Διαμαρτυρία της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας για τις ειδικότητες/ τομείς των ΕΠΑΛ που «κόβονται»

Διαμαρτυρία της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας για τις ειδικότητες/ τομείς των ΕΠΑΛ που «κόβονται»

Για τις ειδικότητες/τομείς των ΕΠΑΛ που «κόβονται» στη Μεσσηνία διαμαρτύρεται και η A΄ ΕΛΜΕ του νομού.

Σε σχετική της παρέμβαση τονίζει: «Από την πρώτη κιόλας μέρα της νέας σχολικής χρονιάς το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε εκτεταμένες καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ όλης της χώρας, αφαιρώντας το δικαίωμα από εκατοντάδες μαθητές να επιλέξουν τον τομέα ή την ειδικότητα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν.

Πρόκειται για ευθεία επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, και μάλιστα πριν ακόμη ολοκληρώσουν τις εγγραφές τους όλοι οι μαθητές (παραπεμπόμενοι, μετεγγραφές, μαθητές που δεν γράφτηκαν τον Ιούνιο κ.α.).

Στα ΕΠΑΛ της Μεσσηνίας έχουμε καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα αυτά τα τμήματα λειτουργούσαν έως σήμερα. Στα υπό κατάργηση τμήματα υπάρχουν ειδικότητες και τομείς που είναι οι μοναδικοί στο νομό. Ενδεικτικά η ειδικότητα “Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων Εγκαταστάσεων Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών”, καθώς και ο τομέας “Δομικών Έργων Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού”, που λειτουργούσαν στο 2ο ΕΠΑΛ και 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας αντίστοιχα, είναι τέτοιες περιπτώσεις.

Δηλαδή, το ΥΠΑΙΘΑ καλεί ουσιαστικά με αυτή του την απόφαση τους μαθητές που επέλεξαν αυτές τις ειδικότητες ή τους τομείς να μετακομίσουν σε άλλον νομό!

Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση που το ΥΠΑΙΘΑ οφείλει να αποσύρει άμεσα.

Αν το υπουργείο είχε τη διάθεση να προσμετρήσει και τις εγγραφές του Σεπτεμβρίου, σίγουρα θα μιλούσαμε για άλλη κατάσταση στα υπό διαμόρφωση τμήματα. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2024 να αντιμετωπίζεται η εκπαίδευση των παιδιών ως κόστος, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των τμημάτων στα ΕΠΑΛ, για να πετύχει περικοπή δαπανών.

Η ίδια λογική των περικοπών, βέβαια, δε διαπνέει όλη τη δραστηριότητα του υπουργείου Παιδείας για κάθε λογής μεταρρυθμίσεις ή “καινοτομίες” αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσμάτων, λογική που διαπερνά συνολικά την κυβερνητική πολιτική σε πολλούς ακόμη τομείς.

Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές έχουμε ευθύνη να αντιστρέψουμε την παρούσα κατάσταση διεκδικώντας την έγκριση λειτουργίας όλων των τμημάτων των ΕΠΑΛ.

Στη συνεδρίασή του το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας αποφάσισε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Μεσσηνίας την Πέμπτη 5/9/2024, όπου, μεταξύ άλλων, θα τεθεί κι αυτό το σημαντικό ζήτημα.

Οι ειδικότητες/τομείς που “κόβονται” στη Μεσσηνία έχουν ως εξής:

ΣΧΟΛΕΙΟ       ΤΑΞΗ      ΤΟΜΕΑΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας        Β      Δομικών Έργων Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού    

2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας       Γ              Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων Εγκαταστάσεων Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ Καλαμάτας        Β      Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων    

4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας       Β      Πληροφορικής

4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας       Γ              Θερμοϋδραυλικών εγκαταστάσεων

ΕΠΑΛ Μεσσήνης     Β      Διοίκησης και Οικονομίας