Ξεκίνησαν οι 8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

Ξεκίνησαν οι 8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

Εκδήλωση με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία για την περιοχή

Με τη συναυλία των Αλεξία Μουζά  και Felix Froschhammer σε έργα των Brahms και Schumann ξεκίνησαν χθες από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας οι 8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας, μία εκδήλωση με ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία, που μπήκε με την ποιότητά της στο πολιτιστικό κάδρο της περιοχής.

Κατά τη διάρκειά τους θα δούμε και θα ακούσουμε διεθνείς καλλιτέχνες και σχήματα, μοντέρνα ελληνική εκλεκτή τζαζ, συνύπαρξη κλασικών μουσικών με Καλαματιανούς συναδέλφους τους, οργανοπαίκτες, αλλά και τοπικά φωνητικά συγκροτήματα, βωβό κινηματογράφο, κι όλα αυτά μαζί «ντύνουν» μουσικά ιδιαίτερες ομάδες.

Οι Μουσικές Ημέρες, όμως, θα δώσουν χώρο και για συναυλία των νέων ταλέντων και, φυσικά, στα masterclasses, που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Ωδείο και στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής Καλαμάτας, τα οποία το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν, καθώς το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Δήμο Καλαμάτας, την κοινωφελή επιχείρηση “Φάρις”, το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας «Τέρψις». Οι εκδηλώσεις τελούν υπό τη χορηγία και αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρεμιέρα του νέου έργου «Χιονάτες», μια παράσταση για δύο αφηγήτριες και τετραμελές μουσικό σύνολο, στο οποίο οι Χιονάτες «συνομιλούν» για την οδύνη να μεγαλώνεις, το κόστος να ενηλικιώνεσαι, τα δώρα του δάσους, σε πρωτότυπη μουσική Στάθη Γυφτάκη, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του θεσμού του ΥΠΠΟ «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Το έργο θα παρουσιαστεί σήμερα και αύριο στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης.

Βέβαια, στο πρόγραμμα των Διεθνών Μουσικών Ημερών υπάρχει και η συναυλία-έκπληξη, αφού το φεστιβάλ θα κλείσει με κάτι εντελώς διαφορετικό από την κλασική μουσική: Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση στο ελληνικό κοινό της Lau Noah με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία ενσαρκώνει την τελευταία λέξη της ανεξάρτητης σύγχρονης τραγουδοποιίας, σε μια σόλο συναυλία στις 10 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει και η συναυλία του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Φράιμπουργκ και καλλιτεχνικού διευθυντή στο Φεστιβάλ Rencontres Musicales de Haute-Provence στο Forcalquier της Γαλλίας, βιολοντσελίστα Jean-Guihen Queyras, την Κυριακή 1η/9 στις 8.00 το βράδυ, στο Εκκλησιαστήριο Αρχαίας Μεσσήνης.

Και φυσικά, τα masterclasses βιολοντσέλου με τον Jean-Guihen Queyras, αλλά και διεύθυνσης ορχήστρας με τον Joshua Weilerstein, με τις αντίστοιχες συναυλίες.