτυχισμένοι.

-Πόσοι αθλητές προπονούνται αυτή την περίοδο στον όμιλο της Καλαμάτας;

Αυτή τη στιγμή, έχουμε αθλητές που είναι ενεργοί και τρέχουν σε αγώνες και τουρνουά, οι οποίοι αριθμούν περίπου τους πενήντα. Ακόμα, αξίζει να πω ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να ενισχύεται δυναμικά ο αθλητικός τουρισμός στην πόλη, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν αθλητές στην Αθήνα ή άλλες περιοχές, οι οποίοι, για διάφορους λόγους, επιλέγουν να βρίσκονται μόνιμα τα άλογά τους στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να βρίσκονται κάποιες φορές το μήνα εδώ για προπονήσεις, σε ετήσια βάση.

-Κάνοντας έναν απολογισμό για τα είκοσι χρόνια παρουσίας του ιππικού ομίλου στην Καλαμάτα, τι αίσθηση σας αφήνει όλη αυτή η διαδρομή;

Ξεκινάς πάντοτε βάζοντας στόχους. Όταν ξεκίνησα, έβαζα στόχο να υπάρξει μια πρώτη προσέγγιση με την ερασιτεχνική ιππασία. Στη συνέχεια, ακολούθησε το αθλητικό μέρος, οι αγώνες κι έπειτα το ένα έφερε το άλλο, ώσπου φτάσαμε να συμπληρώνουμε φέτος είκοσι χρόνια. Είναι πραγματικά ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, το να ξεκινάς από κάπου χαμηλά και να φτάνεις σ’ ένα επίπεδο που μπορείς να τρέχεις σε πανευρωπαϊκούς αγώνες, παγκόσμιους κ.λπ. Και βέβαια, όχι απλά για τη συμμετοχή, αλλά και για τη διάκριση μέσα από τους αγώνες.

Εμένα με ενδιαφέρει να το απολαμβάνουν τα παιδιά, και εγώ φυσικά, αφού το δίδαγμά μας εδώ δεν είναι να πάμε απαραιτήτως για να κερδίσουμε, αλλά για να το απολαύσουμε. Αυτή, άλλωστε, είναι και η κινητήριος δύναμη για τη νίκη.

Άρα, κοιτώντας πίσω σε όλα αυτά τα χρόνια, έχω να πω ότι ο όμιλος είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και συνεχίζουμε…

-Οι στόχοι από εδώ και πέρα τι αφορούν;

Οι στόχοι μας είναι να συνεχίσουμε, να έχουμε κι άλλα παιδιά στην Εθνική Ελλάδος, ώστε να κατεβάσουμε μια μεγάλη και δυνατή ομάδα. Μου αρέσει, γιατί όλα τα παιδιά και οι αθλητές είμαστε μια δεμένη ομάδα. Οπότε, σιγά σιγά στόχος μας είναι, τον Δεκέμβριο, που πραγματοποιείται το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, να κατεβάσουμε μια ομάδα στην κατηγορία «Παίδων», μια άλλη ομάδα στις «Αμαζόνες» και έτσι να έχει δυνατή παρουσία και ο όμιλος και τα ίδια τα παιδιά.

-Κλείνοντας, και με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων του ιππικού ομίλου, γυρίζοντας τον χρόνο μια εικοσαετία πίσω, πώς πήρατε την απόφαση για τη δημιουργία όλου αυτού του εγχειρήματος;

Στην πραγματικότητα, άλογα είχα ανέκαθεν, μιας και υπήρχαν στην ευρύτερη οικογένειά μας. Από την άλλη πλευρά, γυρίζοντας πίσω είκοσι χρόνια, μπορώ να θυμηθώ ότι στην ηλικία μας όλοι αγοράζαμε μηχανές. Έτσι, εγώ έκανα την υπέρβαση και αντί για μηχανή, τελικά, έφτασα να αγοράσω ένα πολύ όμορφο άλογο, μιας και είναι ένα ζώο που πάντοτε με εντυπωσίαζε. Οπότε, αντί για την πρώτη μου μηχανή, αγόρασα το πρώτο μου άλογο, και έτσι ξεκίνησα. Έτσι, κύλησαν όλα σιγά σιγά και φτάνουμε ως σήμερα τη λειτουργία του ομίλου, με την ίδια πάντοτε αγάπη για τα άλογα!

Horse Summer Camp & Θεραπευτική Ιππασία

Πέρα από όλες τις παραπάνω δραστηριότητες που προσφέρει ο Ιππικός Όμιλος της Καλαμάτας, τα τελευταία χρόνια έχει προσθέσει δύο νέα προγράμματα το Horse Summer Camp και τη θεραπευτική ιππασία, τα οποία απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε νεαρό κοινό.

Όπως εξηγεί σχετικά, ο δεύτερος προπονητής ιππασίας του ομίλου, Δημήτρης Δρούγας, “Για το Summer Camp το οποίο έχει ξεκινήσει τα τελευταία οκτώ χρόνια, υπάρχει μεγάλη ζήτηση από μικρά παιδιά που έρχονται εδώ για δύο εβδομάδες, έρχονται σε επαφή με τα ζώα και μαθαίνουν νέα πράγματα γύρω από την ιππασία και τα άλογα. Παράλληλα δραστηριοποιούνται σε διάφορες δραστηριότητες εδώ, κάτι το οποίο είναι πολύ ευχάριστο για τα ίδια”.

Από την άλλη πλευρά, κάνοντας λόγο για τη θεραπευτική ιππασία, ο κ. Δρούγας σημειώνει ότι “είναι πραγματικά μοναδικό αυτό που παίρνει ο άνθρωπος από την επαφή του με τα άλογα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις παιδιά με τυχόν προβλήματα κινητικότητας, για παράδειγμα, συνδέονται εξαιρετικά με τα ζώα τα οποία τους προσφέρουν γαλήνη και ηρεμία. Έτσι, αυτό καταφέρνει και λειτουργεί ως ένας πολύ ιδιαίτερος τρόπος επικοινωνίας με το άλογο…”.

*Ο όμιλος λειτουργεί καθημερινά εκτός από Τρίτη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και να επικοινωνήσουν μέσω της ιστοσελίδας ippok.gr.

Της Χριστίνας Μανδρώνη