Βαριά “καρφιά” Βασιλόπουλου για το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων

Βαριά “καρφιά” Βασιλόπουλου για το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων

Έντονη και καυστική ήταν η αντίδραση στο υψηλό κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Μάλιστα, στην αναφορά του δε δίστασε να αποδώσει ευθύνες σε όσους υλοποίησαν τη συγκεκριμένη σύμβαση, αλλά και προς την εταιρεία διαχείρισης (ΤΕΡΝΑ), η οποία, όπως φαίνεται, δεν τηρεί τους όρους, χρησιμοποιώντας διάφορα… παραθυράκια.

Η θέση του δημάρχου έρχεται να επιβεβαιώσει με… πανηγυρικό τρόπο το χθεσινό πρωτοσέλιδο του “Θ”, όπως και προηγούμενα ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για το ίδιο θέμα. Δηλαδή, ότι το έργο δεν ανταποκρίνεται στις κοινοτικές οδηγίες, είναι υπερκοστολογημένο και υπερδιαστασιολογημένο, καθώς και αμφισβητούμενης “ωριμότητας”, παρότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την επιλογή αναδόχου, διάστημα στο οποίο το έργο συζητήθηκε και στηρίχθηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις.

Η θέση του δημάρχου Καλαμάτας
Στο δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής για το θέμα αναφέρονται τα εξής: «Ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Θανάσης Βασιλόπουλος, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ανέφερε σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων:

“Συμπληρώσαμε ένα έτος που ως Δήμος Καλαμάτας μεταφέρουμε τα απορρίμματά μας στη μονάδα διαχείρισης στην Καλλιρρόη. 1η Ιουλίου 2023, όπως είχαμε δεσμευθεί και υποσχεθεί, όταν μας δόθηκε η δυνατότητα να μεταφέρουμε τα απορρίμματά μας στη μονάδα το πράξαμε και διακόψαμε τη διαχείριση στη Μαραθόλακκα. Παρά το ότι γνωρίζαμε ότι αυτό σήμαινε σημαντική οικονομική επιβάρυνση και μεγάλη πίεση στα οικονομικά του Δήμου, καθώς επιλέξαμε να μην κάνουμε αυξήσεις δημοτικών τελών.

Ας δούμε, όμως, εν τέλει ποια είναι η επιβάρυνση. Τα επιπλέον χρήματα που καλούμαστε να καταβάλουμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην εταιρεία, σε σχέση με αυτά που καταβάλαμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα, είναι 630.000 ευρώ. Επίσης για επιπλέον καύσιμα, διόδια, συντήρηση οχημάτων, επιπλέον προσωπικό που απαιτείται, ανανέωση εξοπλισμού, έχουν υπολογιστεί ότι απαιτούνται 400.000 ευρώ. Για το χρόνο που πέρασε από 1/7/2023 έως 30/6/2024, ως Δήμος Καλαμάτας έχουμε καταβάλει από δημοτικούς πόρους επιπλέον ένα (1) εκατομμύριο ευρώ. Όμως, έτσι δομήθηκε ο διαγωνισμός το 2011, αυτές τις οικονομικές προβλέψεις είχε και αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε μέσα από το διεθνή διαγωνισμό.

Οικονομικά προβληματιζόμαστε, διότι σίγουρα δεν είναι η οικονομικότερη διαχείριση απορριμμάτων στη χώρα μας. Καταβάλουμε 91,25 ευρώ με το ΦΠΑ ανά τόνο στην πόρτα του εργοστασίου, συν τα 3 ευρώ για τον ΦοΔΣΑ (1 ευρώ ανταποδοτικό, 2 ευρώ λειτουργικά έξοδα). Συνολικά 94,25 ευρώ/τόνο. Όμως, προφανώς οι συμβάσεις, τα έργα, η διοίκηση έχουν συνέχεια και εμείς αυτό το αναγνωρίζουμε.

