Θανατηφόρες συνδέσεις στις κολώνες ρεύματος της Αγίας Τριάδας

Θανατηφόρες συνδέσεις στις κολώνες  ρεύματος της Αγίας Τριάδας

Κινδύνευσαν πυροσβέστες την Παρασκευή – Έκοψαν το ρεύμα για να σβήσουν τη φωτιά

Παρέμβαση του εισαγγελέα θα ζητήσει ο Θανάσης Βασιλόπουλος

Φόβος και οργή σε κυριεύει όταν αντικρίζεις τις εικόνες που αποτυπώθηκαν στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα από την Αγία Τριάδα Καλαμάτας, στο σημείο όπου βρίσκεται ο καταυλισμός των Ρομά, μετά τη δεύτερη κατά σειρά μέσα σε μια εβδομάδα πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή, θέτοντας σε υψηλό κίνδυνο ανθρώπους και περιουσίες.

Δεκάδες αυτοσχέδια καλώδια με γάντζους στην… υπηρεσία Ρομά για να κλέβουν ρεύμα. Διάσπαρτα στο έδαφος, παγίδες θανάτου για τον οποιονδήποτε, ακόμα και για τον πυροσβέστη που μέσα στους μαύρους καπνούς προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά.

Για την κατάσβεση, μάλιστα, της δεύτερης φωτιάς χρειάσθηκε να ζητηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ να κόψει το ρεύμα σε όλη την περιοχή για να μην κινδυνεύσουν οι πυροσβέστες. Αν και, όπως μάθαμε, ένας κινδύνευσε, όταν στην αρχή της κατάσβεσης τον χτύπησε το ρεύμα, αλλά ευτυχώς ελαφρά…

Πρόκειται για μια κατάσταση που με την ανοχή όλων, στην κυριολεξία όλων, θέτει σε κίνδυνο ζωές, πολλές ζωές και κρατά μια ολόκληρη πόλη όμηρο μιας πυρκαγιάς που κάποια στιγμή ίσως να μην… μπορεί να ελεγχθεί με την όποια αυτοθυσία των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, τα είδε από κοντά όλα αυτά, καθώς βρέθηκε στο σημείο της πυρκαγιάς την Παρασκευή, κι όπως μας είπε, τις επόμενες μέρες σε συνεννόηση και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο θα ζητήσουν την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Κινδυνεύουν ζωές
Οι ρευματοκλοπές από τσιγγάνους έχουν αυξηθεί υπερβολικά τα τελευταία χρόνια και πλέον καθημερινά σχηματίζονται δικογραφίες για το εν λόγω αδίκημα. Η μεθοδολογία γνωστή: Απευθείας από το δίκτυο της ΔΕΗ κλέβουν ρεύμα με αυτοσχέδια άγκιστρα, τα οποία είναι είτε λυγισμένες πρόκες είτε κομμάτια χαλκού. Στη συνέχεια το κατεβάζουν με καλώδια και το περνούν μέσα από κτήματα, νερά, δρόμους κ.λπ. Τα καλώδια μεταξύ τους συνδέονται απλά και το σημείο επαφής τους γυμνό και εκτεθειμένο, αποτελώντας έναν άμεσο κίνδυνο για τον οποιονδήποτε.

Πολλές φορές αγρότες με τα μηχανήματά τους, τρακτέρ, φρέζες κ.λπ., δουλεύοντας, έχουν κόψει καλώδια που είναι θαμμένα στα κτήματά τους. Από τύχη μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.

Τις προηγούμενες μέρες αγρότης όργωνε βορειοδυτικά του καταυλισμού των Ρομά στην Αγία Τριάδα και με το γεωργικό μηχάνημα έκοψε παράνομο καλώδιο που είχε σκεπασθεί με λίγο χώμα και πήγαινε στον καταυλισμό. Ευτυχώς που το μόνο που έχουμε να γράψουμε είναι ότι ήταν τυχερός…

Την προηγούμενη εβδομάδα ξέσπασε φωτιά στην περιοχή και χάρις στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής σβήσθηκε. Την Παρασκευή ξέσπασε και η δεύτερη… Μαύροι καπνοί γρήγορα σηκώθηκαν από το σημείο και ανησύχησαν όλη την πόλη που τους έβλεπε.

