Αποχή με το καλημέρα από τους δικηγόρους της Καλαμάτας για το νέο δικαστικό χάρτη

Αποχή με το καλημέρα από τους δικηγόρους της Καλαμάτας για το νέο δικαστικό χάρτη

Αντιδρούν οι δικηγόροι στην εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη και ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας ανακοίνωσε τριήμερη καθολική αποχή.

Την αποχή από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του δικαστικού χάρτη πρότεινε στους δικηγορικούς συλλόγους η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Απόφαση
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας συνήλθε εκτάκτως χθες και αποφάσισε ομόφωνα αποχή. Όπως σημειώνει στην απόφασή του, δεδομένης της εσπευσμένης εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη από 16/9/2024, χωρίς να έχουν επιλυθεί προηγουμένως τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του νέου συστήματος, δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του δικαστικού έτους:

-δεν έχουν ψηφιστεί οι σχετικές τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας

-δεν έχουν διευθετηθεί τα ζητήματα που ανακύπτουν από την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την ενοποίηση του α΄ βαθμού δικαιοδοσίας

-δεν έχουν καθοριστεί τα γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής για τις νέες διαδικασίες και δικαστήρια

-μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος παραμένει κόλουρη η διαδικασία προσωποποιημένης ενημέρωσης των διαδίκων για τους νέους τόπους, ημέρες και ώρες των ήδη προσδιορισμένων υποθέσεων στα καταργούμενα Ειρηνοδικεία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος ασφάλειας δικαίου, ερημοδικιών και απώλειας δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων και να οδηγούνται σε απίστευτη ταλαιπωρία λειτουργοί και συλλειτουργοί της δικαιοσύνης και πολίτες – διάδικοι.

Αποχή
Μάλιστα, στην απόφαση τονίζεται πως όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν προτάσσει την ορθή λειτουργία της δικαιοσύνης, αλλά την είσπραξη χρηματικών ποσών από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι, αποφασίσθηκε καθολική αποχή των δικηγόρων της Καλαμάτας από τα καθήκοντά τους στις 16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου, ήτοι αποχή από κάθε δικαστική και εξώδικη ενέργεια συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης και υπογραφής πάσης φύσεως ιδιωτικών συμφωνητικών και ειδικότερα:

α) αποχή των δικηγόρων από την εκδίκαση πάσης φύσεως υποθέσεων

β) αποχή των δικηγόρων από την κατάθεση δικογράφων και τη διενέργεια πάσης φύσεως διαδικαστικών πράξεων

γ) αποχή των δικηγόρων από την παράσταση σε διοικητικές επιτροπές και υπηρεσίες, με γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης σε αυτές

δ) αποχή από την καταχώριση εγγραπτέων πράξεων στο Κτηματολόγιο (πρόδηλα, προσημειώσεις, αγωγές, διαδικασία του άρθρου 6 παρ. 4 του Ν. 2664/1998 κ.λπ.)

ε) αποχή από την κατάθεση δικαιολογητικών για χορήγηση – ανανέωση αδειών παραμονής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Portal της Ολομέλειας.

Της Βίκυς Βετουλάκη