Απάντηση Ηλία Κανάκη σε ΔΕΥΑΠΝ και δήμαρχο Πύλου- Νέστορος για το νερό

Απάντηση Ηλία Κανάκη σε ΔΕΥΑΠΝ  και δήμαρχο Πύλου- Νέστορος για το νερό

Απάντηση στην ανακοίνωση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Πύλου- Νέστορος και τον πρόεδρό της, δήμαρχο Πύλου- Νέστορος, δίνει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πύλου-Νέστορος, Ηλίας Κανάκης, αναφορικά με την τιμολόγηση του νερού της ΠΟΤΑ.

Όπως σημειώνει: «Ο δήμαρχος Πύλου -Νέστορος και νυν πρόεδρος της Εταιρείας Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Πύλου- Νέστορος (Δ.Ε.Υ.Α.Π.Ν.), καθόλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου που βαίνει προς το τέλος της και όσον αφορά στο μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας, μετατόπισε όλες τις ελπίδες του στο Μεγαλειότατο και με λιτανείες και προσευχές προσπάθησε ανεπιτυχώς να επιλύσει το πρόβλημα.

Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν ελήφθη και, φυσικά, ουδεμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δε δόθηκε στους δημότες για το μείζον αυτό θέμα.

Μόλις χθες ο κ. δήμαρχος βγήκε, επιτέλους, από το λαγούμι του και με δημοσίευσή του στα τοπικά ΜΜΕ με κατηγόρησε εμμέσως για άγνοια, παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Επί του θέματος, αναφορικά με την τιμολόγηση του νερού της ΠΟΤΑ, στην προσπάθειά μου να ενημερώσω τους δημότες για το τι πραγματικά συνέβη, δηλώνω υπεύθυνα ότι βάσει της απόφασης αρ. 102 /2010, η οποία πάρθηκε στο Δ.Σ. του άλλοτε υφιστάμενου Δήμου-Νέστορος κατά την 30ή του μηνός Αυγούστου του έτους 2010, αποφασίστηκε να δοθεί έκπτωση επί του τιμολογίου ύδρευσης της τάξεως 20%, υπό την προϋπόθεση ότι κατόπιν της έγκρισης παροχής υδροδότησης μαζί με την ΠΟΤΑ θα έπαιρναν νερό παράλληλα και μέσω του ίδιου δικτύου τα Τοπικά Διαμερίσματα Κορυφασίου και Ρωμανού.

Επιπρόσθετα, επί του ιδίου θέματος, μέσω μεταγενέστερης απόφασης αρ. 58 /2012 (δημοσίευση στο Διαύγεια ΑΔΑ: B44MΩ1Β-ΦΜΗ), η οποία πάρθηκε στο Δ.Σ. Πύλου -Νέστορος κατά την 20ή Φεβρουαρίου του έτους 2012, προτάθηκε η σύνταξη μελέτης από την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. για την ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης στην περιοχή του Κορυφασίου, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εφεδρικά στην υδροδότηση της ΠΟΤΑ και του οικισμού Ρωμανός και της Τοπικής Κοινότητας Κορυφασίου, σε περίπτωση αδυναμίας τροφοδοσίας τους από το κυρίως Δίκτυο.

Και σε αυτή την περίπτωση το δικαίωμα εκμετάλλευσης της γεώτρησης θα είχε ως στόχο παράλληλα με την κάλυψη των αναγκών της ΠΟΤΑ να ενισχυθεί ουσιαστικά το Δίκτυο Ύδρευσης του Δήμου Πύλου- Νέστορος, εξασφαλίζοντας σε βάθος χρόνου την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του Δήμου.

Βάσει όλων των ανωτέρω διαπιστώνουμε ξεκάθαρα ότι, ενώ υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις να επιλυθεί ουσιαστικά και αμφίπλευρα το υδρευτικό πρόβλημα που εκ των πραγμάτων υφίσταται, μετά λύπης διαπιστώνω ότι το όφελος εφαρμόζεται μονομερώς (από την πλευρά της ΠΟΤΑ), παρέχοντας όχι μόνο εξ ολοκλήρου, αλλά και με έκπτωση 20%, το φυσικό αγαθό, χωρίς από πλευράς του Δήμου να υπάρχει δέσμευση για την εξασφάλιση της επάρκειας του νερού για τις ανάγκες των δημοτών πρωτίστως.

Εγώ προσωπικά, με πολλαπλές επιστολές μου, με την πιο πρόσφατη αρ. πρωτ.763/15.04.2024 προς την Δ.Ε.Υ.Α.Π.Ν., ζητώ επανειλημμένα να μου κοινοποιηθούν τα κυβικά νερού που καταναλώνονται στις εγκαταστάσεις συμφερόντων Costa Navarino-TEMES, αναφορικά με τον προγραμματισμό για την κατανάλωση βάσει της μελέτης που έχουν καταθέσει.

Δυστυχώς, ουδέποτε έλαβα μια επίσημη απάντηση παρά μόνο αδιαφορία.

Αυτή είναι η επίσημη αλήθεια, κε δήμαρχε, την οποία πάντοτε θα φωνάζουμε, ως οφείλουμε απέναντι στους δημότες, όσο και εάν εσείς προσπαθείτε να μας χρυσώνετε το χάπι.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και με απεριόριστο σεβασμό προς τους δημότες, ένα έχω να πω: «Το παιδί που κοιμάται μεγαλώνει… ο λαός που κοιμάται, όμως, πεθαίνει». Με τα λόγια μου αυτά δίνω τροφή για αφύπνιση και σκέψη…».