Αυλαία απόψε για την αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας στην Καλαμάτα

Αυλαία απόψε για την αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας στην Καλαμάτα

Μια ξεχωριστή μέρα ήταν η σημερινή για τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, καθώς έπειτα από πολλά χρόνια, ξεκίνησε η αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Φέτος, με πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου, την υποστήριξη του δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και άλλων τοπικών φορέων, η πενθήμερη διοργάνωση που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός για την περιοχή, έχει σαν στόχο να αναδείξει την άρρηκτη σχέση της πόλης με το λιμάνι της.

Αρχής γενομένης από σήμερα το απόγευμα, η Ναυτική Εβδομάδα παρουσιάζει μια σειρά ποικίλων δράσεων με επίκεντρο το λιμάνι της Καλαμάτας, οι οποίες στρέφονται γύρω από το θαλάσσιο περιβάλλον, και όχι μόνο, καθώς σ’ αυτές συγκαταλέγονται και δράσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Ίδιαίτερη στιγμή στη σημερινή πρεμιέρα των εκδηλώσεων ήταν η αεροπορική επίδειξη μεμονωμένου αεροσκάφους Τ-6Α «Δαίδαλος» από την Πολεμική Αεροπορία, όπου τα βλέμματα όλων των παρευρισκόμεων στράφηκαν στο μεσσηνιακό ουρανό.

Στη σημερινή τελετή έναρξη, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, Λυδία Εξηνταβελώνη, σημείωσε ότι αφορμή για την αναβίωση της διοργάνωσης είναι να μας φέρει πιο κοντά στη θάλασσα και τους ανθρώπους της, αλλά και να μας υπενθυμίσει τη δέσμευσή μας προς αυτήν για την προστασία της.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε ότι σκοπός του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, μεταξ΄άλλων, είναι να βρίσκει τρόπους ώστε να αναβαθμίζει την εικόνα και τις εγκαταστάσεις του λιμανιού προκειμένου να ενισχύσει την επισκεψιμότητα του τόπου και το οικονομικό αντικείμενο της περιοχής. Πρόσθεσε δε, ότι το παραλιακό μέτωπο θα είναι πάντοτε προτεραιότητα για τη δημοτική Αρχή. Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, δήλωσε ότι υπάρχει πλέον η ανάγκη για αναβάθμιση όλων των λιμενικών υποδομών της περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε να αναπτυχθεί ο ναυτικός τουρισμός, αλλά και οι εμπορικές δραστηριότητες ευρύτερα.

Εκπροσωπώντας το μητροπολίτη Μεσσηνίας, ο πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, ανέφερε ότι η Ναυτική Εβδομάδα αφορά σ’ έναν πραγματικά υπέροχο θεσμό ο οποίος έρχεται να υπενθυμίσει ότι η Καλαμάτα είναι και ναυτικός προορισμός.

Κλείνοντας, ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Περικλής Μαντάς, σημείωσε ότι η Καλαμάτα έχει μια σπουδαία ναυτική παράδοση και η αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας έρχεται να προσδώσει πολλά οφέλη στην πόλη.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε επίδειξη μαγειρικής με θέμα «Αλιευτικός Τουρισμός, ένας ανεκμετάλλευτος πλούτος – Λεοντόψαρο, η απειλή του θαλάσσιου πλούτου», από τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας και Messinia Forum. Η αυλαία της πρώτης ημέρες έπεσε με το μουσικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε το σχήμα «ΤΑΞΙΜ» .