«Χωρίς κόφτη» τα ενοίκια για σπίτια και επαγγελματική στέγη στην Καλαμάτα

«Χωρίς κόφτη» τα ενοίκια για σπίτια  και επαγγελματική στέγη στην Καλαμάτα

Δυσεύρετη η μόνιμη κατοικία, πανάκριβα τα κεντρικά καταστήματα

Πανάκριβη παραμένει η Καλαμάτα όσον αφορά στα ενοίκια για μόνιμη κατοικία, με οικογένειες να χρειάζονται ακόμα και μήνες ολόκληρους για να μπορέσουν να βρουν ένα σπίτι, ενώ πάρα πολύ υψηλές είναι οι τιμές και στην επαγγελματική στέγη στα κεντρικά σημεία της πόλης, όπως η Αριστομένους και η Ναυαρίνου.

Τα σπίτια για ενοικίαση εξακολουθούν να είναι δυσεύρετα, ενώ παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις η ενοικίαση μόνο για τους 9-10 μήνες το χρόνο, καθώς οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να τα εκμεταλλεύονται για βραχυχρόνια μίσθωση τη θερινή σεζόν.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως μας είπαν μεσίτες που μιλούν σήμερα στο «Θ», ότι οικογένειες που έχουν συγκεκριμένα κριτήρια για ενοικίαση σπιτιού, μπορεί να ψάχνουν ακόμα και δύο χρόνια για να καταφέρουν να νοικιάσουν!

Δύσκολη χρονιά

Ο σύμβουλος ακινήτων Θεόδωρος Σταθάς σημείωσε ότι η φετινή χρονιά είναι το ίδιο δύσκολη με την περσινή για την εύρεση στέγης, ενώ εξαπλώνεται όλο και περισσότερο το φαινόμενο οι ιδιοκτήτες να τα διαθέτουν μόνο για 9-10 μήνες το χρόνο και μετά να θέλουν να τα διαθέσουν ως τουριστικά καταλύματα.

Τα ενοίκια, ιδιαίτερα στα φοιτητικά ακίνητα, έχουν ανέβει σε σύγκριση με πέρυσι τουλάχιστον κατά 15-25%. Χαρακτηριστικά, ένα επιπλωμένο δυάρι, κατασκευής μετά το 2000, έχει ενοίκιο περίπου 500 ευρώ.

Τα διαθέσιμα σπίτια για μόνιμη κατοικία είναι δυσεύρετα, ενώ ο κ. Σταθάς πιστεύει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον τομέα αυτό δε θα βοηθήσουν ιδιαίτερα να αλλάξει κάτι, κι αν υπάρξει κάποια αλλαγή, αυτή θα φανεί μετά τα Χριστούγεννα.

Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει «φουντώσει» και στην περιοχή μας, και για τον τουρίστα είναι η εύκολη λύση, ενώ κατά τον κ. Σταθά αυτό συμβαίνει γιατί δεν επαρκούν οι κλίνες των ξενοδοχείων.

Θέμα προσφοράς και ζήτησης

Την ίδια κατάσταση περιγράφει και ο κ. Γεώργιος Τσετσενέκος από το Real Estate Tsetsenekos, ο οποίος σημείωσε πως δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα. «Άλλοι ιδιοκτήτες καταλαβαίνουν ότι υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα και έχουν πιο φυσιολογικές τιμές, αλλά και πάλι υψηλές, και άλλοι δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Έχω δει και για διαμέρισμα 45 τ.μ. να ζητούν ενοίκιο 700 ευρώ, το οποίο και τελικά νοικιάσθηκε. Τα μικρά διαμερίσματα είναι πιο εμπορικά και άρα πιο ακριβά, αν και ακριβά είναι και τα μεγαλύτερα», τόνισε ο κ.  Τσετσενέκος

Για το πόσο καιρό μπορεί να ψάχνει μια οικογένεια για να βρει μόνιμη κατοικία, όπως σημείωσε ο κ. Τσετσενέκος είναι και θέμα τύχης.

Τη μεγαλύτερη ζημιά για τη μη εύρεση κατοικίας πιστεύει ότι την έχει κάνει η βραχυχρόνια μίσθωση, αφού τους καλοκαιρινούς μήνες μόνο στην πόλη της Καλαμάτας διατίθενται πάνω από 700 διαμερίσματα.

Κι εδώ, όπως κατέληξε, ισχύει ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης. Όταν η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά μικρή, τότε οι τιμές παίρνουν την ανιούσα.

Χρονοβόρα η αναζήτηση

Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη για ενοικίαση κατοικίας, αλλά δυστυχώς η διαθεσιμότητα πολύ μικρή, όπως τόνισε και ο κ. Σπύρος Βλαχογεωργακόπουλος από το Elite Real Estate.

Τα μεγαλύτερα διαμερίσματα είναι δυσεύρετα κι όπως είπε ο κ. Βλαχογεωργακόπουλος, οι τιμές στα τριάρια κυμαίνονται μεταξύ 500-600 ευρώ και στα 4αρια έως 650 ευρώ. Φυσικά, τα νεόδμητα είναι πιο ακριβά.

Περιγράφοντας τη ζήτηση που υπάρχει, χαρακτηριστικά ανέφερε ότι για ένα τριάρι μπορεί να γίνουν και περίπου 40 ραντεβού μέσα σε δύο ημέρες.

Οι τιμές είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ το μόνο θετικό, όπως είπε ο κ. Βλαχογεωργακόπουλος, είναι ότι πλέον οι ιδιοκτήτες τα προσέχουν λίγο περισσότερο και είναι καλύτερα ανακαινισμένα.

Φυσικά, πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε η βραχυχρόνια μίσθωση, θα υπήρχε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, ενώ ανάλογα με τα κριτήρια που έχει ο καθένας, έχει δει και περίπτωση οικογένειας με ένα παιδί που έψαχνε επί δύο χρόνια να βρει σπίτι.

«Βέβαια, έχει να κάνει με το τι ψάχνει ο καθένας, αλλά το εξάμηνο το χρειάζεσαι για να βρεις σπίτι στην Καλαμάτα. Και καλό είναι να έχεις απευθυνθεί σε επαγγελματία για να σε βοηθήσει», κατέληξε ο κ.  Βλαχογεωργακόπουλος.

Ακριβή και η επαγγελματική στέγη

Ακριβή, όμως, είναι στην Καλαμάτα και η επαγγελματική στέγη. Όπως μας είπε ο κ. Αποστόλης Λαμπρινόπουλος από το DeaL Real Estate, επαγγελματικές στέγες για μίσθωση στα κεντρικά σημεία της πόλης δεν υπάρχουν, και αν υπάρξει προς διάθεση κάποια, οι τιμές είναι πολύ υψηλές.

Τέτοια ακίνητα υπάρχουν μόνο σε παράλληλους ή κάθετους με την οδό Αριστομένους δρόμους, που είναι σχετικά οικονομικά. «Του κέντρου τα ακίνητα είναι πανάκριβα. Είμαστε ίσως η ακριβότερη πόλη στην Ελλάδα σε μισθώσεις στα επαγγελματικά ακίνητα. Ο Βόλος, η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα είναι οικονομικότερες από εμάς. Στη δε παραλία και συγκεκριμένα στη Ναυαρίνου, οι τιμές είναι απαγορευτικές. Κατάστημα για αγορά με “πρόσωπο” στη Ναυαρίνου μπορεί να φτάσει και τα 5.000 ευρώ το τετραγωνικό», κατέληξε ο Λαμπρινόπουλος.

Της Βίκυς Βετουλάκη