ΔΕΥΑ Τριφυλίας: Περιοδικές διακοπές νερού στην Κυπαρισσία

ΔΕΥΑ Τριφυλίας: Περιοδικές διακοπές νερού στην Κυπαρισσία

Ανακοίνωση για «περιοδικές διακοπές νερού στην Κυπαρισσία» εξέδωσε και απέστελλε στα ΜΜΕ το μεσημέρι της Παρασκευής η ΔΕΥΑ Τριφυλίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η ΔΕΥΑΤ ενημερώνει τους κατοίκους της πόλης της Κυπαρισσίας ότι, λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων πολλών γεωτρήσεων και πηγών στην περιοχή, κρίνεται αναγκαία η πραγματοποίηση ολιγόωρων διακοπών νερού τις επόμενες ημέρες. Οι διακοπές αυτές στοχεύουν στην εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού για όλες τις κατοικίες της πόλης. Η παροχή νερού θα διακόπτεται κατά τμήματα της πόλης, μία ή δύο φορές την ημέρα, για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η ακριβής στιγμή και διάρκεια των διακοπών θα εξαρτώνται από τη στάθμη των δεξαμενών και την κατανάλωση, γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να ανακοινωθούν προκαταβολικά. Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΤ βρίσκονται επί ποδός για την αντιμετώπιση του προβλήματος! Υπενθυμίζουμε ότι, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της ΔΕΥΑΤ, όπως αναβαθμίσεις γεωτρήσεων, αντικαταστάσεις τμημάτων του δικτύου και ένταξη νέων πηγών στο δίκτυο ύδρευσης, το πρόβλημα της λειψυδρίας συνεχίζει να επηρεάζει την υδροδότηση της περιοχής. Δεκάδες Δήμοι της Ελλάδας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, με αποτέλεσμα πολύωρες διακοπές νερού. Η ΔΕΥΑΤ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να διατηρήσει την υδροδότηση σε ικανοποιητικά επίπεδα στην Τριφυλία. Η συμβολή όλων μας στην εξοικονόμηση νερού είναι απαραίτητη!».

Όπως σημειώσαμε σε ρεπορτάζ, την Πέμπτη στις βρύσες σπιτιών και καταστημάτων στην Κυπαρισσία έτρεχε θολό νερό, κάτι που συμβαίνει κατ’ επανάληψη από τις αρχές Ιουλίου περίπου. Έπειτα και από τη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΥΑΤ για εξάντληση αποθεμάτων πολλών γεωτρήσεων και πηγών στην περιοχή, αναρωτιούνται εκ νέου δημότες: Πόσα και ποια (αναλυτικά) είναι τα σημεία υδροληψίας ΔΕΥΑΤ (και Δήμου); Από πόσες και ποιες ιδιωτικές γεωτρήσεις πήραν ή και παίρνουν σήμερα νερό ο Δήμος και η ΔΕΥΑ Τριφυλίας. Έχουν γίνει νόμιμες και διάφανες διαδικασίες για τη χρησιμοποίηση νερού ιδιωτικών γεωτρήσεων από το Δήμο Τριφυλίας και τη ΔΕΥΑ Τριφυλίας με αποφάσεις συλλογικών οργάνων, εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις σύμφωνα με το νόμο; Οι ιδιωτικές γεωτρήσεις είναι αρδευτικές ή υδρευτικές; Έχουν νερό κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση; Έχει γίνει έλεγχος των ιδιωτικών γεωτρήσεων που χρησιμοποίησε κατά τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και γι’ αυτές που χρησιμοποιεί φέτος, για καταλληλότητα του νερού τους για ανθρώπινη κατανάλωση; Έχουν διαθέσιμα επίσημα στοιχεία από αποτελέσματα μικροβιολογικών και χημικών αναλύσεων που να διαπιστώνεται ότι τα δείγματα νερού που ελήφθησαν πληρούν τις παραμετρικές τιμές, από μικροβιολογικής και χημικής απόψεως, όπως αυτές ορίζονται στη σχετική υπουργική απόφαση; Οι ιδιωτικές γεωτρήσεις που παίρνει νερό ο Δήμος Τριφυλίας συνδέονται απευθείας στα δίκτυα ή το νερό τους μεταφέρεται με αγωγούς σε κατά τόπους δεξαμενές; Στις δεξαμενές πώς γίνεται η χλωρίωση; Οι χλωριωτήρες βγάζουν συνεχώς την ίδια ποσότητα χλωρίου, άσχετα με το πόσο νερό έχει η κάθε δεξαμενή μέσα, οι οποίες αδειάζουν σύμφωνα με ανακοινώσεις της ΔΕΥΑΤ και για να γεμίσουν γίνονται διακοπές υδροδότησης; Πώς πρέπει να γίνεται η χλωρίωση; Η μέτρηση του υπολειμματικού χλωρίου γίνεται καθημερινά και τα αποτελέσματα καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο;