Αλ. Χαρίτσης: «Το Φιλιατρινό φράγμα για άλλη μια χρονιά ανενεργό, η κυβέρνηση παραμένει απαθής»

Αλ. Χαρίτσης: «Το Φιλιατρινό φράγμα για άλλη μια χρονιά ανενεργό, η κυβέρνηση παραμένει απαθής»

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Νέας Αριστεράς» και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, «για τη μακροχρόνια αδράνεια και τις συνεχόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων, προκειμένου να δημοπρατηθούν και να υλοποιηθούν τα αρδευτικά έργα, για να λειτουργήσει επιτέλους το πολύπαθο Φιλιατρινό φράγμα».

Όπως επισημαίνει ο κ. Χαρίτσης: «Έχουν περάσει πέντε χρόνια από την υπουργική  απόφαση του 2019 για συγχρηματοδότηση 31 εγγειοβελτιωτικών έργων σε όλη την επικράτεια, μεταξύ των οποίων και το Φιλιατρινό φράγμα, ώστε να καταστούν λειτουργικά τα ολοκληρωμένα “τυφλά” φράγματα, όπως αυτό των Φιλιατρών, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είχαν φροντίσει να σχεδιάσουν χωρίς τα απαραίτητα έργα δικτύων διοχέτευσης του νερού και άρδευσης. Έκτοτε και παρά τις “δεσμεύσεις” σειράς υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης Ν.Δ., η υλοποίηση του έργου είναι μηδενική και οι διαδικασίες για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις προχωρούν με τραγικά  αργούς ρυθμούς».

Καταλήγοντας ο Αλέξης Χαρίτσης τονίζει ότι «…εκτός του άμεσου κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες του κάμπου της Τριφυλίας λόγω και των συνθηκών παρατεταμένου καύσωνα και ανομβρίας, η μακροχρόνια αδράνεια και οι συνεχόμενες καθυστερήσεις δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα πλέον και στις υποδομές του φράγματος, εφόσον λόγω της υπερχείλισης των υδάτων του ταμιευτήρα που καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σοβαρές ρωγμές σε στηθαία, αλλά και επικίνδυνες κατολισθήσεις».

Κλείνοντας ερωτά τον υπουργό:

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να ολοκληρωθεί η υλοποίηση των αρδευτικών έργων και να λειτουργήσει το φράγμα των Φιλιατρών;

-Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το φράγμα και να λυθεί το πρόβλημα της άρδευσης των καλλιεργειών της Τριφυλίας;