«ΘΑΡΡΟΣ» 24 Αυγούστου 1934: Η μόδα μεταξύ δύο εποχών

«ΘΑΡΡΟΣ» 24 Αυγούστου 1934: Η μόδα μεταξύ δύο εποχών

Ευρισκόμεθα εις την μεταβατικήν περίοδον, κατά την οποίαν η μόδα μένει στάσιμος. Σε λίγο οι νέες συλλογές των Παρισινών ραπτών θα υποδείξουν τας τάσεις της χειμωνιάτικης μόδας.

Εν τω μεταξύ ισχύει η μόδα η καλοκαιρινή με μερικές προσθήκες και τροποποιήσεις.

Ενώ όμως οι ράπται δεν απέδειξαν ακόμη στην κομψή πελατεία των τις καινούριες κρεασιόν και τα νέα μοντέλα, οι μοδίστες άνοιξαν τας αιθούσας των με τις πρώτες εκθέσεις χειμερινών συλλογών.

Τα ευνοούμενα υλικά της χειμωνιάτικης μόδας φαίνεται ότι θα είναι για τα καπέλα: Το φετρ, το βελούδο, η σαν. Το τοπέ συνδυάζεται συχνά με το φετρ και τα πτερά στολίζουν τις τόκες που ρίχνουν σκιά στα μάτια, σχήμα που ενθυμίζει πολύ το ανδρικό κασκέτο και θα επιβληθή.

Εμφανίζονται επίσης από τώρα μερικά μικρά ανσάμπλ, αποτελούμενα από επανωφόρι και καπέλο του αυτού υφάσματος και χρώματος. Δια τα ανσάμπλ αυτά προορίζονται τα εξής υφάσματα: ταφτάς μονόχρωμος ή σκωτσέζικος, ελαφρό βελούδο σε ζωηρούς χρωματισμούς, πτερά στρουθοκαμήλου, που σκεπάζουν μίαν πελερίνα και την τόκα την οποία θα συνοδεύση.

Ο τρόπος της κομμώσεως άλλαξε σχεδόν ριζικώς. Τα «ξέπλεκα» μαλλιά που ωρισμένες κυρίες εμιμήθησαν από τας κομμώσεις των κινηματογραφικών αστέρων, δεν είναι διόλου της μόδας. Μάλιστα, θεωρούνται ως αναχρονισμός.

Το σημερινό κτένισμα απαιτεί μαλλιά πολύ περιωρισμένα, πιο κοντά στο κεφάλι, με ελαφρές μπούκλες ή ρουλέ άνωθεν του τραχήλου. Επίσης της μόδας είναι ο χαμηλός, αλλά επίσης περιωρισμένος κότσος.