25 σχολικά συγκροτήματα της Καλαμάτας αποκτούν… έξυπνες διαβάσεις

25 σχολικά συγκροτήματα της Καλαμάτας  αποκτούν… έξυπνες διαβάσεις

Η έγκριση συμμετοχής / εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η έγκριση σχεδίου εκτελεστικής σύμβασης μεταξύ ΤΕΕ και αναδόχου, στο πλαίσιο της συμφωνίας – πλαίσιο για το έργο «Κατασκευή έξυπνων πρότυπων διαβάσεων σχολείων με στόχο τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος διάβασης μαθητών και αύξηση επιπέδου οδικής ασφάλειας των οδών που εφάπτονται με τα σχολεία», συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Καλαμάτας.

Αναλυτικά – και σύμφωνα με την εισήγηση- έχει παρατηρηθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατυχημάτων στους δρόμους προκαλούνται από ανθρώπινο λάθος και τα περισσότερα ατυχήματα στα οποία εμπλέκεται πεζός συμβαίνουν λόγω της κακής ποιότητας υποδομής των διαβάσεων.

Αντικείμενο της παρούσας συμφωνίας-πλαίσιο είναι η ανάπτυξη έξυπνων πρότυπων διαβάσεων σχολείων στους Δήμους της χώρας για τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος διάβασης μαθητών και την αύξηση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας των οδών που εφάπτονται στα σχολεία.

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου της συμφωνίας-πλαίσιο, κάθε Δήμος θα κληθεί να προτείνει διαβάσεις σε σχολικές μονάδες. Ο μέγιστος αριθμός των έξυπνων πρότυπων διαβάσεων σχολείων που μπορεί να προτείνει προς ένταξη ο εκάστοτε Δήμος υπολογίζεται σύμφωνα με την πληθυσμιακή του κατάταξη, και ανέρχεται σε 25 διαβάσεις για το Δήμο Καλαμάτας.

Το Σύστημα Έξυπνης Διάβασης Πεζών έξω από τα σχολεία είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο εξασφαλίζει τη διέλευση των μαθητών και πεζών στην περιοχή παρέμβασης. Συγκεκριμένα, το σύστημα θα ενεργοποιείται με την παρουσία μαθητή ή πεζού, ώστε να ενισχύεται η προσοχή τόσο των μαθητών όσο και των διερχόμενων από τη διάβαση οχημάτων. Αποτέλεσμα της ενεργοποίησης είναι ο φωτισμός της πεζοδιάβασης από τις συσκευές σήμανσης τύπου LED, οι οποίες είναι ενσωματωμένες τόσο στην άσφαλτο όσο και στο πεζοδρόμιο, αλλά και η ταυτόχρονη ενεργοποίηση των κατακόρυφων πινακίδων σηματοδότησης LED, επιτυγχάνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα φωτεινής σήμανσής της.

Το σύστημα θα είναι αυτόνομο και θα ηλεκτροδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες

Το έργο συνολικά αφορά στην κατασκευή οκτακοσίων σαράντα τριών (843) πρότυπων έξυπνων διαβάσεων + 50% προαίρεση, το οποίο θα περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού-λογισμικού και κάθε υλικό και εργασία που θα απαιτηθεί, καθώς και τις τελικές δοκιμές καλής λειτουργίας, ώστε μια απλή διάβαση πεζών έξω από ένα σχολείο να αναβαθμιστεί σε πρότυπη.
Α.Π.