Όπως, βέβαια, και οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς τον ΦοΔΣΑ πρέπει να έχουν συνέχεια. Και αναφέρομαι στο ανταποδοτικό πράσινο ταμείο, που έπρεπε ήδη να έχει δημιουργηθεί και να έχουμε επιστροφές χρηματοδοτήσεων προς τους Δήμους. Τα φωτοβολταϊκά 3 ΜW γιατί δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί, να έχει σημαντικά έσοδα ο ΦοΔΣΑ για λογαριασμό των Δήμων;

Είναι κορεσμένο το δίκτυο στην Περιφέρειά μας και λοιπόν; Ας το εγκαταστήσουν όπου θέλουν και ας λειτουργεί για λογαριασμό μας.

Περιβαλλοντικά χαιρόμαστε, γιατί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν η Πελοπόννησος πλέον ανήκει στις Περιφέρειες εκείνες που διαθέτουν ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

Η Περιφέρειά μας βρίσκεται σήμερα σε μια νέα εποχή ως προς τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Με ένα έργο που ήρθε πραγματικά για να δώσει λύσεις και να μας οδηγήσει στη μετά των χωματερών εποχή.

Σήμερα, όμως, έχουμε κάποια νέα δεδομένα, κι αυτά είναι το τέλος ταφής. Και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταθέσει η εταιρεία που διαχειρίζεται τα απορρίμματά μας, για το χρόνο αυτό που διανύσαμε (2ο εξάμηνο 2023 και 1ο εξάμηνο 2024) πρέπει να καταβάλουμε προς τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) 643.000 ευρώ.

Έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι το τέλος αυτό είναι καταχρηστικό, διότι ουσιαστικά τιμωρεί τους Δήμους που συμμετέχουν στην προσπάθεια για μια καλύτερη και πιο καθαρή Περιφέρεια και, κατ’ επέκταση, καθαρότερη χώρα.

Η προσφυγή της ΚΕΔΕ, που ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει με ομόφωνη απόφαση, θα συζητηθεί αρχές Οκτωβρίου. Μέχρι τότε, όμως, οι Δήμοι οφείλουν να αποδώσουν το Τέλος Ταφής σύμφωνα με τις επιδόσεις που έχει πετύχει η εταιρεία.

Προσέξτε τώρα, από το σύνολο των απορριμμάτων που ο Δήμος μας μετέφερε στη Μονάδα το 2ο εξάμηνο του 2023, το 74,40% οδηγήθηκε προς ταφή. Για το 1ο εξάμηνο του 2024, το 81,88% οδηγήθηκε προς ταφή. Πόσο έπρεπε να είναι το ποσοστό; Μέχρι 40%, όπως είναι στα άλλα εργοστάσια που έχουν ολοκληρωθεί. Γιατί δεν είναι τόσο στην Καλλιρρόη; Γιατί εκεί λειτουργεί μεταβατική μονάδα διαχείρισης.

Γιατί, όμως, έχουν ευθύνη οι Δήμοι του νομού μας για το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το εργοστάσιο και λειτουργεί η μεταβατική μονάδα; Εμείς στην πόρτα πληρώνουμε κανονικά, σαν να είναι ολοκληρωμένο το εργοστάσιο 91,25 ευρώ συν 3 ευρώ για τον ΦΟΔΣΑ ανά τόνο απορριμμάτων.

Δε μας γίνεται καμία έκπτωση από την εταιρεία, επειδή θάβεται το 82%. Τη διαφορά, λοιπόν, στον ΕΟΑΝ για το τέλος ταφής (που δεν πρέπει καθόλου να καταβάλουμε), ας το πληρώσει η Πολιτεία ή η εταιρεία. Γιατί πρέπει οι Δήμοι του νομού μας να πληρώσουν επιπλέον ένα τεράστιο ποσό επειδή δεν είναι έτοιμο το εργοστάσιο;”».
Α.Π.