Ξεκίνησαν τα ανασκαφικά έργα στην Υπαπαντή -Αντιδράσεις από επαγγελματίες και περίοικους

Ξεκίνησαν τα ανασκαφικά έργα στην Υπαπαντή -Αντιδράσεις από επαγγελματίες και περίοικους

Ξεκίνησαν εκ νέου, χθες το πρωί, οι εργασίες για τη σωστική ανασκαφή στην περιοχή της πλατείας Υπαπαντής, με τις υποχρεωτικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από τον δήμο για την ομαλή διεξαγωγή του έργου να προκαλούν, ήδη, αντιδράσεις.

Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή κάτω από την Υπαπαντή, αλλά και περίοικοι, δηλώνουν ότι τόσο η απαγόρευση κυκλοφορίας στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη όσο και η αμφίδρομη κυκλοφορία και απαγόρευση στάθμευσης επί της οδού Μητροπολίτου Μελετίου, εντείνουν το ήδη σημαντικό ζήτημα έλλειψης χώρων στάθμευσης.

Ξεκίνησαν οι εργασίες με χρονικό ορίζοντα δύο μηνών για την ολοκλήρωσή τους

Ταυτόχρονα, δυσνόητη παραμένει για τους ιδιοκτήτες των πέριξ επιχειρήσεων η πρωτοβουλία για έναρξη εργασιών λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, κι ενώ η κίνηση είναι αυξημένη στην πόλη, μιας και, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, πρόκειται για ένα έργο που θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες.

Μπορεί η παρέμβαση να είναι… σύντομη χρονικά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η ερώτηση που είναι στα χείλη των περισσότερων πρέπει να παραμένει αναπάντητη: γιατί σε μία δημόσια παρέμβαση, ένα δημόσιο έργο δεν προηγείται – έστω και μια υποτυπώδης- κυκλοφοριακή μελέτη;

Βέβαια, όπως πάντα, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Υπάρχουν αρκετοί πολίτες που για μια απόσταση 500 – 700 μέτρων χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους, αν και γνωρίζουν πολύ καλά το κυκλοφοριακό άγος της Καλαμάτας. Όμως, για να εξυπηρετηθεί μία πόλη, κάποιοι θα πρέπει να… ξεβολευτούν.

Πάντως, το θέμα που προέκυψε με τις εργασίες λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, όπου η Καλαμάτα δέχεται και το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, έχει λογική βάση και θα ήταν χρήσιμη μια συνεννόηση από πριν μεταξύ του δήμου Καλαμάτας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Δήμος Καλαμάτας

Από την πλευρά του ο δήμος Καλαμάτας, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ανέφερε τα εξής: «Την Τετάρτη, 7 Αυγούστου, θα επανεκκινήσουν οι εργασίες για τη “Σωστική Ανασκαφή στο πλαίσιο του έργου Αρχαιολογική Έρευνα στην Περιοχή της Πλατείας Υπαπαντής Δήμου Καλαμάτας”.

Προκειμένου η ανασκαφική έρευνα να επεκταθεί επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, απαιτούνται οι κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις οδούς Υπαπαντής, Φάριος και, Μητροπολίτου Μελετίου. Οι ρυθμίσεις αναλυτικά έχουν ως εξής:

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη, μεταξύ των οδών Ιωσήφ Ανδρούσης και Φάριος, με εξαίρεση την πρόσβαση από και προς τους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, όταν είναι εφικτό.

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην οδό Υπαπαντής, μεταξύ των οδών Μητροπολίτου Μελετίου και Χρυσοστόμου Θέμελη.

Αμφίδρομη κυκλοφορία και απαγόρευση στάθμευσης επί της οδού Μητροπολίτου Μελετίου, μεταξύ των οδών Υπαπαντής και Φάριος/Φαρών.

Αμφίδρομη κυκλοφορία και απαγόρευση στάθμευσης στην οδό Φάριος, μεταξύ των οδών Μητροπολίτου Μελετίου και Χρυσοστόμου Θέμελη.

Εξαιτίας των ρυθμίσεων, θα τροποποιηθεί και η διαδρομή των αστικών λεωφορείων, που σήμερα κινούνται μέσω της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη. Η διαδρομή που ακολουθείται σήμερα από τη γραμμή 2 είναι 23ης Μαρτίου – Υπαπαντής – Χρυσοστόμου Θέμελη – Φάριος – Φαρών – Μαυρομιχάλη, ενώ θα χρησιμοποιηθεί η διαδρομή 23ης Μαρτίου – Σταδίου – Μαυρομιχάλη (με προσωρινή στάση στην 23ης Μαρτίου πριν τον κυκλικό κόμβο).

Παρακαλούνται, ιδιαίτερα, οι οδηγοί να συμμορφώνονται με την προσωρινή σήμανση, προς αποφυγή ατυχημάτων και προς όφελος της οδικής ασφάλειας».

Α.Π., Χρ. Μ.