Απάντηση του δασάρχη Καλαμάτας στο δήμαρχο Μεσσήνης για το Πολυλίμνιο

Απάντηση του δασάρχη Καλαμάτας στο δήμαρχο Μεσσήνης για το Πολυλίμνιο

Ο Δήμος λέει ότι δεν έχει ευθύνη, αλλά δε συντηρεί τα γεφύρια που τοποθέτησε

Η Περιφέρεια παραμένει απούσα ενώ εκπόνησε μελέτη

Το τελευταίο διάστημα το Πολυλίμνιο έχει επιστρέψει στην επικαιρότητα, αφού στις αρχές Ιουλίου δημοσιεύσαμε φωτογραφίες που έδειχναν την εγκατάλειψή που επικρατεί σε αυτό, με τις γέφυρες να είναι άκρως επικίνδυνες. Έκτοτε ακολούθησε το ψήφισμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαραυγής και Καζάρμας, με το οποίο ζητούσε από την Πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου τραυματίστηκε μια τουρίστρια.

Η τελευταία αναφορά στο Πολυλίμνιο έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης της Τετάρτης, με το δήμαρχο Μεσσήνης να απαντά έπειτα από ερώτηση ότι ο Δήμος δεν έχει καμία ευθύνη, καθώς είναι καθαρά θέμα του Δασαρχείου.

Το «Θάρρος» βρέθηκε στο γραφείο του δασάρχη Καλαμάτας, Σπύρου Κατσίποδα, από τον οποίο ζητήσαμε να μας πει τι τελικά ισχύει με το Πολυλίμνιο, και αν ο Δήμος και η Περιφέρεια εμπλέκονται κάπου. Επίσης, του θέσαμε το ερώτημα αν μπορεί ο χώρος να κλείσει, κάτι που αρκετοί ζητούν, όταν συμβαίνει κάποιο ατύχημα.

Σύμφωνα με το δασάρχη Καλαμάτας, ο χώρος του Πολυλιμνίου είναι μια έκταση δασική, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια έγιναν κατασκευές από τον τότε Δήμο Βουφράδος και νυν Δήμο Μεσσήνης, με σκοπό να τον αναδείξουν, όπως γεφύρια, παγκάκια και κράσπεδα για να προσεγγίσει κόσμος.Επίσης, τον διαφήμιζαν ο Δήμος και η Περιφέρεια.

Κατά τον κ. Κατσίποδα, ο Δήμος Μεσσήνης που έφτιαξε τις παραπάνω κατασκευές έχει υποχρέωση να τις συντηρεί, κάτι που δεν έχει κάνει. Έτσι, τα γεφύρια είναι σπασμένα , ενώ οι υποδομές είναι σχεδόν κατεστραμμένες. Μάλιστα, συνέχισε, με έγγραφά του ο Δήμος Μεσσήνης αποποιείται των ευθυνών, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία ευθύνη, αφού ο χώρος είναι δασικός.

«Αυτό που συμβαίνει στο Πολυλίμνιο είναι μια δραστηριότητα υπαίθριας αναψυχής, με τη Δασική Υπηρεσία να μην έχει κατασκευάσει κάτι, ώστε να θεωρηθεί ο χώρος δασικής αναψυχής και να έχει την ευθύνη για να τον ελέγχει και να συντηρεί τις κατασκευές.

Έτσι όπως όλοι οι χώροι είναι ελεύθεροι και μπορεί να πηγαίνει ο καθένας και να κάνει την πεζοπορία του, ή να πάει σε ένα βουνό ή σε ένα φαράγγι, πηγαίνει και εκεί, αλλά επειδή στο Πολυλίμνιο έχουν γίνει ατυχήματα, θέλει μια ιδιαίτερη προσοχή» επισήμανε ο κ. Κατσίποδας.

Από την πλευρά του, το Δασαρχείο, βλέποντας ότι ο Δήμος Μεσσήνης, όπως και κανείς, δεν ενδιαφέρεται για το χώρο, τοποθέτησε το Μάιο δύο πινακίδες στις εισόδους που πληροφορούν τους επισκέπτες για τους υφισταμένους κινδύνους και τι πρέπει να προσέχουν όταν εισέρχονται στο χώρο. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπαίνει με δική του ευθύνη, εξήγησε.

Επίσης, ο δασάρχης Καλαμάτας έκανε λόγο για ένα «γαϊτανάκι» που έχει ξεκινήσει από το Δήμο Μεσσήνης, αλλά και την Περιφέρεια, που δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα. Όπως είπε, έχουν την Πολιτική Προστασία, και σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινόμενων κ.λπ., η Πολιτική Προστασία πρέπει να απαγορεύσει την είσοδο, αν κρίνει ότι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος. Το Δασαρχείο, συμπλήρωσε, δεν μπορεί να απαγορεύσει την πρόσβαση σε καμία δασική έκταση, αφού αυτές είναι ελεύθερες, εκτός αν υπάρχει ειδικό καθεστώς.

