Τουρκία: Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τ/κ και «Γαλάζια Πατρίδα»

Τουρκία: Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τ/κ και «Γαλάζια Πατρίδα»

«Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστεί το δίκαιο των τουρκοκύπριων αδελφών μας», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας στην τελετή απονομής πτυχίων των αποφοίτων της Ναυτικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας

Παρά τα «ήρεμα νερά» τον τελευταίο καιρό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέφερε στο προσκήνιο την προκλητική ρητορική, κάνοντας λόγο για «Γαλάζια Πατρίδα» και σημειώνοντας ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει να παραβιαστεί το δίκαιο των Τουρκοκύπριων αδελφών μας».

Ο Ερντογάν έκανε ομιλία κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής πτυχίων της Ναυτικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε: «Ενώ ενισχύουμε τις σχέσεις μας με την Ανατολή, θα αναζητήσουμε τρόπους να προωθήσουμε τη βαθιά ριζωμένη συνεργασία μας με τη Δύση. Δεν χρειάζεται να κάνουμε μια επιλογή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπως ισχυρίζονται κάποιοι», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ισχυρίστηκε: «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη λεγόμενη (παραμυθένια) γαλάζια πατρίδα μέχρι τέλους. Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστεί το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας».

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον στρατό της Τουρκίας, τον οποίο, όπως είπε, «θαυμάζει όλος ο κόσμος».

«Εργαζόμαστε συνεχώς για την περαιτέρω ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Την περασμένη εβδομάδα θέσαμε σε λειτουργία διάφορες ναυτικές πλατφόρμες. Υψώσαμε τη σημαία στο υποβρύχιο Hızır Reis και θα προσθέσουμε στις τάξεις των ναυτικών δυνάμεων 6 σύγχρονα υποβρύχια με ανώτερες ιδιότητες».

«Κάποιοι μπορεί να βλέπουν τη Γαλάζια Πατρίδα ως ένα όνειρο. Σήμερα και αύριο, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που δεν αισθάνονται άνετα με το όραμα της Τουρκίας. Εμείς δεν θα δώσουμε σημασία σε κανέναν από αυτούς», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας και εξήγησε πως «ενισχύοντας τις σχέσεις μας με την Ανατολή, θα αναζητήσουμε τρόπους να προωθήσουμε τη βαθιά ριζωμένη συνεργασία μας με τη Δύση».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη γαλάζια πατρίδα μέχρι τέλους. Ό,τι απαιτούν τα συμφέροντα της Τουρκίας, θα το εφαρμόσουμε με αποφασιστικότητα και αποφασιστικότητα, ανεξάρτητα από το ποιος λέει το ο,τιδήποτε».

Πηγή: euronews.gr