«Ζεσταίνεται» σταδιακά η αγορά σχολικών ειδών

«Ζεσταίνεται» σταδιακά η αγορά σχολικών ειδών

Ως μη βοηθητική χαρακτηρίζεται πλέον η «Λευκή Νύχτα»

Με χρονικό ορίζοντα την 11η Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της φετινής χρονιάς, καταγράφεται δειλά-δειλά ένα πρώτο ενδιαφέρον για έρευνα και μετέπειτα αγορά των σχολικών ειδών.

Όπως επιβεβαιώνουν επιχειρηματίες της περιοχής που δραστηριοποιούνται στο χώρο, οι ενδιαφερόμενοι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από αυτή την εβδομάδα να προσανατολίζονται στην αγορά των απολύτως απαραίτητων ειδών, ενώ μικρό είναι το ενδιαφέρον –μέχρι στιγμής- για αγορά σχολικής τσάντας.

Το «Θ» βρέθηκε σε τοπικά βιβλιοπωλεία, όπου βιβλιοπώλες μίλησαν για το κλίμα των ημερών, με φόντο και την επερχόμενη «Λευκή Νύχτα».


Προσδοκίες για μια σταθερή πορεία της υπάρχουσας κίνησης

Εκ μέρους του βιβλιοπωλείου «Βιβλιόπολις», κάνοντας μια σύντομη αποτίμηση των τελευταίων ημερών γύρω από την αγορά σχολικών ειδών, η κα Δήμητρα Δημοπούλου επισημαίνει: «Όπως κάθε χρόνο, μέσα στον Αύγουστο υπάρχουν γονείς που αρχίζουν και αναζητούν ή αγοράζουν τα πρώτα σχολικά είδη των μαθητών. Σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω, είναι λίγο πιο τυχεροί αυτοί που έχουν ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία, μιας κι έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε περισσότερα προϊόντα. Είναι σύνηθες αυτές τις μέρες τα παιδιά να βγαίνουν και τα ίδια, να κοιτούν, να ψάχνουν και να ρωτούν για σχολικά. Έχει ξεκινήσει σιγά σιγά η κίνηση και αυτό που θα θέλαμε ιδανικά, θεωρώ ότι είναι το να παραμείνει με μια συνέχεια και μια σταθερότητα».

Όσον αφορά στις καταναλωτικές συνήθειες, υπογραμμίζει: «Εν όψει των φροντιστηριακών εγγραφών, θα είναι μια δύσκολη χρονιά, μιας και ο κόσμος είναι ούτως ή άλλως ζορισμένος λόγω του οικογενειακού προϋπολογισμού, κι αυτό φαίνεται γιατί αναζητούν ποιότητα και τιμή πολύ προσεκτικά. Αν ξεφύγει κάτι στην τιμή, θα αφαιρέσουν ένα προϊόν ή θα πάρουν κάτι άλλο με χαμηλότερη τιμή. Ο κόσμος στρέφεται και φέτος στις τσάντες, όχι όμως όπως τις προηγούμενες χρονιές. Απλά φέτος έρχονται πολύ περισσότερο υποψιασμένοι για τις τιμές και το τι θα ξοδέψουν».

Αναφορικά με τη φετινή διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας», αλλά και το κατά πόσο λειτουργεί βοηθητικά στην αγορά, η κα Δημοπούλου αναφέρει: «Κάθε χρόνο κάνουμε κάτι ιδιαίτερο για τη “Λευκή Νύχτα”, έτσι και φέτος, τόσο στο σχολικό κομμάτι όσο και στα βιβλία, μιας και υπάρχουν πολλοί βιβλιόφιλοι που περιμένουν να ψωνίσουν εκείνη την ημέρα. Θεωρώ ότι για να υπάρξει επιτυχία της “Λευκής Νύχτας” στο εμπορικό κομμάτι που μας αφορά, θα έπρεπε να υπάρχει μια συνολική πρακτική προώθησής της, όχι μόνο στο νομό, αλλά γενικότερα στην περιφέρεια».

Στο μεταξύ, υπογραμμίζει ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν και τα κουπόνια του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ για αγορές βιβλίων, για όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι και την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, το «Βιβλιόπολις» θα παραμείνει ανοιχτό.