Σε ερώτησή μας αν θα βοηθούσε το Πολυλίμνιο η δημιουργία ενός Φορέα, ο κ. Κατσίποδας απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν το έχει ζητήσει κανείς. Αν ο Δήμος ή η Περιφέρεια, εξήγησε, θέλουν να δημιουργήσουν Φορέα για να κατασκευάσουν πράγματα, υπάρχει η διαδικασία και μπορεί να γίνει.

Ως παράδειγμα ανέφερε το Πάρκο του Αλμυρού, που είναι δασική έκταση: η Δασική Υπηρεσία κατασκεύασε κάποια έργα, το παρέδωσε με προγραμματική σύμβαση στο Δήμο Καλαμάτας και πλέον το διαχειρίζεται αυτός. Το συγκεκριμένο είναι ένα παράδειγμα δασικής αναψυχής, ενώ όλοι οι άλλοι χώροι είναι υπαίθριας αναψυχής.

Η μελέτη Λέκκα
Επιπλέον, ο κ. Κατσίποδας τόνισε ότι «πρέπει όλοι να δουν το Πολυλίμνιο σοβαρά, μπαίνει πολύς κόσμος μέσα, με το θέμα να είναι τα πρανή, και με τη μελέτη του κ. Λέκκα που έκανε η Περιφέρεια να μην έχει φθάσει στην Υπηρεσία».

Αναρωτήθηκε, δε, πώς η Περιφέρεια, που δηλώνει με τη σειρά της ότι δεν έχει αρμοδιότητα, έδωσε εντολή σε έναν επιστήμονα να συντάξει μία μελέτη. Υποστήριξε, βέβαια, ότι η μελέτη έγινε σωστά, αφού «πρέπει όλοι να δουν τι χρειάζεται το σημείο».

Στη συνέχεια ο κ. Κατσίποδας παρατήρησε ότι η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινούσε στο σημείο έργα, κάτι που, όπως είπε, είχε τη δυνατότητα από το νομικό πλαίσιο με παραχώρηση να κάνει, αλλά τελικά δεν έκανε τίποτα.

Όσο για τη νέα Περιφερειακή Αρχή, είπε ότι μπορεί να μη θέλει να κάνει κάτι στο σημείο.

Ο Δήμος Μεσσήνης και οι εκτάσεις
Αναφερόμενος ο κ. Κατσίποδας ξανά στο Δήμο Μεσσήνης, δήλωσε ότι «αγόρασε εκτάσεις έξω από το Πολυλίμνιο, έφτιαξε αναψυκτήριο, το οποίο έχει μισθώσει, και πάρκινγκ, αλλά μετά το δυστύχημα δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με το χώρο».

«Είμαστε θετικοί σε ό,τι ζητηθεί»
Τελειώνοντας το θέμα με το Δήμο Μεσσήνης, ο δασάρχης είπε ότι όλοι πρέπει να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και «ό,τι ζητηθεί και προβλέπεται από τη νομοθεσία, η Υπηρεσία θα το δώσει». Να ζητήσουν, όπως είπε, να φτιαχτούν γεφύρια, με τον ίδιο να έχει ζητήσει από το Δήμο και εγγράφως να διορθώσει τις υποδομές, και το Δήμο να απαντά ότι μπορεί κάποτε να τις κατασκεύασε, αλλά δεν έχει καμία ευθύνη πλέον για αυτές.

Μπορεί θεωρητικά να κλείσει και ποιος το αποφασίζει;
Θέτοντας, τέλος, την άποψη ορισμένων ότι ο χώρος πρέπει να κλείσει, ο κ. Κατσίποδας απάντησε ότι αυτό είναι απόφαση της Πολιτικής Προστασίας και ως παράδειγμα έφερε το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο. 

Η απαγόρευση που ισχύει εκεί, δεν πάρθηκε ούτε από το Λιμενικό ούτε από το Δασαρχείο, στο οποίο ανήκει η έκταση πάνω από την παραλία, αλλά η εκεί Πολιτική Προστασία αποφάσισε ότι υπάρχει κίνδυνος και το σημείο πρέπει να κλείσει.

Κατά το δασάρχη, υπάρχουν αρμόδια όργανα και εδώ. Έτσι, αν συνεδριάσουν και αποφασίσουν ότι το σημείο πρέπει να κλείσει, αυτό θα γίνει.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση