Ξανά στην Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος το Υδροηλεκτρικό στον Ταΰγετο

Ξανά στην Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος το Υδροηλεκτρικό στον Ταΰγετο

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Πελοποννήσου καλείται να γνωμοδοτήσει θετικά ή αρνητικά για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων όσον αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΜΥΗΣ) και των συνοδών έργων, εγκατεστημένης ισχύος 0,912 MW, στον Ταΰγετο.

Το συγκεκριμένο έργο έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις, με τις περιοχές του Ταϋγέτου που τις αφορά να έχουν εκφρασθεί αρνητικά.

Την κατασκευή του έργου έχει ζητήσει η εταιρεία «Παπαδογεωργόπουλος Αλέξανδρος» στη θέση «Ρέμα Λαδιώτικο» της Τοπικής Κοινότητας Καρβελίου του Δήμου Καλαμάτας.

Εκ νέου συζήτηση
Για πρώτη φορά η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τέθηκε προς γνωμοδότηση στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος Πελοποννήσου στις 2 Ιουλίου, όμως τελικά δε συζητήθηκε.

Τώρα τίθεται εκ νέου για γνωμοδότηση στη νέα συνεδρίαση την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στις 10.00 το πρωί, στο κτήριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη.

Ο φάκελος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου διαβιβάσθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου από την 1η Απριλίου, για δημοσιοποίηση, διαβούλευση και γνωμοδότηση. Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 25 Απριλίου και έληξε στις 24 Μαΐου.

Αντιδράσεις
Όταν μέσω δημοσιεύματος του «Θάρρους» έγινε γνωστή η πρόταση για την κατασκευή τέτοιου έργου στον Ταΰγετο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρβελαίων διοργάνωσε στην περιοχή μεγάλη συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κατοίκους, αλλά και τη συμμετοχή του υποψήφιου επενδυτή Αλέξη Παπαδογεωργόπουλου.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης εκδόθηκε ψήφισμα, με το οποίο ζητείται από όλους τους αρμόδιους φορείς, και κυρίως το αρμόδιο υπουργείο, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις επιπτώσεις που θα έχει η δημιουργία υδροηλεκτρικού σταθμού στην περιοχή και να το απορρίψουν.  

Στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος θα συζητηθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό, αλλά και η ΜΠΕ κατασκευής νέου ξενοδοχείου 4 αστέρων, 73 κλινών, στη θέση «Λάμπες» στη Μεθώνη.

Της Βίκυς Βετουλάκη