Βλάστηση ανεξέλεγκτη και λάστιχα πεταμένα ήταν η καλύτερη «τροφή» για τη φωτιά, που φούντωσε δίπλα σε σπίτια. Έπειτα από λίγο όλη η περιοχή έμεινε χωρίς ρεύμα και οι κάτοικοι θεώρησαν ότι υπήρξε βλάβη λόγω της φωτιάς. Όμως, φτάνοντας στο σημείο οι πυροσβέστες ήξεραν τι έχουν να αντιμετωπίσουν και ζήτησαν από τον ΔΕΔΔΗΕ τη διακοπή του ρεύματος. Όταν με τη βοήθεια του ελικοπτέρου η φωτιά έσβησε, κι ενώ κατευθυνόταν νοτιοανατολικά προς μια πολυκατοικία και βόρεια προς μια κατοικία, αποκαλύφθηκε (για άλλη μια φορά) το σκηνικό με τα δεκάδες καλώδια γαντζωμένα στους αγωγούς στις κολώνες.

Μάλιστα, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται η επικινδυνότητα της κατάστασης, κάποιοι έστειλαν ανήλικους Ρομά να προσπαθήσουν να ξεκρεμάσουν τους γάντζους…

Σε ένα σύρμα της κολώνας μπορεί να ήταν κρεμασμένοι και 20 γάντζοι για κλοπή ρεύματος…

Εκτός από το ρεύμα, τα χωράφια εκεί είναι γεμάτα και με πλαστικούς σωλήνες που γεμίζουν με λύματα την περιοχή από τα καταλύματά τους, με τους πυροσβέστες κι όποιον επιχειρεί να περάσει να είναι εκτεθειμένος σε μολύνσεις και το περιβάλλον να ρυπαίνεται.

Οι λύσεις έπρεπε να έχουν δοθεί από χθες, γιατί κάθε λεπτό που περνά κάποιος κινδυνεύει, ακόμα και οι ίδιοι οι Ρομά, να χάσει τη ζωή του από ηλεκτροπληξία.

Απευθυνθήκαμε στο δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, ο οποίος μας είπε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί. Γι’ αυτό τις επόμενες μέρες μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο θα ζητήσουν παρέμβαση του εισαγγελέα, αλλά και από τον ΔΕΔΔΗΕ να επιληφθεί άμεσα.

Ωστόσο, καταλήγοντας είπε ότι οριστική λύση στο θέμα θα δοθεί από το χώρο που θα δημιουργηθεί στην Μπιρμπίτα, όπου θα στεγασθούν όσοι έχουν καταγραφεί από το Δήμο.

Δυστυχώς δεν είναι κλωστές που ξέμειναν από κάποιον χαρταετό της Καθαράς Δευτέρας, αλλά θανατηφόροι γάντζοι με καλώδια που έχουν απλώσει Ρομά για να κλέβουν ρεύμα στην Αγία Τριάδα
Ανήλικοι Ρομά προσπαθούσαν να ξεκρεμάσουν τους γάντζους μόλις οι πυροσβέστες έσβησαν την φωτιά στην Αγία Τριάδα, για να μην κατηγορηθούν οι οικογένειές τους για ρευματοκλοπή, ίσως και εμπρησμό
Γαϊτανάκι τα παρανόμως κρεμασμένα καλώδια στην Αγία Τριάδα. Κι όχι από μια κολώνα. Σχεδόν σε όλες ή, τουλάχιστον, σε όσες είναι… βολικές ως προς τη θέση του καταυλισμού. Αστυνομία και ΔΕΗ τη μια ημέρα τα κόβουν και κάνουν συλλήψεις και την άλλη οι γάντζοι έχουν τοποθετηθεί και πάλι στη «θέση» τους
Εκατοντάδες λάστιχα πεταμένα στα χωράφια θέτουν σε κίνδυνο πυρκαγιάς όλη την περιοχή και, φυσικά, την πόλη
Για να μην κινδυνεύσουν οι πυροσβέστες την Παρασκευή κόπηκε το ρεύμα σε ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης
Την παρέμβαση του εισαγγελέα θα ζητήσει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος είδε από κοντά πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση εκεί
Με πλαστικούς σωλήνες τα λύματα από τα καταλύματα των Ρομά καταλήγουν στα… χωράφια

Της Βίκυς Βετουλάκη