Ξεκινούν οι 8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

Ξεκινούν οι 8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

Εναρκτήριες συναυλίες από την Τετάρτη

Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας επιστρέφουν στην πόλη μας για το διάστημα 26 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 8ου Φεστιβάλ, το οποίο πρωτοτυπεί! Παρέχοντας μια κοινή σκηνή και στέγη, καθώς και κοινές συναυλίες που βασίζονται σε μια συνεργασία διεθνών και τοπικών καλλιτεχνών, η 8η έκδοση του φεστιβάλ αγκαλιάζει την έννοια του πλουραλισμού, εφιστά την προσοχή στις μουσικές αντιθέσεις και προσπαθεί να εμψυχώσει μια εκτεταμένη ανταλλαγή καλλιτεχνικών ιδεών.

Η σύζευξη οργανικών και φωνητικών συνόλων, η αντίθεση των μουσικών ειδών και παραδόσεων, καθώς και η συνεργασία μουσικών οι οποίοι – υπό άλλες συνθήκες – θα ήταν απίθανο να είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν, τονίζει την καθολικότητα της μουσικής γλώσσας και στοχεύει στο να διαμορφωθούν νέες κοινές εμπειρίες καλλιτεχνών και κοινού.

Εναρκτήριες συναυλίες

Το φεστιβάλ ξεκινά με το σόλο του Queyras, το έργο «Χιονάτες», σε παγκόσμια πρώτη, τη συναυλία των Μουζά – Froschhammer και τη συναυλία των σπουδαστών masterclasses βιολιού και πιάνου.

Love triangle

Αλεξία Μουζά – πιάνο & Felix Froschhammer – βιολί

Τετάρτη 28/8, 8.00 μ.μ., Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

Είσοδος 10 και 5 ευρώ

Ο θαυμασμός, η φιλία, αλλά πιθανώς και η απιστία, είναι τα συστατικά που συνθέτουν την πιο συναρπαστική τριάδα προσωπικοτήτων της κλασικής μουσικής: τον Brahms και τους Schumann. Ο Robert και η Clara είναι ερωτευμένοι και ένα από τα πιο διάσημα ζευγάρια μουσικών της Βιέννης. Κάποια στιγμή ο Robert υποδέχεται στο σπίτι τους έναν πολλά υποσχόμενο νεαρό συνθέτη, τον Johannes Brahms, και όλα αλλάζουν όταν ο Brahms ερωτεύεται τη γυναίκα του Robert. Η ασθένεια που καταλαμβάνει αργότερα τον Robert αφήνει χώρο δράσης για τον Brahms στο σπίτι των Schumann, αλλά εκείνος δεν επιθυμεί να δεσμευτεί περαιτέρω με την ταλαντούχα Clara. Οι δύο τους παρέμειναν καλοί φίλοι, ανταλλάσσοντας πολλές επιστολές, τις οποίες η Clara έκαψε λίγο πριν από το θάνατό της. Εναπόκειται, πλέον, στη μουσική και μόνο να απαθανατίσει την αγάπη τους. 

Robert Schumann (1810–1856): Σονάτα για βιολί No.1 σε λα ελάσσονα, Op.105 (1851)

Mit leidenschaftlichem Ausdruck. Allegretto. Lebhaft. Clara Schumann (1819–1896): 3 Ρομάντσες, Op.22 (1853)

Andante molto. Allegretto: Mit zartem Vortrage

Leidenschaftlich schnell

Johannes Brahms (1833–1897): Σονάτα για βιολί No.2 σε Λα μείζονα, Op.100 (1886)

Allegro amabile

Andante tranquillo – Vivace – Andante – Vivace di piu – Andante – Vivace

Allegretto grazioso (quasi andante)

Οι «Χιονάτες»

Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ, στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης και είναι οι «Χιονάτες».

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Το έργο «Χιονάτες» είναι μια παράσταση για δύο αφηγήτριες και τετραμελές μουσικό σύνολο. Στο έργο, τρεις Χιονάτες «συναντιούνται» και «συνομιλούν» για την οδύνη να μεγαλώνεις, το κόστος να ενηλικιώνεσαι, τα δώρα του δάσους. Οι Χιονάτες, όπως όλα τα παραμύθια, δε γνωρίζουν κανένα σύνορο γλωσσικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό. Με όχημα το πιο εύθραυστο από όλα τα μουσικά όργανα, την ανθρώπινη φωνή, διαπερνούν το χρόνο και τους τόπους, αλλάζουν και μας δίνουν υπέροχες εκδοχές τους σε Βαλκάνια, Ευρώπη, Αφρική. Τα μαγικά παραμύθια είναι τραγούδια που παραδίδονται από γενιά σε γενιά και κάθε φορά ενδύονται τους ρυθμούς και τις μελωδίες της κοινότητας του παραμυθά που τα αφηγείται.

Πρωτότυπη μουσική Στάθη Γυφτάκη

Χριστίνα Δίμιζα, Λίλλυ Τριαντάρη – σύλληψη, αφήγηση & δραματουργία

Πόπη Μαλαπάνη – πιάνο

Αρίωνας Γυφτάκης – κοντραμπάσο

Γιώργος Παυλάκος – φλογέρες & φλάουτα με ράμφος

Σοφία Μπράιλα – τραγούδι

Μια παραγωγή των Πόπη Μαλαπάνη και Mission Art ΑΜΚΕ

Βαλερύ Πετί, απόδοση στα Ελληνικά του Αφρικάνικου παραμυθιού «Χιονάτη του Ήλιου».

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου. Ωστόσο, η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

Πληροφορίες και προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr

Μπορείτε να προμηθευτείτε το ενιαίο festival pass για να παρακολουθήσετε όλες τις συναυλίες: 40 και 20 ευρώ (μειωμένο).

Μειωμένη είσοδο δικαιούνται: Φοιτητές-σπουδαστές-μαθητές, ΑμεΑ και πολύτεκνοι με τα σχετικά αποδεικτικά.

Δωρεάν είσοδο σε όλες τις συναυλίες έχουν: Συμμετέχοντες των masterclasses, μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, καθώς και οι εθελοντές και εθελόντριες του Φεστιβάλ. Άνεργοι με κάρτα ανεργίας σε ισχύ.