Τριφυλία: Έχει γίνει έλεγχος καταλληλότητας στις ιδιωτικές γεωτρήσεις που παίρνει νερό ο δήμος και η ΔΕΥΑΤ;

Τριφυλία: Έχει γίνει έλεγχος καταλληλότητας στις ιδιωτικές γεωτρήσεις που παίρνει νερό ο δήμος και η ΔΕΥΑΤ;

Άφησε απλήρωτο ρεύμα ιδιωτικών γεωτρήσεων στους Γαργαλιάνους;

Σειρά σοβαρών ερωτημάτων προκλήθηκαν από αναφορά του δημάρχου Τριφυλίας, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δ.Σ. Τριφυλίας, σε ιδιωτικές γεωτρήσεις που χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί ο Δήμος.

Ο κ. Λεβεντάκης, με την ιδιότητα και του προέδρου της ΔΕΥΑ Τριφυλίας, είπε επί λέξει: «Οι Γαργαλιάνοι δεν δέχτηκαν κανένας τους να δώσουν μια γεώτρηση να βοηθήσουνε τον τόπο που δεν είχε νερό. Στα Φιλιατρά έδωσαν τέσσερις. Στην Κυπαρισσία έδωσαν έξι».

Παίρνοντας τον λόγο, με τη σειρά του, όταν συνεχίστηκε η διακοπείσα συνεδρίαση, με απόντες δήμαρχο και συμβούλους συμπολίτευσης ενώ εκείνη τη στιγμή αποχωρούσε και πρόεδρος του Δ.Σ. και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Τριφυλίας, Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, ο Παναγιώτης Τσαφαράς τόνισε με έμφαση ότι «στους Γαργαλιάνους, που αναφέρθηκε ο κ. δήμαρχος, έχετε απλήρωτο το ρεύμα στις γεωτρήσεις που χρησιμοποιήσατε και γι’ αυτό δεν σας δίνουν σήμερα. Δεν σας δίνουν υλικά οι επαγγελματίες της Τριφυλίας, διότι χρωστάτε παντού. Δεν σας εμπιστεύονται. Έχετε χάσει την εμπορική σας πίστη και αυτό είναι πρόβλημα δικό σας, εσείς το δημιουργήσατε…». Αναρωτιούνται οι δημότες, αν πράγματι πήρε ο δήμος Τριφυλίας και η ΔΕΥΑΤ νερό πέρυσι ή και τα προηγούμενα χρόνια – κατά τη δημαρχοντία Λεβεντάκη – νερό από ιδιωτικές γεωτρήσεις και άφησε απλήρωτο το ρεύμα. Από πόσες και ποιες ιδιωτικές γεωτρήσεις πήρε ή και παίρνει σήμερα νερό ο δήμος και η ΔΕΥΑ Τριφυλίας; Έχουν γίνει νόμιμες και διάφανες διαδικασίες για τη χρησιμοποίηση νερού ιδιωτικών γεωτρήσεων από τον δήμο Τριφυλίας και την ΔΕΥΑ Τριφυλίας με αποφάσεις συλλογικών οργάνων, εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις σύμφωνα με τον νόμο; Οι ιδιωτικές γεωτρήσεις είναι αρδευτικές ή υδρευτικές; Έχουν νερό κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση; Έχει γίνει έλεγχος των ιδιωτικών γεωτρήσεων που χρησιμοποίησε κατά τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και γι’ αυτές που χρησιμοποιεί φέτος για καταλληλότητα του νερού τους για ανθρώπινη κατανάλωση; Έχουν διαθέσιμα επίσημα στοιχεία από αποτελέσματα μικροβιολογικών και χημικών αναλύσεων που να διαπιστώνεται ότι τα δείγματα νερού που ελήφθησαν πληρούν τις παραμετρικές τιμές, από μικροβιολογικής και χημικής απόψεως, όπως αυτές ορίζονται στη σχετική Υπουργική Απόφαση; Οι ιδιωτικές γεωτρήσεις που παίρνει νερό ο δήμος Τριφυλίας συνδέονται απευθείας στα δίκτυα ή το νερό τους μεταφέρεται με αγωγούς σε κατά τόπους δεξαμενές; Στις δεξαμενές πώς γίνεται η χλωρίωση; Οι χλωριωτήρες βγάζουν συνεχώς την ίδια ποσότητα χλωρίου, άσχετα με το πόσο νερό έχει η κάθε δεξαμενή μέσα, οι οποίες αδειάζουν σύμφωνα με ανακοινώσεις της ΔΕΥΑΤ και για να γεμίσουν γίνονται διακοπές υδροδότησης; Πώς πρέπει να γίνεται η χλωρίωση; Η μέτρηση του υπολειμματικού χλωρίου γίνεται καθημερινά και τα αποτελέσματα καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο;

Του Ηλία Γιαννόπουλου