Έχει πάψει να αποτελεί βαρόμετρο στην αγορά σχολικών ειδών η «Λευκή Νύχτα»

«Δε νομίζω ότι υπάρχουν μεγάλες αλλαγές όσον αφορά στο πότε ένα νοικοκυριό ξεκινά πια τις αγορές των σχολικών ειδών. Η έρευνα πάντοτε είθισται να ξεκινά μετά το Δεκαπενταύγουστο, οπότε αρχίζουμε σιγά σιγά να μπαίνουμε στους ρυθμούς του σχολείου. Εμείς έχουμε στα χέρια μας τις λίστες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της πόλης, είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε αυτούς που θέλουν να ψωνίσουν», εξηγεί ο κ. Λυκούργος Καρολεμέας από το βιβλιοπωλείο “Bookmark”.

Όσο για το πού κυμαίνονται οι φετινές τιμές των σχολικών, σημειώνει: «Οι τιμές είναι σχετικά ίδιες με πέρσι (καθώς σε κάποια προϊόντα μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της τάξης του 3-5%), αφού προσπαθούμε κι εμείς να τις κρατάμε χαμηλά όσο μπορούμε».

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον ίδιο, η κίνηση είναι συγκρατημένη. Ερμηνεύοντας αυτή την εικόνα, προσθέτει χαρακτηριστικά: «Τη συγκρατημένη κίνηση του κόσμου από πλευράς μας την εντοπίζουμε περισσότερο στα σχολικά σακίδια και τις τσάντες, αφού επιλέγει την αγορά νέας τσάντας μόνο στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, ενώ οι υπόλοιποι “ανακυκλώνουν” παλιό υλικό σακιδίων. Από εκεί και πέρα, τα αναλώσιμα παρουσιάζουν μεγαλύτερη κίνηση, τα οποία και είναι λογικό να προτιμώνται περισσότερο».

Σε ό,τι αφορά τη φετινή «Λευκή Νύχτα», ο κ. Καρολεμέας αναφέρει: «Δε νομίζω ότι πλέον αποτελεί βαρόμετρο στις αγορές του κόσμου. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι πλέον τα καταστήματα δεν έχουν απόθεμα, όπως κάποτε, το οποίο θα μπορέσουν εκείνη την ημέρα να διαθέσουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι η αγορά αλλάζει σταδιακά, κι έτσι θα πρέπει να δούμε το πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει μια ξεχωριστή “Λευκή Νύχτα”, που θα αφορά στο λιανεμπόριο, και μια άλλη αντίστοιχη που θα αφορά στην εστίαση της πόλης.

Από πλευράς μας, στη διοργάνωση της “Λευκής Νύχτας” θα έχουμε προσφορές στα προϊόντα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας».


Συγκρατημένη η κίνηση στην αγορά σχολικών

Αρκετά περιορισμένη είναι, μέχρι στιγμής, η κίνηση για αγορά σχολικών ειδών, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Παπαχρήστο εκ μέρους του βιβλιοπωλείου «Παπαχρήστου».

«Ο κόσμος τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει την έρευνα αγοράς, όμως σε πολύ περιορισμένο επίπεδο. Συνήθως η μεγαλύτερη κίνηση παρατηρείται στα τέλη Αυγούστου, με αποκορύφωμα την εβδομάδα έναρξης των σχολείων. Ωστόσο, η εικόνα που εισπράττουμε είναι πολύ συγκρατημένη στην αγορά αναλώσιμων σχολικών, και πολύ περισσότερο στην αγορά σχολικών σακιδίων», επισημαίνει ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετείται και ο κ. Παπαχρήστος σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας»: «Όπως έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια, η “Λευκή Νύχτα” δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική στην αγορά σχολικών ειδών, αφού θεωρώ ότι σταδιακά φθίνει.

Στην όλη κατάσταση εκτιμώ ότι βασικό μερίδιο ευθύνης φέρει η γενικευμένη ακρίβεια που επικρατεί, μιας και ο κόσμος δυσκολεύεται πάρα πολύ».

Της Χριστίνας Μανδρώνη